Butterfly-toetsenbord van Macbooks: slecht ontwerp of botte pech?

Door: Justin Doornekamp | 18 mei 2019 17:07

Blog

Apple verbeterde de bekritiseerde Butterfly-toetsenborden van de MacBook Pro 2018 en MacBook Air 2018 met een siliconen membraan, maar desondanks zijn de zogenoemde vlindertoetsenborden van de derde generatie nog steeds gevoelig voor stof en klein vuil. Er zijn echter signalen dat er meer mis is met de toetsenborden.

Een gebruiker op Reddit, een techneut die veel met Apple-producten werkt, probeert erachter te komen waar de problemen met het toetsenbord vandaan komen en doet in een uitgebreide blogpost een boekje open over zijn bevindingen.

Apple bracht het originele vlindertoetsenbord in 2015 uit met de lancering van de 12-inch Macbook. In 2016 kreeg ook de Macbook Pro het toetsenbord. Door het zogenoemde vlindermechanisme konden de toetsenborden dunner worden gemaakt, zodat ze beter passen in de behuizing van de nieuwe Macbooks. Daarnaast zou het typen soepeler gaan, waarbij de toetsen gemakkelijker zijn aan te slaan, omdat ze minder diep ingedrukt hoeven te worden. Technisch gezien gebruikt het nieuwe mechanisme bovendien minder onderdelen en zou het daarom langer mee moeten gaan.

Toch worden er nog veel problemen gemeld rond het toetsenbord. Veel toetsenborden gingen defect en een reparatie is onnodig ingewikkeld.

Een Reddit-gebruiker vroeg zich af hoe iets simpels als stof en vuil een geheel toetsenbord om zeep kan helpen en kwam tot drie theorieën. De eerste theorie is dat stof en vuil daadwerkelijk de reden is dat het vlindertoetsenbord niet meer werkt, zoals Apple beweert. Een andere theorie is dat vuil en stof in het toetsenbord heet wordt, waardoor het uitzet en het toetsenbord niet goed meer werkt. De laatste theorie is dat het ontwerp gewoonweg tekort schiet.

De Apple-techneut noemt op een Reddit-forum drie problemen die het vaakst worden gemeld met het toetsenbord:

  • De toetsen werken helemaal niet meer, vooral toetsen die veel worden gebruikt als de spatiebalk en de enterknop;
  • Combinaties van toetsen werken niet meer;
  • Toetsen blijven kleven of plakken

Geen eenduidig probleem

Om het echte probleem te achterhalen, trok de Reddit-gebruiker het gehele toetsenbord uit elkaar om deze van dichtbij te bekijken. Hij stelt dat Apple eigenlijk geen idee heeft hoe het om moet gaan met de situatie en het daarom maar gooit op schade door stof en vuil. De problemen zijn namelijk niet direct te herleiden tot stof, maar kunnen ook het gevolg zijn van vocht, erosie of dus een slecht design.

Wat het daadwerkelijke probleem is, valt dus niet te achterhalen. Als de Reddit-gebruiker een gok mag doen, dan mikt hij op metaalmoeheid, die zorgt voor verbindingsproblemen en uiteindelijk voor een defect toetsenbord.

De Reddit-gebruiker stelt dat alle 12-inch Macbooks, de 2018 Air en alle 2016 tot 2018 Pro-modellen hoogstwaarschijnlijk vroeg of laat last gaan krijgen van problemen rond het toetsenbord. Het zou een kwestie van tijd zijn.

Apple heeft een garantieprogramma, vooral voor de oudere Macbooks vervallen deze spoedig. En dan loopt een reparatie al gauw in de driedubbele cijfers. De Reddit-gebruiker raamt de reparatiekosten voor een kapot toetsenbord op circa 450 euro. Bovendien is de oplossing die Apple biedt niet duurzaam: er worden weer dezelfde onderdelen gebruikt om je toetsenbord te repareren. Dit gaat onvermijdelijk voor dezelfde problemen zorgen in de toekomst.

Conclusie

Wat er mis is met het vlindertoetsenbord valt lastig te achterhalen, maar de Reddit-gebruiker schat de kans hoog in dat je na drie tot vier jaar na aanschaf van de genoemde Macbooks problemen krijgt. Hij adviseert dan ook nooit een 2018-model te kopen zonder AppleCare. Of koop helemaal geen Macbook: “het is geen goede tijd om een eigenaar te zijn van een Macbook.”

MacBook Pro

0 Reactie(s) op: Butterfly-toetsenbord van Macbooks: slecht ontwerp of botte pech?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.