Een eerste blik op de iPhone 5 (review)

© PXimport

Een eerste blik op de iPhone 5 (review)

Geplaatst: 22 september 2012 - 15:59

Aangepast: 16 november 2022 - 10:11

Redactie Computer!Totaal

Wij hebben de hand weten te leggen op de iPhone 5. Voordat we de nieuwe smartphone van Apple uitgebreid gaan beoordelen geven we je in dit artikel onze eerste reactie.

Het scherm

Doordat de iPhone 5 dezelfde breedte heeft als vorige modellen voelt het apparaat enigzins vertrouwd. Zodra je echter naar de bovenhoek van het scherm reikt om op een 'Vorig'-knop te klikken of Berichtencentrum omlaag te trekken, krijg je het gevoel dat je te grote schoenen draagt. Tegelijkertijd is het terugschakelen naar de iPhone 4S bizar. Het scherm van de 4S voelt plots gedrongen aan.

Het smaller, maar niet breder maken van het scherm is een briljante stap. Wat doen wij met onze smartphones? We lezen emails, webpagina's, Twitter-streams etc. Door de komst van het grote scherm is hier meer ruimte voor, zonder dingen naar rare formaten uit te rekken.

Apps die al zijn geoptimaliseerd voor het grotere scherm, zoals Apple's eigen apps, voelen ruimtelijker aan. Dit mag je ook verwachten van het grotere scherm en is een prettige ervaring. Apps die nog niet zijn geüpdatet voelen apart aan, doordat deze zijn voorzien van een zwarte balk aan de boven- en onderzijde van het scherm. Zelfs op witte iPhone 5's vergeet je de balken echter eenvoudig, aangezien deze opgaan in het donkere scherm.

© PXimport

De statusbalk gedraagt zich in dit soort apps echter vreemd. In de meeste niet geoptimaliseerde apps wordt de statusbalk direct boven de app zelf vertoond, terwijl de zwarte balk boven de statusbalk wordt weergegeven. In één app die we hebben getest werd de statusbalk echter boven de zwarte balk weergegeven en was dus gescheiden van de content van de app. Dit blijkt te gebeuren als een app slechts gedeeltelijk is geüpdatet voor het nieuwe scherm. De balk blijft bij apps die in zijn geheel niet zijn geüpdatet altijd aan de app vastzitten. Het grotere scherm heeft in het ergste geval tot gevolg dat ontwikkelaar besluiten hun apps simpelweg omhoog en omlaag uit te rekken om deze aan te passen aan de iPhone 5. Het nieuwe scherm biedt ontwikkelaars echter voldoende ruimte de interface van hun apps opnieuw vorm te geven.

Heb je je homeschermen nauwkeurig geordend? Dan is het tijd de schermen opnieuw in te delen. Doordat de iPhone 5 ruimte biedt voor een vijfde rij met apps zal je opnieuw moeten beslissen waar welke app komt te staan. Het is natuurlijk ook mogelijk alles exact hetzelfde te laten, waardoor je een lege rij te zien krijgt aan de onderzijde van ieder homescherm.

De behuizing

De iPhone 4 en 4S waren voorzien van een soort 'sandwich'-constructie, waarbij twee glazen platen op een stalen frame zijn geplaatst. De randen van de iPhone 5 zijn lopen echter lichtelijk schuin af naar de binnenzijde, wat ook wel 'afgeschuind' wordt genoemd. De smartphone ligt hierdoor anders in de hand, aangezien de randen minder in je handpalm drukken dan bij het vorige model.

De kleurkeuze is bij de iPhone in het verleden erg beperkt geweest. De iPhone 3G kon worden voorzien van een zwarte of witte achterkant, maar daar hield het dan ook bij op. De iPhone 4 was leverbaar in het zwart en (later ook) het wit, maar de metalen band rond het apparaat was identiek ongeacht de kleurkeuze.

Bij de iPhone 5 zijn de twee modellen echter verschillend. Het witte model lijkt veel op de iPhone 4/4S met een witte voor- en achterkant en zilverkleurige metalen band. Het zwarte model is echter totaal verschillend. Het is het 'Spinal Tap'-model van de iPhone 5: had het apparaat zwarter kunnen zijn? Nee. De voor- en achterzijde zijn gemaakt van zwart glas, terwijl zowel de metalen band als de metalen streep aan de achterzijde mat metallic zwart zijn gespoten. Alle knoppen en schakelaars zijn eveneens zwart. Zelfs de doos waarin het apparaat wordt geleverd is zwart, met daarop de tekst 'iPhone 5' geprint in glimmende zwarte letters. Als de wit-met-zilvere iPhone 5 Gandalf's iPhone is, is het zwarte model van Darth Vader.

Het apparaat is prachtig. Niet iedereen zal de Dark Side willen omarmen. Het zwarte metaal op het zwarte glas zorgt echter voor eenheid in het ontwerp van de iPhone 5 op een wijze die de iPhone 4 ontbeerde.

© PXimport

De connector

Het eerste wat een aantal van ons deden zodra onze nieuwe iPhones binnenkwamen was het apparaat proberen in te pluggen in onze Mac's met behulp van een bestaande dockconnectorkabel. Het duurde slechts enkele seconden voordat wij bedachten: "Hey, sufferd, dat gaat niet werken!" en de Lightning-adapter opzochten in de doos van de iPhone. We zullen waarschijnlijk niet de enige zijn die hier tegen aanlopen.

Lightning-connector

Het is daarnaast mogelijk dat je bij het inpluggen van de kabel even pauzeert om te controleren of je de kabel op de juiste manier aansluit, zoals we dat bij de oude connector gewend zijn. Dit is echter niet langer nodig, aangezien de Lightning-stekker op beide manieren in de iPhone 5 past. (Een aantal van ons plugde de kabel meerdere in om deze vervolgens weer te verwijderen om te wennen aan de nieuwe connector). We hebben daarnaast nooit veel aandacht besteed aan de plek waar wij onze iPhone-kabels lieten. We hadden er altijd wel een aantal verspreid over het kantoor liggen. Je hebt waarschijnlijk voorlopig echter slechts één Lightning-kabel tot je beschikking. Hou deze dus goed in de gaten!

Het meest verrassende aan de Lighting-kabel is de minuscule omvang. We weten dat Apple heeft aangekondigd dat de connector een stuk kleiner is. De connector is echter dusdanig klein dat deze soms lastig is op te pakken. De Lightning-connector is niet veel breder dan de kabel waar deze aan is verbonden. Om de kabel in de iPhone te kunnen plaatsen moet je de kabel tussen je duim en wijsvinger zien te krijgen. Je hoeft dus weliswaar niet langer op te letten hoe je de kabel in je iPhone steekt, maar je zult wel andere spieren moeten trainen om de kabel aan te kunnen sluiten.

Andere observaties

De speakers van de iPhone 5 zijn merkbaar beter, of in ieder geval luider, dan die van 4S en 4. Dit kan gedeeltelijk worden verklaard door de veranderingen in de omvang en vorm van de iPhone, waardoor meer open ruimte aanwezig is in de behuizing. De speakers kunnen nog steeds niet op tegen een goed setje koptelefoons, maar je kunt prima een YouTube-video bekijken zonder dat iedereen na afloop vraagt wat er nou precies gezegd werd.

De homeknop is duidelijk stijver dan die van oudere iPhones. De knop voelt steviger aan en lijkt pas na harder drukken te reageren op de input dan voorheen.

© PXimport

De verbeterde camera aan de voorzijde, die nu HD-kwaliteit levert, is een welkome toevoeging, zeker tijdens het voeren van FaceTime-gesprekken.

Over het algemeen voelt de iPhone 5 aan als een grote en substantiële upgrade, ondanks dat het apparaat als een ouder model iPhone blijft aanvoelen. Voor velen van ons is dit een positief punt.

Bron: Macworld.com, vertaling: Wouter Hoeffnagel

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten