Een gebrek aan fantasie nekt de pc

© CIDimport

Een gebrek aan fantasie nekt de pc

Geplaatst: 8 april 2013 - 08:20

Aangepast: 16 november 2022 - 10:05

Redactie ID.nl

Windows 8 en Ultrabooks zijn een toonbeeld van het gebrek aan creativiteit in de pc-industrie.

De pc-industrie wordt al sinds mensenheugenis geplaagd door tekorten. Vorig jaar was er een tekort aan harde schijven vanwege overstromingen in Azië. Enkele jaren terug ontstond een tekort aan LCD-displays omdat de productiecapaciteit ontoereikend was. Deze problemen konden worden opgelost door de harde schijffabrieken snel te herstellen en de capaciteit voor LCD-panelen uit te breiden. Einde verhaal. Maar nu treedt een tekort op waar niet zo eenvoudig een oplossing voor bedacht kan worden, namelijk het gebrek aan fantasie bij pc-fabrikanten.

Het is geen nieuws dat de mobiele producten die door bedrijven als Apple en Samsung geleverd worden ten koste gaan van de verkoop van laptops en desktopcomputers. OEM’s, Intel en Microsoft weten dit maar al te goed en hebben talloze mensen in dienst die oplossingen voor dit probleem moeten bedenken. Maar tot dusver zijn ze met niets bijzonders gekomen. In plaats daarvan zadelen ze ons op met Windows 8 en Ultrabooks, maar die slaan niet aan bij de consument.

Als je wilt weten hoe ernstig het gebrek aan fantasie daadwerkelijk is, raad ik je uit een nieuwe pc met Windows 8 te gaan gebruiken. Ik ben het afgelopen weekend bezig geweest met een geleende Lenovo X1 Carbon Touch Ultrabook. De machine is licht, snel en eenvoudig in gebruik. Maar het apparaat kost ruim 1400 euro en draait Windows 8, omdat de slimme gasten van Lenovo uit pure armoede niet met een andere visie voor een zakelijke laptop kunnen komen. Ik kan het apparaat niemand aanraden.

Als deze Carbon het beste is wat Windows 8 en Ultrabooks op dit moment te bieden hebben, verkeert de pc in zwaar weer. (Zakenbank Goldman Sachs is trouwens zo bezorgd dat het investeerders aanraadt om HP-aandelen te verkopen, terwijl Dell zijn slechte verkoopcijfers aan Windows 8 wijt.)

Ik weet dat zelfs voor Windows 8 touch-geschikte Ultrabooks de prijs van 1400 euro aan de hoge kant is. Pc-makers kunnen voldoen aan Intels Ultrabook-standaarden en de eisen die Microsoft aan Windows 8 stelt zonder zoveel voor een computer te vragen. De goedkoopste Windows 8 laptops met een touchscreen beginnen bij 500 euro; de meesten kosten tussen de 700 en 1000 euro.

Windows 8 is óf duur óf onzinnig

Desondanks plaatst Windows 8 de pc-fabrikanten voor een dilemma: verkoop je een goedkoper product zonder touchscreen, dan ga je voorbij aan het hele punt van Windows 8. Maak je een computer met touchscreen dan moet je dat in je prijs verrekenen. Wat pc-makers proberen is het probleem te verhullen door met dure laptops te komen die moeten concurreren met Apple’s eveneens dure MacBook Air of goedkope computers die met verwarrende compromissen werken en kopers afschrikken.

Bij de Amerikaanse keten Best Buy staan op dit moment 367 modellen computers met Windows 8 te koop. Minder dan een kwart heeft een aanraakscherm. Dat geeft de kern van het probleem weer: tijdens de snelle opkomst van tablets en smartphones met touch heeft Microsoft zijn zinnen gezet op een besturingssysteem dat bestaande ongeschreven wetten wat betreft desktops en laptops aan zijn laars lapt. Maar de pc-makers verkopen voornamelijk touch-loze computers die kampen met de verwarrende nadelen van Windows 8 en nauwelijks voordelen bieden.

Over hoe zinloos het is om met Windows 8 op een pc zonder aanraakscherm te werken is al zoveel geschreven dat ik er verder geen woorden aan vuil wens te maken. Als je me niet gelooft, moet je het zelf maar eens proberen. Maar ook een pc met een aanraakscherm en Windows 8 levert geen prettige gebruikservaring op – het is daarom niet vreemd waarom pc-makers apparaten blijven leveren zonder zo’n duur scherm.

Office 2013 deelt in de misère

Ik put uit de ervaringen die ik heb opgedaan met de Lenovo Carbon. Surfen op het web en foto’s bekijken was met het touchscreen van de Carbon geen probleem. Maar toen ik met Office 365 probeerde te werken, toetste ik vaak mis en kreeg ik een lamme hand. Ik moest wel een muis aankoppelen om fatsoenlijk te kunnen werken – dus wat is dan de meerwaarde van het aanraakscherm? Geen wonder dat veel pc-makers openlijk hun beklag doen over Windows 8.

Microsoft maakt het erger door Office 2013 voor te doen als touchgeschikt pakket, maar in de uitvoering van het concept steken te laten vallen. Het gebruik van de uitklapmenu’s in 2013, vooral de submenu’s, is praktisch onmogelijk, tenzij je poppenvingers hebt. Maar dan nog maak je kleine bewegingen op een verticaal scherm, wat fysiek de nodige ballast oplevert.

Je kunt het scherm in horizontale positie brengen (wat ik met de Carbon deed) en doen alsof je een tablet bedient. Hierdoor wordt het in een touchinterface interface inderdaad prettiger werken, maar blijft de ergonomische houding slecht. Probleem blijft ook dat een naar beneden geklapte laptop niet past op het tafeltje in het vliegtuig of de trein; wat overigens wel geldt voor de iPad.

Stel dat je jouw personeel zou willen uitrusten met Windows 8 en deze praktische bezwaren vergeet omdat je op Microsoft wilt standaardiseren, dan nog heb je een probleem omdat de UI compleet anders is. Werknemers hebben training nodig, wat flink in de kosten kan lopen als je ook een mogelijk verlies in productiviteit mee calculeert.

Gebruikers willen iOS en Android, niet Windows 8

Je zou kunnen stellen dat het voor werknemers die Microsoft gewend zijn net zo lastig is om over te stappen naar iOS of Android, maar dat is niet het geval. Omdat smartphones en tablets zijn begonnen als consumentenapparaten, is vrijwel iedereen in de loop der jaren vertrouwd geraakt met de UI. Simpel gezegd: medewerkers trainen zichzelf, dat is één van de drijvende factoren achter BYOD binnen bedrijven. Ze zijn blij met iOS en Android, maar niet met Windows 8. Verkoopcijfers ondersteunen dit.

Misschien zijn er meer invalshoeken voor dit dilemma te bedenken. Het antwoord op de problematiek is in ieder geval niet de Surface Pro, de mislukte Windows 8 tablet die Microsoft actief promoot. Misschien zit de oplossing eerder in het te verschijnen Windows Blue, dat de tekortkomingen van Windows 8 moet doen vergeten. We zullen het zien.

Desalniettemin is het zeker dat ook komende jaren tientallen miljoenen pc’s verkocht zullen worden. Maar als de industrie dezelfde weg blijft volgen, blijven er in de nabije toekomst nog veel beren op de weg liggen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten