Fotobewerkingen met Photoshop Elements en Camera MX

Door: kees-krick | 13 juni 2012 15:50

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5

Digitale foto's die met een spiegelreflex, compactcamera of smartphone zijn gemaakt, zien er meestal niet zo uit als u gehoopt had. Gelukkig zijn er talloze fotobewerkingprogramma's als Adobe Photoshop Elements waarmee u uw foto's kunt verfraaien. Ook voor uw smartphone zijn er apps waarmee u uw foto's er nog beter uit kunt laten zien.

1. Foto en herinnering

Tegenwoordig hebt u veel keuze als het gaat om apparaten waarmee u foto's wil gaan maken. Er bestaan digitale camera's in vele soorten en maten, maar ook telefoons maken steeds mooiere plaatjes. Welke camera u ook gebruikt, met een fotobewerker is er altijd meer kwaliteit uit uw foto's te halen. Een fototoestel legt bijvoorbeeld het licht anders vast dan wij zien op het moment dat we de foto nemen. Daarom is het vaak nodig om nog wat aan de kleuren en de helderheid te sleutelen om de foto's nog beter te laten aansluiten bij onze herinneringen aan het moment. Ook zien we vaak na het nemen van een foto pas dat de camera per ongeluk schuin is gehouden of dat er plotseling iemand net in beeld staat. Dit soort oneffenheden strijkt u met een fotobewerker weer netjes glad.

2. Fotobewerking

In het eerste deel van dit artikel gaan we de foto's bewerken met het programma Adobe Photoshop Elements. Wij gebruiken versie 10, maar het is geen enkel probleem als u met een oudere versie werkt. Ook als u liever met een andere fotobewerker werkt, kunt u met deze tips aan de slag. Veel fotobewerkers lijken op elkaar, waardoor het vaak niet meer is dan even zoeken waar een bepaalde functie zich bevindt. De menu's kunnen namelijk anders ingedeeld zijn, en de opties kunnen andere namen hebben. In het tweede deel gaan we onze foto's op een smartphone bewerken. Dat is vooral handig als u direct na het nemen van een foto er al iets mee wilt doen en niet wilt of kunt wachten tot u thuis achter de computer zit.

Adobe Photoshop Elements

3. Photoshop Elements

Koopt u Photoshop Elements, dan zit daar de Organizer bij inbegrepen. Dit is een extra programma waarmee u uw foto's van uw camera naar uw computer kunt overzetten en ze vervolgens kunt bekijken en ordenen. In dit artikel laten wij de Organizer voor wat het is en concentreren ons volledig op het bewerken van de foto's. Start het programma op via het pictogram op het bureaublad of open het via Start / Alle programma's / Adobe Photoshop Elements 10. Als de bewerker niet meteen start en u eerst een welkomstscherm tegenkomt, klikt u daar op Bewerken.

Als het welkomstscherm verschijnt, kiest u voor Bewerken.

4. Foto inladen

Een foto bewerken kan door in Photoshop Elements te kiezen voor Bestand / Openen. Blader vervolgens naar de map waarin de foto zich bevindt en selecteer deze. Nog veel gemakkelijker is het om de foto vanuit een ander programma zoals Windows Verkenner naar het programmavenster van Elements te slepen. Gebruikt u een programma waarmee u uw foto's organiseert en beheert, zoals XnView of Faststone Image Viewer, dan kunt u ook daarvandaan een foto naar de bewerker van Elements slepen.

5. Belichting verbeteren

We kijken eerst of het nodig is om de belichting van de foto aan te passen. Doorgaans klopt de belichting prima als de foto op een zonnige dag is gemaakt terwijl het licht (schuin) van achteren komt. Bij tegenlicht, op bewolkte dagen en binnenshuis kan er vaak nog veel aan de belichting verbeterd worden. Bekijk eerst of de foto in zijn totaliteit te licht of te donker is. Dat kan vervolgens op twee manieren verbeterd worden. Eerst de snelste manier. Kies Verbeteren / Belichting aanpassen / Helderheid/contrast. Met de schuifregelaar Helderheid is het vervolgens simpel om de foto lichter of donkerder te maken. Het is handig om het vinkje bij Voorbeeld aan te hebben staan, dan ziet u direct het effect in de foto. Wilt u het verschil tussen voor en na de bewerking zien, vink het hokje dan afwisselend aan en weer uit.

De helderheid en het contrast aanpassen gaat erg makkelijk.

0 Reactie(s) op: Fotobewerkingen met Photoshop Elements en Camera MX

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.