Eindelijk zon! - 5 apps om veilig te zonnen

Door: redactie-computertotaal | 04 juni 2013 10:26

How To

Na al dat slechte weer steken veel mensen bij het eerste straaltje zon hun witte benen in een korte broek en gaan lekker op een terrasje of in het park zitten. Maar slechts een klein aantal van die mensen besteedt aandacht aan een goede bescherming tegen de zon.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze zustersite TechHive.com, geschreven door Mika Bella. De mening van de auteur komt niet per definitie overeen met die van ComputerTotaal.nl en MacWorld.nl.

Of je nou gewoon een licht kleurtje wilt krijgen of een echte zon-junkie bent, je moet er altijd voor zorgen dat je jezelf goed tegen UV-stralen beschermt (de grootste risicofactor voor huidkanker volgens de American Cancer Society). Dus voordat je uit de kleren gaat om het perfecte zomerkleurtje te krijgen, houd het hoofd koel om veilig te blijven. Weet je niet waar je moet beginnen? Geen probleem, de volgende apps zullen je veilig de zomer door helpen.

Coppertone MyUV Alert – Android, iOS (Gratis)

Deze app is één van de meest uitgebreide in zijn soort, en geeft geüpdatete UV-indexniveaus voor je huidige locatie, een algemene weersvoorspelling, aanbevolen zonweringsmiddelen, zonnebrandprofielen voor meerdere gebruikers, herinneringen voor het opnieuw aanbrengen van lotion, tips met betrekking tot zonnen en er is zelfs een functie om activiteiten in de open lucht te vinden.

Nadeel is wel dat MyUV Alert constant andere producten van Coppertone aanbeveelt (in zowel het Tips & Savings-gedeelte als in het Recommended onderdeel van de Suncare Profiles). Desondanks heeft de app voldoende nuttige functies om de advertenties en kortingsbonnen te rechtvaardigen. De UV-indicator is uniek in de zin dat hij zichzelf updatet naar de huidige tijd wanneer hij gebruikt wordt, terwijl andere apps gewoon het hoogst voorspelde UV-niveau voor die dag laten zien.

Met deze app kun je meerdere herinneringen instellen voor het aanbrengen van zonnebrandcrème. Verder geeft MyUV Alert informatie over de UV-index, en stelt het met behulp van pictogrammen zonweringsmiddelen voor. Het is eenvoudig om alle UV-informatie die je nodig hebt in één oogopslag te zien te krijgen, en een aantal tips in het Tips & Savings gedeelte zijn daadwerkelijk handig.

World UV – Android (Gratis)

Android-gebruikers kunnen veel vergelijkbare functies krijgen met de World UV-app, ontwikkeld door de British Association of Dermatologists. De app is bedoeld om ervoor te zorgen dat het publiek veilig zont, door een dagelijkse gratis UV-voorspelling te geven voor meer dan 10.000 locaties over de hele wereld. Met World UV krijg je pieken in de UV-index voor jouw locatie te zien, een beschrijving van wat elke index inhoudt (3 of 4 betekent dat je beveiliging nodig hebt, bijvoorbeeld), en een “Skindex” die wat informatie geeft over verschillende huidtypes.

Er zijn echter een aantal nadelen. De app heeft namelijk geen herinneringen of timers voor zonnebrandcrème, en geeft alleen informatie over de hoogste UV-index in plaats van de index gedurende de dag aan te passen. De tips zijn ook wat algemeen; als je enigszins bekend bent met zonbescherming, zullen ze niets nieuws voor je zijn. Maar het biedt nog altijd in één oogopslag een UV-index en richtlijnen, en dat is handig.

Wolfram Sun Exposure Reference App – iOS (€0,89)

De Sun Exposure-app van Wolfram Research vertrouwt – net als de meeste apps van Wolfram – op de rekenkracht van Wolfram|Alpha’s kennisengine om data te vergaren. De app is zeker informatief, maar grotendeels op een wetenschappelijke manier georganiseerd, wat het een beetje saai maakt.

Het heeft wel een aantal nuttige functies: Een UV-voorspelling en -index, een weersvoorspelling, informatie over de positie van de zon, zonsopgang, en zonsondergang; en misschien wel het belangrijkste – een functie “Time to Sunburn” genaamd, die je vertelt hoe lang je in de zon kunt blijven voordat je riskeert te verbranden. De functie neemt de locatie van de gebruiker in beschouwing, evenals zijn of haar huidtype, beschermingsfactor, de datum en de tijd om een tabel te genereren die laat zien na hoeveel minuten je zult verbranden. Dit alles overigens compleet met tijdsaanpassingen voor verschillende lichaamsdelen (neus, onderarmen, de bovenkant van het hoofd). De uitslagen geven ook suggesties over hoe je verbranding kunt voorkomen.

Tan Plan – iOS (€0,89)

Als je graag een kleurtje krijgt op een zo veilig mogelijke manier, dan kan de Tan Plan-app je daarbij helpen. Deze app houdt een visueel verslag bij van je perfecte gloed (ongeacht of je binnen, buiten, met een spray, of met lotion bruint). Het maakt gebruik van de camera van je telefoon om “skinshots” te maken om de vordering van je kleur bij te houden. Je kunt ook foto’s van je telefoon toevoegen die niet met de app gemaakt zijn.

De app registreert de datum en duur van je sessies zodat je ze later kunt vergelijken met de laatste, eerste, langste, en kortste sessies. Je kunt notities aan deze sessies toevoegen, maar het veld bevat slechts één enkele regel die boven het aantal minuten gepropt is, en je kunt geen nieuwe regel beginnen. Dus om leesbaar te blijven zullen de notities kort en simpel gehouden moeten worden. Het is een leuke app om je kleurtje bij te houden, maar het geeft geen waarschuwingen, herinneringen of advies. Als je alleen de vordering van je kleur bij wilt houden voldoet het prima.

Perfect Tan for Summer – iOS (€0,89)

Soms heb je alleen maar een simpele timer-app nodig om je sessies bij te houden. Natuurlijk kun je gewoon de ingebouwde timer app van je telefoon gebruiken, maar Perfect Tan for Summer waarschuwt je niet alleen wanneer het tijd is om je om te draaien, het vertelt je ook naar welke kant je moet overschakelen.

Het is een eenvoudige app met een gebruiksvriendelijke interface. Het startscherm biedt een aantal opties. Je vult in het timerveld in hoe lang je wilt bruinen, en drukt op de rode Start-knop. Perfect Tan begint met aftellen, en piept wanneer je je om moet draaien. Het begint dan automatisch de aftelling voor de volgende kant (standaard begint de app met de voorkant, en vervolgens de achterkant, links, en rechts), dus als je even een pauze neemt om het water in te gaan of een ijsje te halen, zorg dan dat je eerst op de oranje Stop-knop drukt.

De app waarschuwt je met een notificatie en een pieptoon wanneer het tijd is om je om te draaien – zelfs wanneer je de app afsluit of muziek draait. Maar let wel: Je moet het geluid van je telefoon aan laten staan, anders hoor je de pieptoon niet (de notificatie krijg je echter nog steeds te zien). Het lijkt een hele basic app, maar je zult ervan versteld staan hoe lastig het is om een goede timer-app te vinden die ontworpen is voor het zonnen, en die niet vol zit met bugs. Deze app is zeker zijn geld waard, omdat het zonder problemen precies doet wat het zegt.

0 Reactie(s) op: Eindelijk zon! - 5 apps om veilig te zonnen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.