Dynamische wallpapers voor macOS instellen en aanpassen

Door: dirk-schoofs | 18 februari 2020 17:12

Bureaublad
How To

Hoe natuurlijker de besturing van een computer aanvoelt, hoe leuker het voor de gebruiker blijft. Om die reden heeft Apple dynamische wallpapers voor macOS geïntroduceerd. Je bureaublad past zichzelf aan op het moment van de dag, net als de wereld die je buiten door het raam ziet. Het aanbod is wat beperkt, maar daar is wat aan te doen …

Een leuk kenmerk van macOS Mojave is de toevoeging van dynamische wallpapers. Het gaat om bureaubladachtergronden die zich wat betreft belichting soepeltjes aanpassen aan het tijdstip van de dag. Dat is een behoorlijk complexe techniek, aangezien deze functie onder meer rekening houdt met verschillende tijdzones, de seizoenen en zelfs de stand van de zon. Je wilt immers niet dat om 12 uur de zon op je bureaublad ondergaat omdat die is ingesteld op een woestijnfoto van Californië.

Helaas zitten er in het standaardpakket slechts twee dynamische achtergronden: een woestijnlandschap en een kleurovergang die Apple gemakshalve ‘zonnetinten’ heeft genoemd. Wie meer wil, zullen we in dit artikel de weg wijzen naar extra dynamische wallpapers van derden én we tonen hoe je zelf eenvoudig zulke achtergronden samenstelt.

Je activeert de dynamische bureaubladafbeeldingen door eerst linksboven op het Appel-icoontje te klikken en Systeemvoorkeuren te openen. Vervolgens selecteer je het item Bureaublad en schermbeveiliging. Hierdoor kom je bij een venster met twee tabbladen: Bureaublad en Schermbeveiliging. Je kiest het eerste en in de linkerkolom vind je bij de groep Apple / Bureaublad de set Dynamische bureaubladen. Je herkent de dynamische achtergronden doordat de pictogrammen in twee helften zijn verdeeld. Aan de linkerkant van het pictogram zie je de lichte helft, rechts staat de donkere helft.

Selecteer het bureaublad dat je wilt hebben. De achtergrond zal statisch donker of statisch licht blijven als je in dit venster onder het woord Mojave de optie Dynamisch vergeet aan te duiden.

Bureaublad

Om het effect van zo’n bureaublad te testen, stel je de computer even in op een ander tijdstip. Daarvoor ga je weer naar de Systeemvoorkeuren en open je het onderdeel Datum en tijd. Wellicht moet je even op het hangslot klikken om de instellingen aan te passen. In dat geval moet je eerst je wachtwoord ingeven. Vervolgens zorgt je dat er geen vinkje staat bij de instelling Stel datum en tijd automatisch in. En daarna wijzig je de instelling van de klok. Zorgt dat je op Opslaan klikt en je zult merken dat de achtergrond zich aanpast aan de ingestelde tijd.

Extra dynamische wallpapers downloaden

Er zijn inmiddels allerlei websites waar je extra dynamische achtergronden kunt downloaden. Op de website Dynwallsvind je er op het moment van schrijven zes stuks. Vier zijn bestemd voor liefhebbers van ruimtefoto’s, de andere twee zijn stadgezichten. Op Jetson Creative krijg je nog een boel 24-uursweergaven: een animatie vanuit het International Space Station en een weergave van de Sierra Nevada, bijvoorbeeld.

Jetson Creative is trouwens de ontwikkelaar van de tool 24 Hour Wallpaper, een applicatie om dynamische wallpapers ook op besturingssystemen ouder dan Mojave te kunnen gebruiken. In de galerij van Dynamic Wallpaper Club staan diverse creaties die leden zelf hebben gemaakt. Sommige zijn erg creatief, andere zijn niet zo geweldig. Toch is dit de website waar momenteel de meeste dynamische achtergronden te vinden zijn.

Dynamische achtergrond

Download de heic-bestanden waarin je geïnteresseerd bent en plaats ze ergens op de harde schijf in een map die je bijvoorbeeld een naam als ‘Dynamic Wallpapers’ geeft. Om zo’n dynamische bureaubladafbeelding te installeren, ga je naar Systeemvoorkeuren en dan naar Bureaublad en schermbeveiliging. Vervolgens klik je op het plusteken in de hoek linksonder, daarna kun ke naar de map Dynamic Wallpapers navigeren en het juiste bestand toevoegen. Let erop dat je in dit venster wederom de optie Dynamisch activeert.

Op oudere systemen

Draait je Apple-computer op een ouder systeem dan macOS Mojave, dan kun je dus de eerder genoemde app 24 Hour Wallpaper gebruiken. 24 Hour Wallpaper ondersteunt systemen vanaf macOS 10.11 en nieuwer (El Capitan, Sierra, High Sierra, Mojave en Catalina).

Hiermee heb je meteen 58 exclusieve dynamische achtergronden in 5K-resolutie van locaties als New York, Londen, Parijs, Amsterdam en Tokio. Ook 24 Hour Wallpaper kan synchroniseren met de lokale tijd en de zonpositie. Bovendien ondersteunt de app meerdere monitoren.

0 Reactie(s) op: Dynamische wallpapers voor macOS instellen en aanpassen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.