DNSCrypt van OpenDNS nu ook voor Windows

© CIDimport

DNSCrypt van OpenDNS nu ook voor Windows

Geplaatst: 11 mei 2012 - 07:34

Aangepast: 16 november 2022 - 10:17

Redactie ID.nl

DNS-verkeer versleutelen via DNSCrypt is nu ook beschikbaar voor Windows. Het programma van OpenDNS was tot nu toe alleen voor Linux- en OS X geschikt.

Het programma DNSCrypt is uitgekomen voor Windows en biedt de mogelijkheid via versleuteling van het verkeer via het Domain Name System (DNS) veiliger te internetten. Hoewel de software nog in de kinderschoenen staat, noemt CEO David Ulevitch van OpenDNS deze preview release de eerste stap naar een veiliger internet.

'Windows niet langer negeren'

OpenDNS biedt al langer een alternatief voor het standaard geldende DNS-protocol, maar richtte zich vooralsnog met name op Mac OS X en ook Linux. De overstap van DNSCrypt naar Windows was niet te voorkomen, verklaart Ulevitch in een blogpost . “Aangezien Windows ruim 80 procent marktaandeel heeft wereldwijd wisten wij dat we de behoefte aan DNSCrypt voor Windows niet langer konden negeren."

Na de release afgelopen december van de Mac-versie van DNSCrypt werd er gesproken dat het programma niet fundamenteel genoeg zou zijn en dat DNS-versleuteling zijn beperkingen heeft. Toch werd in reviews ook toegegeven dat de tool surfen veiliger kan maken en in potentie zelfs toepasbaar is op het gehele DNS-protocol, dat in het verleden soms bijzonder kwetsbaar bleek.

Handig bij openbaar WiFi-gebruik

DNSCrypt is actief op de zogeheten 'last mile' tussen DNS-server en eindgebruiker. Volgens de makers is dit het punt waarop veel malware actief is en waar dus ook veel winst is te behalen. Door de communicatie tussen computers en de OpenDNS-servers te versleutelen kan onder meer worden voorkomen dat bij een surfsessie derden meekijken, of in extreme gevallen zelfs het internetverkeer kunnen kapen. DNS-versleuteling is vooral goed toepasbaar bij het gebruik van openbare WiFi-netwerken van bijvoorbeeld horecagelegenheden.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten