Een gamecontroller gebruiken met je Mac

Door: christopher-breen | 01 september 2014 15:30

How To

Vraag van een lezer: "Ik heb een PlayStation 4 gekocht met een extra DualShock 4 controller voor games voor twee spelers. Ik gebruik de tweede controller nauwelijks en vroeg me af of ik deze kan gebruiken om mee te gamen op mijn Mac."

Dat kan, maar met bepaalde spellen zul je extra hulp nodig hebben. Voordat we het daarover hebben, laten we beginnen met de hardware configuratie.

DualShock 4

Zoals je weet, heeft de DualShock 4 een micro USB poort op de achterkant zitten, net onder het statuslampje. Je gebruikt deze poort om de controller aanvankelijk aan de PS4 te koppelen. Maar hij kan ook dienen als link tussen de controller en je Mac. Koppel ze gewoon aan elkaar met een USB-kabel en de controller is klaar voor gebruik.

Maar in sommige gevallen heb je de kabel niet nodig. De DualShock 4 voert zijn draadloze toverkunsten uit via Bluetooth, dus in sommige gevallen kun je je Mac-spellen door de hele kamer heen bedienen. Om de controller in te stellen voor draadloos gebruik moet je de USB-kabel losmaken, System Preference openen. Selecteer Bluetooth en zorg dat deze optie is ingeschakeld. Houd vervolgens de PlayStation en Share knoppen op de controller tegelijkertijd ingedrukt totdat het statuslampje snel begint te knipperen. De DualShock zou dan in de lijst met apparaten moeten verschijnen als Wireless Controller. Klik op Pair en je hebt een verbinding. Let wel, niet alle spellen ondersteunen een draadloze verbinding.

Compatibiteit

Laten we het nu dan meteen even over compatibiliteit hebben. Met sommige spellen werkt de verbonden controller meteen. Bijvoorbeeld, Feral Interactive's Rayman Origins werkt perfect met de controller zonder dat je ook maar iets hoeft te doen. Maar met andere games werkt hij slechts enigszins of helemaal niet. Zo kun je met Valve's Portal en Portal 2 (verkrijgbaar via Steam) de controller niet gebruiken om heen en weer te bewegen of rond te kijken, hoewel Steam zelf de controller wel herkent en er je functies aan laat toekennen. En Aspyr's Doom 3 is helemaal niet op de hoogte van een verbonden DualShock. Dus het ligt er helemaal aan of de ontwikkelaar van het spel voor compatibiliteit met dit soort controllers zorgt.

Het kan lang duren voordat dit gebeurt (in sommige gevallen zal er zelfs nooit compatibiliteit komen), en daarom zou je een controller hulpprogramma van derden kunnen gebruiken.

Een dergelijk hulpprogramma is Chibata Creations' Joystick Mapper (5 dollar). Je kunt hiermee functies toewijzen aan de joystick of knoppen van de controller. Dit gebeurt meestal door middel van muisbewegingen of toetsaanslagen. Bijvoorbeeld, je kunt de W toets van de Mac toekennen aan het vooruit bewegen van de linker joystick, en de Fire functie aan de O knop van de controller. Volgens de ontwikkelaar is er nog geen ondersteuning voor draadloze bediening via een DualShock 4.

Een andere optie is de ControllerMate van OrderedBytes (25 dollar). Dit is een veel geavanceerder hulpprogramma waarmee je getriggerde acties kunt aanmaken door bouwstenen aan elkaar te rijgen. Als je meer wilt dan alleen de basisfuncties van je controller is het de moeite waard om de demo te downloaden en de tutorial uit te proberen om te zien hoe krachtig het kan zijn.

Het voordeel is dat je inderdaad een controller zoals deze met je Mac kunt gebruiken. Als je een fanatieke consolegamer bent die liever een controller gebruikt dan een toetsenbord of muis, zou ik het zeker aanraden om dit uit te proberen.

4 Reactie(s) op: Een gamecontroller gebruiken met je Mac

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 1 september 2014 18:32 darknessblade
  gewoon een ironisch vraagje waarom zal je gamen op een MAC???
  de IMAC's zijn niet gespecializeerd voor gaming, en er zijn weinig top-titels beschikbaar (tenzij je goed zoekt)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 september 2014 20:33 Anoniem
  Waarom gamen op een IMac geen goed idee is:
  Rome total war op app store €37
  Rome total war gold edition gewoon van game mania of zo (paar jaar geleden):
  €10
  Een IMac heeft geen goede grafische processor de beste grafische processor in een apple computer is de nvidia gt 750
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 september 2014 21:18 Anoniem
  Waarom zou je NIET eens een game spelen als je tijd hebt en een Mac hebt staan? Zijn het goede game pc's - nee, maar daar gebruik je ze ook niet voor. Voor iemand die minder dan 1% van zijn tijd achter de computer aan games besteed is het heel logisch om een mac te kopen en juist héél onlogisch om een game pc te bouwen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 september 2014 11:20 Anoniem
  MEHHHH
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.