Een snellere Time Machine onder macOS Big Sur

Door: Ronald Smit | 04 januari 2021 09:12

Een snellere Time Machine onder macOS Big Sur
How To

Time Machine – de back-up oplossing van macOS – werkt prima. Maar tegelijkertijd is het maken van back-ups – hoewel dat op de achtergrond gebeurt – soms traag. In Big Sur oftewel macOS 11 gaat het een heel stuk sneller. Mits je een APFS-geformatteerde drive gebruikt.

APFS is het ‘nieuwe’ bestandssysteem dat Apple alweer een tijdje voor z’n interne schijven gebruikt. Het is snel, kent bestandsrevisies en heeft geen enkele moeite met ssd’s. Time Machine (te vinden in Systeemvoorkeuren onder het Apple-menu) zou hiervan ook best kunnen profiteren. Ware het niet dat Time Machine niet (goed) met externe APFS-drives overweg kan. Dat is veranderd onder Big Sur. Sterker nog: als je nu een nieuwe, lege schijf aansluit en Time Machine vraagt of deze voor back-up-doeleinden gebruikt mag worden en je gaat hiermee akkoord, dan wordt de schijf APFS-geformatteerd. Het verschil met het oude bestandssysteem is enorm: back-ups worden sneller dan ooit gemaakt. Prettig, want het zorgt dat je systeem zo min mogelijk belast wordt door dit soort vitale onderhoudstaken.

Een nieuwe Time Machine USB harddisk wordt onder Big Sur automatisch als APFS-schijf geformatteerd.
Een nieuwe Time Machine USB harddisk wordt onder Big Sur automatisch als APFS-schijf geformatteerd.

Gebruik een nieuwe schijf

Wil je je oude Time Machine back-ups bewaren, dan is het zaak om een nieuwe externe usb-harddisk (of desnoods een ssd) aan te schaffen. Zodra je deze aansluit vraagt Time Machine of de nieuweling als Time Machine back-up-schijf gebruikt mag worden. Zo ja, dan wordt deze volledig gewist en – zoals gezegd – volgens APFS geformatteerd. Als die klus geklaard is, heb je er verder geen omkijken meer naar. Vanaf nu wordt elk uur een back-up gedraaid. Geen overbodige luxe voor als er eens wat mis gaat, zo hebben we zelf al ervaren.

Oude schijf formatteren kan, máár...

Je kunt ook je ‘oude’ Time Machine drive gebruiken. Doe dat alleen op een moment waarvan je zeker bent dat alles lekker draait. Koppel je de Time Machine Drive – via de knop Selecteer schijf in het hoofdvenster van de Time Machine-app – los en formatteer je deze via Schijfhulpprogramma, dan ben je al je oude reservekopieën immers kwijt. Kortom: doe dat alleen als je 100% zeker van je zaak bent en weet wat je doet. De standaardweg is wat ons betreft: gewoon een nieuwe externe usb-schijf aanschaffen. Die kost je tegenwoordig de kop niet en een back-up-schijf na jarenlange trouwe dienst eens vervangen kan ook beslist geen kwaad.

0 Reactie(s) op: Een snellere Time Machine onder macOS Big Sur

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.