Maak je eigen cloud met BitTorrent Sync 2.0

Door: | 20 april 2015 14:04

Apple

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

BitTorrent Sync is gratis software, beschikbaar voor alle grote platforms, die je mappen gesynchroniseerd houdt op al je apparaten en waarmee je ze veilig met andere mensen kunt delen. In tegenstelling tot andere cloudopslagdiensten maakt BitTorrent Sync gebruik van een peer-to-peer systeem.

BitTorrent Sync is gratis software, beschikbaar voor alle grote platforms, die je mappen gesynchroniseerd houdt op al je apparaten en waarmee je ze veilig met andere mensen kunt delen. Dat lijkt misschien erg op Dropbox, iCloud Drive en tientallen andere cloudopslagdiensten - en het eindresultaat is inderdaad vrijwel hetzelfde. Het grote verschil is echter dat BitTorrent Sync gebruik maakt van peer-to-peer netwerken in plaats van te vertrouwen op cloudservers. Lees ook: Bestanden delen tussen pc, smartphone en tablet.

Deze benadering heeft verschillende belangrijke voordelen. Je kunt zoveel opslagruimte hebben als je maar wilt (afhankelijk van je lokale schijfruimte natuurlijk) zonder dat je ook maar iets hoeft te betalen en omdat je bestanden nooit in de cloud staan opgeslagen kan iemand ze zomaar benaderen zonder dat je daar expliciet toestemming voor geeft.

Maar er zijn ook nadelen. Minimaal één van de computers waarop je bestanden gesynchroniseerd worden moet aan staan en een internetverbinding hebben zodat je je bestanden kunt benaderen. Bovendien ben je dan onderworpen aan de bandbreedte en datalimieten van je ISP. Hoewel BitTorrent Sync je data versleutelt terwijl het van het ene apparaat naar het andere gestuurd wordt via het internet, versleutelt het geen bestanden die op de schijf staan - als je dat wilt doen sta je er alleen voor. En je zult niet veel iOS apps van derden met ingebouwde ondersteuning voor BitTorrent Sync tegenkomen, terwijl ondersteuning voor Dropbox, iCloud Drive en andere clouddiensten veel vaker voorkomt.

Daarom raad ik aan om BitTorrent Sync te beschouwen als aanvulling op cloudopslag, niet als een vervanging ervoor. De huidige (niet-beta) 2.0 versie van de app heeft enorm veel vooruitgang geboekt op het gebied van functies en bruikbaarheid. Toch zijn een aantal aspecten van de gebruikersinterface nog onduidelijk of verwarrend en bij de instelling ervan moet je wat vreemde stappen doorlopen. Hier bespreek ik een aantal elementaire zaken.

Identiteiten linken

In eerdere versies van BitTorrent Sync moest elke map die je wilde synchroniseren op elk apparaat individueel gelinkt worden - een nogal vervelend proces. Vanaf versie 2.0 kun je in plaats daarvan een privé identiteit aanmaken die je op al je apparaten deelt; zodra elk apparaat dezelfde identiteit gebruikt, worden alle individuele mappen die je op één apparaat deelt automatisch op alle andere apparaten beschikbaar gemaakt (met een kwalificatie die ik straks uit zal leggen). Deze functie vereist een betaalde Pro account, maar aangezien elke gebruiker van 2.0 de eerste 30 dagen gratis de Pro dienst aangeboden krijgt is dit de standaard manier om je apparaten in te stellen.

Wanneer je BitTorrent Sync 2.0 voor het eerst opent, wordt er een korte setup procedure doorlopen. Op de eerste Mac moet je in het scherm met Link Devices op This Is My First Sync 2.0 Device klikken. Op Create Identity scherm kun je de naam intypen die je voor je identiteit wilt gebruiken. Klik vervolgens op Create Identity. Nu kun je met het toevoegen van mappen beginnen. (Om dit te doen, klik op het Add Folder icoon in de linkerbovenhoek, navigeer naar de map die je wilt synchroniseren en klik op Open.) Maar misschien wil je pas later mappen toevoegen nadat je een andere Mac hebt toegevoegd en gelezen hebt over de extra stappen die nodig zijn om mappen naar hun verwachte locaties te synchroniseren.

Op dit scherm kun je een nieuwe identiteit instellen of een andere Mac linken waarop de software all geïnstalleerd staat.

Om je tweede Mac te synchroniseren moet je BitTorrent Sync 2.0 installeren en draaien, maar wanneer je bij het Link Devices scherm komt moet je op Link a Device Already Running Sync 2.0 klikken. Klik wanneer je de grote QR-code ziet staan op Link a Desktop Device Manually. Er wordt vervolgens om een sleutel gevraagd.

Om deze sleutel te vinden moet je naar je eerste Mac gaan, op het tandwiel icoon klikken en My Devices kiezen in het pop-up menu. Klik op Link Device, gevolgd door Link a Desktop Device Manually. Je krijgt nu een sleutel van 35 karakters te zien. Typ deze in op de tweede Mac en klik op Link. Kies Synched in het pop-up menu New Folders from Other Devices Will Be. Kies vervolgens een standaard locatie voor mappen die vanaf andere apparaten gesynchroniseerd worden (zoals bijvoorbeeld /Users/you/BitTorrent Sync - straks hierover meer) en klik op Link. Zodra je dit allemaal gedaan hebt, kun je het venster met de sleutel op de eerste Mac sluiten.

Zorg ervoor dat je Synced kies in het pop-up menu. Let ook op de standaard locatie waar nieuwe mappen worden opgeslagen.

Nu zijn je twee Macs gelinkt, dus alle mappen die je op één van deze Macs deelt zullen op de andere Mac verschijnen - maar waarschijnlijk niet waar je het verwacht, tenminste als die map al bestaat op de andere Mac.

Bijvoorbeeld, ik ga naar Mac A ga en deel mijn Desktop map (/Users/you/Desktop). Ik zou aannemen dat, aangezien ik op Mac B een map met dezelfde naam en locatie heb, alles wat ik op de Desktop van de ene Mac zet ook op de andere zal verschijnen. Maar nee, op Mac B verschijnt er binnen mijn standaard BitTorrent Sync map (de locatie die ik tijdens de setup gekozen heb) een nieuwe map met de naam Desktop, en dat is waar gesynchroniseerde bestanden van de Desktop map van Mac A zullen komen te staan.