Forrester: Einde succes Apple is in zicht

Door: jeff-bertolucci | 26 april 2012 11:43

Nieuws

Laat je niet foppen door de [urlx=http://webwereld.nl/nieuws/110296/iphone-en-ipad-leiden-tot-recordwinst-voor-apple.html]recordcijfers[/urlx] die Apple dinsdag presenteerde. De beste dagen heeft Apple achter zich. Dat vindt Forrester CEO [urlx=http://twitter.com/#!/gcolony]George Colony[/urlx]. Hij noemt de iPhone- en iPad-fabrikant zonder Steve Jobs een stuurloos schip, oftewel een bedrijf dat zich kan gaan opmaken voor een aantal magere jaren.

Het probleem van Apple is vooral het gemis van Jobs, meent Colony. Niet alleen was de mede-oprichter van het bedrijf een charismatisch persoon, ook hanteerde hij een ijzeren discipline en werd hij gezien als een goeroe met exceptionele - misschien wel magische - krachten. Dit was een zorgvuldig gecultiveerd imago waaraan Jobs zelf hard bijdroeg om het te bereiken en te onderhouden.

Lees ook:

Waarom Apple een tegenstrijdig jaar zal kennen

Apple haalt Microsoft zakelijk nooit in

Het tijdperk Steve Jobs

Jobs had ook geweldige instincten wanneer het aankwam op productontwerp en gebruiksvriendelijkheid. Hij wist wat de klant wilde en hoe hij dit voor het voetlicht moest brengen.

Dit is bij Tim Cook, de opvolger van Steve Jobs, een totaal ander verhaal. Colony noemt de vervanger van Jobs een "bewezen en competent bestuurder", maar vindt hem ongeschikt om een uniek bedrijf als Apple te leiden.

In een blogbijdrage op de site van Forrester schrijft Colony:

"Het momentum van Apple houdt nog 24 tot 48 maanden stand. Wanneer de komst van een nieuwe charismatische leider uitblijft, verandert Apple van een geweldig bedrijf in een goed bedrijf, wat te merken is een aanzienlijke afname van omzet en productinnovatie. Net als Sony (post-Morita), Polaroid (post-Land), Apple rond 1985 (post-Jobs) en Disney (in de twintig jaar post-Walt Disney). Apple eet zijn bordje leeg en zal dan tot stilstand komen."

Dit zijn onheilspellende woorden. Ongetwijfeld krijgt Colony komende tijd veel kritiek over zich heen van de bijna fundamentalistische Apple hangers voor deze ketterij.

Maar toch, wat als Cook niet de juiste persoon is om Apple te leiden, wie is het dan wel?

"Zonder hen persoonlijk te kennen, zou ik liever Apple-bestuurders Jon Ive of Scott Forstall het stokje van CEO zien overnemen", schrijft Colony. "Het lijkt er van een afstandje bezien op dat zijn wel het charisma en het uitgesproken gevoel voor ontwerp hebben dat nodig is om het bedrijf te leiden."

Misschien is dat inderdaad waar, maar wie Apple ook zal leiden, zal altijd vergeleken worden - waarschijnlijk in negatieve zin - met Steve Jobs, wiens tweede termijn nog veel indrukwekkender was dan de eerste.

What's next?

Het lijkt erop dat het grootste probleem voor het managementteam van Apple is: "Wat gaan we nog doen?" De iPhone en iPad zijn verantwoordelijk voor het leeuwendeel van het huidige succes, maar de rek in deze productlijnen zal er in 4 tot 5 jaar wel uit zijn. Dit is geen aanval richting Apple, maar een nuchtere constatering gebaseerd op de recente techgeschiedenis (zie BlackBerry). Zoals Colony het ook ziet, is Apple een "charismatische organisatie", maar deze kan niet zonder zijn oprichter en leider.

Is Cook een creatief genie net zoals Jobs dat was? Het lijkt er niet op, maar niemand koesterde die verwachting.

Zal de geruchtmakende HDTV de volgende briljante vinding van Apple worden? En als dat zo is, wat komt hierna?

De grootste hits liggen in het verleden

Apple doet me denken aan grote popbands die jarenlang hit na hit kunnen afleveren. Op een gegeven moment slaan de liedjes niet meer aan. De creativiteit vloeit weg. In het geval van Apple durf ik niet te zeggen of dit inderdaad ook onder Cook zal gebeuren.

0 Reactie(s) op: Forrester: Einde succes Apple is in zicht

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.