Duik dieper in iOS 8

Door: richard-borgman | 28 oktober 2014 19:30

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5

Met de komst van de nieuwe iPhone is gelijk iOS 8 beschikbaar gekomen. Waar iOS 7 veel stof deed opwaaien door het nieuwe uiterlijk, lijkt iOS 8 wat minder stof te doen opwaaien. Visueel verandert er namelijk niet zo veel, inhoudelijk wél.

In iOS 8 is veel aandacht besteed aan details. De basis die in iOS 7 werd gelegd, is nu verfijnd. Veel wensen, klachten en zelfs eisen van gebruikers zijn goed bekeken, gewogen en vaak verwerkt in het nieuwe besturingssysteem. De opvallendste keuze is dat Apple iOS voor het eerst wat meer heeft opengesteld. Lees ook: Apple iPhone 6 review.

iOS had altijd een zeer strak regime en zeer gesloten karakter. Deze methode werd gerechtvaardigd door de wens iedere smartphonebezitter een zo toegankelijk mogelijke ervaring te bieden.

Inmiddels is de gemiddelde consument zo gewend aan de werking van een smartphone, dat het tijd was geworden het besturingssysteem wat flexibeler te maken. Dit heeft in iOS 8 geleid tot een ongelooflijke hoeveelheid mogelijkheden voor ontwikkelaars van apps, die meer dan ooit gebruik kunnen maken van de functies van het besturingssysteem en de standaard bijgeleverde apps, zoals eigenlijk voorheen alleen Apple kon.

Het juiste apparaat

iOS 8 is beschikbaar voor de volgende apparaten: iPad 2, iPad 3, iPad 4, iPad Air, iPad mini, iPad mini Retina, iPhone 4s, iPhone 5, iPhone 5c, iPhone 5s, iPhone 6, iPhone 6 Plus en iPod touch (vijfde generatie). Voor het eerst wordt de iPhone 4, die in de zomer van 2010 verscheen, dus niet meer bijgewerkt.

Achter de schermen

Een deel van de vernieuwingen in iOS 8 vindt achter de schermen plaats. De softwarebedrijven krijgen veel meer gereedschappen van Apple aangereikt voor het ontwikkelen van apps. In vaktermen: in de SDK van iOS 8 zitten meer dan 4000 nieuwe API's. Hiermee kunnen app-ontwikkelaars functies toevoegen en krijgen ze meer mogelijkheden dan ooit tevoren.

Apple heeft daarbij tools ontwikkeld voor specifieke doeleinden. We nemen slechts één voorbeeld: voor de productie van games heeft Apple de API Metal beschikbaar gesteld. Met Metal kunnen de spelmakers efficiënt gebruikmaken van de grafische kracht van de A7-chip, die in de iPhone 5s, iPad Air en iPad mini Retina is verwerkt. Daarmee moeten de games op die apparaten en toekomstige iOS-apparaten nog dichter bij de kwaliteit van spelcomputers komen. Naast al die nieuwe mogelijkheden om betere apps te ontwikkelen, heeft iOS 8 natuurlijk veel functies en verbeteringen die elke iOS-gebruiker meteen na installatie kan gebruiken.

iOS 8 biedt veel mogelijkheden voor ontwikkelaars maar ook direct merkbare veranderingen, zoals interactieve notificaties en widgets.

Interactieve notificaties

Meldingen van apps zijn niet meer weg te denken zonder normaal gebruik te kunnen maken van je iPhone. Denk maar eens aan WhatsApp of Facebook Messenger. Toch kun je normaal gesproken maar één actie uitvoeren met die notificatie: de melding aantikken en rechtstreeks naar de app gaan. In iOS 8 worden interactieve notificaties geïntroduceerd, wat ons betreft de meest opvallende verandering in het besturingssysteem. In plaats van alleen de app te kunnen opstarten, geeft iOS 8 de ontwikkelaars de optie om twee, drie of vier interactieve keuzes aan de gebruiker te bieden.

De meldingen die als strook verschijnen, kunnen naar beneden worden geschoven om de keuzes te tonen, zodat je er niet per ongeluk op tikt. Op het toegangsscherm veeg je over de melding. Ontvang je bijvoorbeeld een melding van Facebook omdat je in een bericht bent getagd, dan kun je meteen kiezen voor een Vind ik leuk of kun je een opmerking plaatsen. Voor het dagelijkse gebruik van een iPhone betekent het dat je veel minder hoeft te wisselen tussen apps als Facebook, Mail en Safari. De kleine handelingen die je normaal gesproken verrichtte door op de notificatie te tikken, naar de app te gaan en dan via multitasking weer terug te gaan naar de eerste app, kunnen nu binnen één of twee seconden worden afgedaan door alleen de notificatie zelf te gebruiken.

Zonder de app te openen kun je een bericht uit Berichten beantwoorden.

Widgets

Hoewel lang niet alle bezitters van Android-telefoons gebruikmaken van widgets, vinden veel iPhone-gebruikers het jammer dat zij deze mogelijkheid niet eens hebben. In iOS 8 is voor het eerst het gebruik van widgets mogelijk. Ook in het geval van iOS 8 zijn widgets kleine kaders waar live informatie kan worden getoond. Een widget van Facebook laat bijvoorbeeld de laatste berichten zien van vrienden, een widget van Twitter toont de laatste tweets. Deze widgets zijn onderdeel van een app die je in de App Store downloadt. Als je bijvoorbeeld de app Tumblr downloadt en installeert, kun je de widget ook installeren. De enige plek waar de widget vooralsnog verschijnt, is het tabblad Vandaag in het berichtencentrum, dat wordt weergegeven als je vanaf de bovenkant van het scherm omlaag veegt.

Naast de onderdelen van Apple, zoals Aandelen, Herinneringen en Agenda, kun je onder aan het berichtencentrum via de knop Wijzig zelf widgets toevoegen. Daarnaast kun je de volgorde van de widgets bepalen en desnoods bepaalde widgets verwijderen. Onder de knop Wijzig word je op de hoogte gehouden van nieuwe widgets van geïnstalleerde apps, zodat je dat zelf niet hoeft te controleren. Net als notificaties, kunnen ook widgets interactief zijn. Zo zou je bijvoorbeeld een Facebook-bericht vanuit het berichtencentrum kunnen liken. Het toetsenbord oproepen is niet mogelijk in een widget.

Deel de widgets in het berichtencentrum zelf in.

0 Reactie(s) op: Duik dieper in iOS 8

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.