EFF biedt podcasters hulp tegen patenttrol

Door: chris-koenis | 07 februari 2013 08:00

Nieuws

De beruchte patenttrol Personal Audio LCC mikt momenteel met schadeclaims op podcasters. De EFF noemt de aanvallen “schandalig" en biedt hulp aan.

De digitale rechtenorganisatie EFF biedt hulp aan podcasters die een schadeclaim van patenttrol Personal Audio LCC. Dat bedrijf heeft in januari 2012 een patent waarmee het de technologie achter podcasting claimt opnieuw toegekend gekregen. Een jaar later worden populaire Amerikaanse radiomakers voor de rechtbank gesleept. Deze podcasts schenden volgens Personal Audio hun patenten.

Patent 8,112,504 staat als omschreven als een “systeem om mediacontent te verspreiden met behulp van afleveringen in de volgorde van een serie." Personal Audio noemt het zelf het “podcast patent."

Schadeclaims melden

De Electronic Frontier Foundation (EFF) noemt deze aanklachten schandalig. De digitale rechtenorganisatie staat bekend als een felle tegenstander van softwarepatenten en heeft vorig jaar nog een plan gepresenteerd om het systeem af te schaffen. Op zijn website vraagt de organisatie nu iedereen die een claim heeft gehad zich te melden.

Personal Audio LCC haalde in 2011 wereldwijd het nieuws. Apple moest het bedrijf van de rechtbank 8 miljoen dollar betalen vanwege playlist-patenten. Destijds ging het om twee patenen die slaan op een manier om playlists te downloaden op een apparaat en daarin te navigeren met dat apparaat. De rechter achtte bewezen dat de iPod, iPhone en iPad inbreuk maakten.

Rijk verleden

Apple is niet het enige bedrijf dat door de patenthouder is aangeklaagd. Ook portable audioapparatenproducent Archos, elektronicaproducent Coby en de Amerikaanse satellietradioaanbieder Sirius XM Radio zijn in juni 2009 aangeklaagd. De eerste twee bedrijven besloten in mei 2010 al te schikken met het Texaanse bedrijf. Sirius XM deed dat twee maanden later.

Personal Audio LCC bestaat sinds 1996. Op zijn eigen website claimt Personal Audio in bezit te zijn van 5 patenten op het gebied van playlists en podcasting. Het bedrijf heeft zelf nooit een product op de markt gebracht die beschermd worden door één van deze patenten.

0 Reactie(s) op: EFF biedt podcasters hulp tegen patenttrol

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.