De ultieme tip voor een beter presterende iPhone

© PXimport

De ultieme tip voor een beter presterende iPhone

Geplaatst: 6 juni 2013 - 05:51

Aangepast: 16 november 2022 - 10:03

Redactie ID.nl

Een vaak gehoorde klacht van bezitters van iPhones en iPads is dat de batterij naar verloop van tijd snel leeg gaat. De oorzaak lijkt te liggen bij apps, vooral die van Facebook.

Sinds de iPhone 3G ben ik een trouwe consument van de Apple smartphones. De 3G heb ik twee jaar tot volle tevredenheid gebruikt, waarna ik een iPhone 4 kocht en die vorig jaar liet aflossen door een iPhone 4S. Toch vond ik het opvallend dat mijn hagelnieuwe iPhone 4S het nooit zo lang met een batterij uithield als zijn voorgangers, ondanks een iets grotere accucapaciteit.

In vergelijking met een iPhone 4 zou de iPhone 4S niet heel veel meer energie mogen verbruiken. De schermresolutie is hetzelfde en buiten nieuwe camera’s en een sterk verbeterde processor, verschilt het toestel intern niet veel van zijn voorganger. Toch heb ik er soms last van dat de telefoon al na een halve dag om een oplaadbeurt smeekt.

'Quick wins' helpen nauwelijks

Natuurlijk nam ik de gebruikelijke maatregelen om het energieverbruik terug te dringen, zoals het terugbrengen van de helderheid, het uitzetten van Bluetooth en het gebruik van Push-notificaties tot een minimum beperken. Ook heb ik het toestel dikwijls gereset via iTunes en installeerde ik de app Battery Doctor om te kijken of ik door middel van een strikt oplaadbeleid de gebruiksduur zou kunnen verhogen. Deze maatregelen leverden nauwelijks wat op.

Omdat ik er niet uit kwam en ondanks vele tips op internet nauwelijks verbetering boekte, besloot ik enkele weken terug wat meer eigen onderzoek te doen te bekijken of ik het batterijgebruik van apps zou kunnen laten weergeven. Battery Doctor biedt hiervoor een optie met ‘Discharge Rank’, die verborgen zit in het tabblad ‘More’. Wat ik hier te zien kreeg, hielp een oplossing te vinden.

In dit scherm zie je namelijk precies hoeveel mAh apps per minuut consumeren. Battery Doctor categoriseert apps naar vier niveau’s, waarbij niveau 1 de lichtste apps zijn en niveau 4-apps de meeste energie verbruiken. Mij viel het op dat vooral social apps een zwaar beroep op de batterij deden – in het bijzonder Facebook, Twitter en Google Hangouts staken (ver) boven de rest uit.

Dankzij een gratis tooltje van fabrikant ASUS voor Windows pc's, is het mogelijk je iPhone en iPad sneller op te laden. De software, die zich nest in het Systeemvak, verhoogt het voltageniveau van de USB-poorten van een pc. Een ASUS-moederbord is niet nodig.

Aangezien ik van mezelf al langere tijd vond dat ik teveel tijd aan deze netwerken spendeerde, besloot ik de betreffende apps te verwijderen en ze te vervangen door snelkoppelingen naar de mobiele webvarianten in het thuisscherm. Ik moet zeggen dat ik hiermee wel het idee heb dat de batterij langer mee gaat, zeker één tot twee uur langer per dag.

'Slecht geschreven Facebook app oorzaak'

Dit vermoeden wordt gesterkt nu de Duitse iOS-ontwikkelaar Sebastian Düvel op basis van eigen onderzoek (met behulp van OS X) concludeert dat het voornamelijk de app van Facebook is die iPhone-bezitters het leven zuur maakt. Hij is erachter gekomen dat Facebook op de achtergrond actiever blijft dan het zou moeten en daarmee de batterij blijft pijnigen – een gevolg van slecht programmeerwerk, schrijft Düvel. Facebook is daarom aan zet snel met een betere app te komen.

Uit eigen ervaring weet ik te melden dat de mobiele webversie van Facebook niet dezelfde functionaliteit biedt als de app, maar dat het wel prima werkt om berichten te lezen en plaatsen. Het uploaden van media is ingewikkelder en ook het chatten gaat moeizaam, maar die problemen los ik op door een computer te zoeken en/of vrienden te vragen naar een ander kanaal over te schakelen. Wil je de app toch blijven gebruiken, schakel 'm dan na gebruik handmatig volledig af door twee keer op je Thuisknop te drukken (hiermee roep je de lijst actieve apps op) en via het rode bordje de app uit de actieve lijst te verwijderen.

Sociale apps gebruiken meerdere interfaces

Helaas heeft Battery Doctor onlangs de weergave van actieve apps vereenvoudigd, waardoor niet langer van alle actieve apps een indicatie van energieconsumptie wordt getoond. Desondanks verdient het de sterke aanbeveling om nog eens goed te kijken naar je sociale apps die gebruikmaken van zowel locatiediensten, audio (VoIP) als (Push-)notificaties en uit te verwijderen wat je niet of nauwelijks gebruikt en eventueel over te schakelen naar een alternatief. Mocht iemand een app weten die net zoals Düvel beschrijft energieverbruik gedetailleerd weergeeft, dan houd ik me aanbevolen.

BRON: COMPUTERWORLD.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten