Facebook-topvrouw getuigt over personeelskaping Google

© CIDimport

Facebook-topvrouw getuigt over personeelskaping Google

Geplaatst: 2 april 2013 - 11:37

Aangepast: 16 november 2022 - 10:05

Jasper Bakker

Facebook-topvrouw Sheryl Sandberg getuigt in de antitrustzaak tegen zeven Silicon Valley-reuzen over hun verbond tegen personeelskaping. Haar ex-werkgever Google staat in de beklaagdenbank.

Naast Google worden Intel, Intuit, Apple, Adobe, Pixar en Lucasfilm ervan beschuldigd onderlinge afspraken te hebben gemaakt om elkaars personeel niet weg te kapen. De in Silicon Valley gevestigde ict-bedrijven zijn door voormalige werknemers aangeklaagd voor dit kartel.

Cook, Otellini, Google-trio

Daarbij zijn diverse topmensen van die werkgevers al op de verhoorlijst gezet. Daaronder Apple-ceo Tim Cook, Intel-ceo Paul Otellini en de drie hoogste bestuurders van Google: de vorige ceo Eric Schmidt, huidig ceo Larry Page, en zijn mede-oprichter Sergey Brin. Facebooks operationeel directeur (COO) Sheryl Sandberg bevindt zich ook in het rijtje topmensen die worden gehoord, meldt de internationale News Service van Webwereld-uitgeverij IDG.

De topvrouw van Facebook was namelijk voor haar indiensttreding bij het sociale netwerk in 2008 topmanager bij Google. Sandberg was bij die hedendaagse concurrent vice-president voor de wereldwijde online-sales en bedrijfsvoering (operations). Google stelt in ingediende rechtbankdocumenten dat het onwaarschijnlijk is dat Sandberg iets kan bieden in haar verklaring dat toelaatbaar bewijs oplevert.

Ceo-bekentenissen in de mail

Uit interne mails van enkele van de verdachte topmensen is al bevestiging aan het licht gekomen van de illegale afspraken. Het vaststellen van het anti-wegkaapprotocol moest mondeling, mailde Google-topman Eric Schmidt. "Want ik wil dit niet zwart op wit hebben zodat we daar later over kunnen worden aangeklaagd..."

Intel-ceo Paul Otellini doet in de interne mail een nog openlijkere bekentenis: "Laat me duidelijk zijn. We hebben niks getekend. Eric (Schmidt) en ik hebben de handen gedrukt om niet te werven. Ik zou niet willen dat dit bekend wordt." De betrokken bedrijven hebben door hun overeenkomst elkaars personeel niet weggekaapt, wat hen premies en aanblijfbonussen heeft gescheeld. Tegelijkertijd heeft het de werknemers de kans op beter betaalde banen gekost.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten