EU start onderzoek bij providers naar concurrentievervalsing Apple

Door: matthijs-van-den-broek | 27 mei 2013 09:18

Nieuws

Hoge bomen, vangen veel wind. Moest Apple zich vorige week al verantwoorden voor belastingtrucs in het buitenland, nu komt er waarschijnlijk een onderzoek vanuit de EU naar oneerlijke verkooppraktijken van Apple. Formeel is er nog geen onderzoek gestart, maar er zijn al wel vragenlijsten uitgestuurd naar verschillende providers.

Het nieuws is afkomstig van de Financial Times.

In de vragenlijst, die 9 pagina's zou tellen, wil de EU weten welke verkoop- en distributie-afspraken Apple mogelijk gebruikt. Het gaat dan bijvoorbeeld om het afnemen van een minimaal aantal orders, of het uitoefenen van invloed op de gebruikte marketingbudgetten die operators inzetten.

Dit soort "afspraken" zijn verboden; ze voorkomen dat een concurrent van Apple een betere deal kan sluiten.

De Europese Commissie zou in actie zijn gekomen door klachten van providers, die zeggen dat Apple ze dwingt een minimum aantal iPhones te kopen. Ook zou Apple ze dwingen om minder korting te geven op telefoons van concurrenten.

Voordat een formeel onderzoek wordt ingesteld, zou dominantie van de iPhone op de smartphonemarkt moeten worden vastgesteld. Dat lijkt op het eerste gezicht niet zo heel logisch, omdat de concurrentie alleen maar aan het toenemen is, onder anderen door telefoons van Samsung.

VIA.

0 Reactie(s) op: EU start onderzoek bij providers naar concurrentievervalsing Apple

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.