Een gebruikersvriendelijkere iPad dankzij iOS 8

Door: Richard Borgman | 10 augustus 2014 22:51

Apple

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

Toen iOS 7 werd geïntroduceerd, was het niet alleen groot nieuws voor fanatieke iPad- en iPhone-gebruikers, maar werd zelfs het brede publiek ervan op de hoogte gebracht in nieuwsuitzendingen en artikelen. De overgang naar iOS 8, de versie die dit najaar beschikbaar is, lijkt minder spectaculair.

De vernieuwingen zijn nu niet zozeer visueel, maar richten zich juist op het gebruiksgemak van de iPad-bezitter. We gaan zelf aan de slag met de ontwikkelaarsversie van iOS 8 en zetten alvast de belangrijkste verbeteringen op een rij.

In iOS 8 is veel aandacht besteed aan details. De basis die in iOS 7 werd gelegd, is nu verfijnd. Veel wensen, klachten en zelfs eisen van gebruikers zijn goed bekeken, gewogen en vaak verwerkt in het nieuwe besturingssysteem. De opvallendste keuze is dat Apple iOS voor het eerst wat meer heeft opengesteld.

iOS had altijd een zeer strak regime en zeer gesloten karakter. Deze methode werd gerechtvaardigd door de wens iedere smartphonebezitter een zo toegankelijk mogelijke ervaring te bieden. Inmiddels is de gemiddelde consument zo gewend aan de werking van een smartphone, dat het tijd was geworden het besturingssysteem wat flexibeler te maken. Dit heeft in iOS 8 geleid tot een ongelooflijke hoeveelheid mogelijkheden voor ontwikkelaars van apps, die meer dan ooit gebruik kunnen maken van de functies van het besturingssysteem en de standaard bijgeleverde apps, zoals eigenlijk voorheen alleen Apple kon.

iOS 8 lijkt qua uiterlijk op iOS 7 maar is flexibeler en opener.

Het juiste apparaat

Bezitters van de volgende apparaten kunnen in het najaar het nieuwe besturingssysteem installeren: iPad 2, iPad 3, iPad 4, iPad Air, iPad mini, iPad mini Retina, iPhone 4s, iPhone 5, iPhone 5c, iPhone 5s, iPod touch (vijfde generatie). Voor het eerst wordt de iPhone 4, die in de zomer van 2010 verscheen, dus niet meer bijgewerkt.

Nieuw: widgets

De gemiddelde iPad-bezitter mag dan meer dan tevreden zijn met het besturingssysteem en het gebruikersgemak van zijn apparaat, toch wordt er af en toe met een scheef oog gekeken naar bepaalde functie die Android-apparaten wel hebben en iOS-apparaten niet. Het gebruik van widgets is misschien wel de meest gehoorde wens. Deze handige verlengstukken van een app tonen vaak handige live-informatie aan de gebruiker, zonder dat hij daarvoor de app hoeft te openen.

In iOS 8 wordt het gebruik van widgets voor het eerst volledig ondersteund. Het is aan de ontwikkelaar om ervoor te kiezen de widgets toe te staan en deze zelf te programmeren, al kunnen we met zekerheid zeggen dat grote apps als Facebook en Twitter daar (gezien de voorbeelden op het Android-besturingssysteem) meteen aan mee zullen werken. Denk bijvoorbeeld aan de vertoning van Facebook-posts of actuele verkeers- of weerinformatie zonder een app op te starten of zelfs de iPad te hoeven ontgrendelen.

Voor het eerst zijn widgets te gebruiken op een iPad.

Zelf indelen

De widgets staan in het tabblad Vandaag in het berichtencentrum, dat je kunt oproepen door (net als in iOS 7) vanaf de bovenkant van het scherm naar beneden te vegen. De widgets met actuele informatie worden onder elkaar getoond. Onder aan het scherm wordt melding gemaakt van een eventuele nieuwe beschikbare widget, zodat je niet telkens in een app hoeft te kijken of deze ontwikkelaar een widget beschikbaar heeft gesteld. De belangrijkste widget kun je bovenaan zetten door de verschillende widgets in de gewenste volgorde te schuiven.

Het handigste aan de widgets is dat het geen statische onderdelen zijn. Met andere woorden: je kunt er meteen iets mee doen. In plaats van de app te openen, kun je de widget gebruiken om interactie te hebben met de app en de achterliggende dienst. Denk hierbij aan een bod plaatsen op Marktplaats of een tweet beantwoorden. Het handige is dat je hierbij in het berichtencentrum blijft. Dus je hoeft niet te schakelen tussen de apps en het berichtencentrum.

Widgets bieden naast live informatie ook de mogelijkheid tot interactie.

Interactieve notificaties

In het verlengde van het gebruik van widgets ligt de interactieve notificatie. De melding die je in iOS 7 op de hoogte brengt van een bericht, zoals een vermelding op Facebook, kon je slechts aantikken om je naar de app te brengen, wegvegen naar boven of je kon wachten totdat hij verdween. In iOS 8 krijgen ontwikkelaars de mogelijkheid om interactie aan een melding te geven. Krijg je een uitnodiging voor een afspraak via Agenda, dan kun je deze direct in de notificatie accepteren of weigeren zonder naar de app te gaan.

Mailtjes kun je meteen verwijderen om de inbox schoon te houden en een post op Facebook kun je direct van een opmerking of vind-ik-leuk voorzien. De interactie is pas mogelijk als je de notificatie naar beneden veegt. Dit voorkomt dat je per ongeluk een actie onderneemt als de melding in beeld komt.

Met notificaties in het ontgrendelscherm is in iOS 8 meer interactie mogelijk dan alleen de app openen.

0 Reactie(s) op: Een gebruikersvriendelijkere iPad dankzij iOS 8

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.