Fotobewerkingen met Photoshop Elements en Camera MX

© PXimport

Fotobewerkingen met Photoshop Elements en Camera MX

Geplaatst: 13 juni 2012 - 11:50

Aangepast: 16 november 2022 - 09:23

Kees Krick

Digitale foto's die met een spiegelreflex, compactcamera of smartphone zijn gemaakt, zien er meestal niet zo uit als u gehoopt had. Gelukkig zijn er talloze fotobewerkingprogramma's als Adobe Photoshop Elements waarmee u uw foto's kunt verfraaien. Ook voor uw smartphone zijn er apps waarmee u uw foto's er nog beter uit kunt laten zien.

1. Foto en herinnering

Tegenwoordig hebt u veel keuze als het gaat om apparaten waarmee u foto's wil gaan maken. Er bestaan digitale camera's in vele soorten en maten, maar ook telefoons maken steeds mooiere plaatjes. Welke camera u ook gebruikt, met een fotobewerker is er altijd meer kwaliteit uit uw foto's te halen. Een fototoestel legt bijvoorbeeld het licht anders vast dan wij zien op het moment dat we de foto nemen. Daarom is het vaak nodig om nog wat aan de kleuren en de helderheid te sleutelen om de foto's nog beter te laten aansluiten bij onze herinneringen aan het moment. Ook zien we vaak na het nemen van een foto pas dat de camera per ongeluk schuin is gehouden of dat er plotseling iemand net in beeld staat. Dit soort oneffenheden strijkt u met een fotobewerker weer netjes glad.

2. Fotobewerking

In het eerste deel van dit artikel gaan we de foto's bewerken met het programma Adobe Photoshop Elements. Wij gebruiken versie 10, maar het is geen enkel probleem als u met een oudere versie werkt. Ook als u liever met een andere fotobewerker werkt, kunt u met deze tips aan de slag. Veel fotobewerkers lijken op elkaar, waardoor het vaak niet meer is dan even zoeken waar een bepaalde functie zich bevindt. De menu's kunnen namelijk anders ingedeeld zijn, en de opties kunnen andere namen hebben. In het tweede deel gaan we onze foto's op een smartphone bewerken. Dat is vooral handig als u direct na het nemen van een foto er al iets mee wilt doen en niet wilt of kunt wachten tot u thuis achter de computer zit.

Adobe Photoshop Elements

3. Photoshop Elements

Koopt u Photoshop Elements, dan zit daar de Organizer bij inbegrepen. Dit is een extra programma waarmee u uw foto's van uw camera naar uw computer kunt overzetten en ze vervolgens kunt bekijken en ordenen. In dit artikel laten wij de Organizer voor wat het is en concentreren ons volledig op het bewerken van de foto's. Start het programma op via het pictogram op het bureaublad of open het via Start / Alle programma's / Adobe Photoshop Elements 10. Als de bewerker niet meteen start en u eerst een welkomstscherm tegenkomt, klikt u daar op Bewerken.

© PXimport

Als het welkomstscherm verschijnt, kiest u voor Bewerken.

4. Foto inladen

Een foto bewerken kan door in Photoshop Elements te kiezen voor Bestand / Openen. Blader vervolgens naar de map waarin de foto zich bevindt en selecteer deze. Nog veel gemakkelijker is het om de foto vanuit een ander programma zoals Windows Verkenner naar het programmavenster van Elements te slepen. Gebruikt u een programma waarmee u uw foto's organiseert en beheert, zoals XnView of Faststone Image Viewer, dan kunt u ook daarvandaan een foto naar de bewerker van Elements slepen.

5. Belichting verbeteren

We kijken eerst of het nodig is om de belichting van de foto aan te passen. Doorgaans klopt de belichting prima als de foto op een zonnige dag is gemaakt terwijl het licht (schuin) van achteren komt. Bij tegenlicht, op bewolkte dagen en binnenshuis kan er vaak nog veel aan de belichting verbeterd worden. Bekijk eerst of de foto in zijn totaliteit te licht of te donker is. Dat kan vervolgens op twee manieren verbeterd worden. Eerst de snelste manier. Kies Verbeteren / Belichting aanpassen / Helderheid/contrast. Met de schuifregelaar Helderheid is het vervolgens simpel om de foto lichter of donkerder te maken. Het is handig om het vinkje bij Voorbeeld aan te hebben staan, dan ziet u direct het effect in de foto. Wilt u het verschil tussen voor en na de bewerking zien, vink het hokje dan afwisselend aan en weer uit.

© PXimport

De helderheid en het contrast aanpassen gaat erg makkelijk.

6. Helderheid en contrast

Een zwart voorwerp op een foto, hoort echt zwart te zijn. Een wit voorwerp moet er ook echt wit uitzien. Helaas hebben camera's vaak moeite om beide kleuren goed op de foto te zetten. Een foto ziet er dan al snel grauw en mistroostig uit. Nadat u met de schuif Helderheid de foto hebt opgefrist, kunt u er in dat geval met het schuifje Contrast voor zorgen dat er meer pit in de foto komt. In plaats van alleen grijstinten, worden er dan meer helderheden tussen wit en zwart gebruikt. Het is wel belangrijk dat de foto natuurlijk blijft ogen. Zo heeft een landschap in de mist een lager contrast dan hetzelfde gebied gefotografeerd in de volle zon.

7. Meer grip met Niveaus

De tweede manier is minder snel, maar geeft wel een beter resultaat. Met Verbeteren / Belichting aanpassen / Niveaus bent u alle denkbare lichtsituaties de baas. Van belang zijn vooral de grote grafiek (het berglandschap) en de drie schuifjes (driehoekjes) eronder. De grafiek laat zien welke lichtwaarden er in uw foto zitten. Helemaal links staat voor zwart, uiterst rechts voor wit. Ertussenin zitten alle tussenwaarden. Het gaat hier niet om kleur, maar alleen om de helderheid. Als de grafiek aan de linker- of de rechterzijde niet uitslaat, maar plat op de bodem ligt, dan is dat een teken dat de foto sterk verbeterd kan worden.

© PXimport

Rechts ligt de grafiek op de bodem. Dit is een teken dat u de foto een stuk helderder kan maken.

8. Histogram

Als de grafiek zich voornamelijk op de linkerhelft bevindt, is dat een teken dat de foto erg donker is. Wanneer er veel zwarte en donkere tinten op de foto horen te staan, dan moet u er niets aan veranderen. Zwart moet immers zwart zijn. Het kan ook zijn dat de foto ten onrechte is onderbelicht, wanneer er voorwerpen op de foto staan die niet zo donker horen te zijn. Zit de grafiek vooral op de rechterhelft, dan is de foto juist erg licht. Dat is prima als er veel witte en lichte tonen waren op de plek waar u fotografeerde, maar het kan ook een teken zijn dat uw foto per ongeluk te licht is geworden (overbelicht). De grafiek zal er bij elke foto weer anders uitzien en hangt af van zowel de lichtomstandigheden als van wat u fotografeert.

9. Voet van de berg

Een over- of onderbelichte foto herstelt u door met de driehoekjes onder de grafiek te spelen. Het idee is dat u de lege gebieden links en rechts naast de grafiek buitenspel zet door op het witte of het zwarte driehoekje te klikken en dit met ingedrukte muisknop naar de voet van de berg te verplaatsen. U doet dat alleen aan de zijde waar de grafiek plat op de bodem ligt. In een foto is slechts plaats voor 256 helderheden. Hoe minder daarvan gebruikt worden, hoe lager het contrast is. Door de driehoekjes te verplaatsen, zorgt u ervoor dat de foto als het ware opnieuw belicht wordt en dat er zoveel mogelijk lichtwaarden ingezet worden. Mocht de foto daarna nog steeds te donker of te licht zijn, dan lost u dit op met het grijze schuifje in het midden.

© PXimport

Het rechter en het middelste driehoekje worden verschoven zodat de foto opfleurt.

10. Schaduwen en hooglichten

Vaak zal de belichting nu een stuk beter zijn, tenzij u in de foto extreem lichte of donkere delen hebt zitten. Dan kan het gebeuren dat één van beide nog een probleemgebied is. U kunt ze los van elkaar aanpakken via Verbeteren / Belichting aanpassen / Schaduwen/hooglichten. Met schuifregelaars kunt u nu de schaduwen lichter maken of de hooglichten donkerder. Houd wel in de gaten of er voldoende contrast blijft tussen de lichte en donkere tinten. Het gevaar met deze functie bestaat namelijk dat de foto contrastarm wordt en dat is niet de bedoeling.

© PXimport

De lichtste en donkerste delen van de foto kunt u afzonderlijk aanpakken met de functie Schaduwen/hooglichten.

11. Kleuren mooier maken

Foto's gemaakt in de zon hebben vaak heldere kleuren die er echt uitspringen. Bij bewolkt weer of regen zijn kleuren vaak flets, waardoor de foto er nog somberder uitziet. Via Verbeteren / Kleur aanpassen / Kleurtoon/verzadiging aanpassen maakt u de kleuren mooier en helderder. Schuif de regelaar Verzadiging een stukje naar rechts om de kleuren meer te benadrukken. Standaard worden alle kleuren aangepakt. Wilt u alleen een bepaalde kleur wijzigen, klik dan eerst op Origineel en kies vervolgens voor een van de kleuren, bijvoorbeeld rode tinten of blauwe tinten. Behalve kleuren benadrukken, kunt u ze ook temperen door het schuifje wat naar links te schuiven.

© PXimport

Kleuren extra verzadigen wordt vaak erg mooi gevonden.

12. Kleurzweem verwijderen

Onze ogen passen zich razendsnel aan verschillende lichtomstandigheden aan. Of we nu ergens in de zon staan of binnen bij lamplicht zitten te lezen, wij zien altijd ongeveer de juiste kleuren. Een camera heeft daar heel wat meer moeite mee. Maakt u binnenshuis een foto zonder de flitser te gebruiken, dan wordt de foto al snel gelig of oranje als er lampverlichting is. Maakt u foto's buiten in de schaduw, dan kan een foto een blauwe zweem krijgen. U tovert in dat geval de echte kleuren weer terug via Verbeteren / Kleur aanpassen / Kleurzweem verwijderen. Klik met het pipetje op iets in de foto waarvan u weet dat het zwart, wit of grijs hoort te zijn. Het kan zijn dat de blauwe zweem juist erger wordt. Zoek dan net zo lang naar een ander stukje tot u wel tevreden bent over de kleuren.

13. Rechtzetten en uitsnijden

Soms zien we pas op de foto dat de horizon niet recht loopt. Gelukkig is dat makkelijk te herstellen met het gereedschap Rechttrekken (sneltoets P). Sleep met ingedrukte muisknop een lijn in de foto langs iets waarvan u weet dat het horizontaal hoort te zijn. Dat is het gemakkelijkst als er een horizon in beeld is, of wanneer er een rij gebouwen of bomen staat waarvan u weet dat ze zich even ver van u bevonden. Staat de foto na het loslaten van de muisknop juist schuiner in plaats van recht, hef de bewerking dan op met Ctrl+Z en doe een nieuwe poging. Kiest u bovenin voor de canvasoptie Uitsnijden om achtergrond te verwijderen, dan wordt de foto na het roteren automatisch bijgesneden zodat er geen witte randen ontstaan.

© PXimport

De foto wordt rechtgezet en met de juiste instelling meteen op maat gesneden.

14. Huid en ogen

Als u een portretfoto hebt gemaakt, is het belangrijk dat de huidtinten goed zijn. We zien het namelijk meteen als de huid geen natuurlijke kleur heeft. Ook wilt u natuurlijk geen rode ogen hebben wanneer de flitser is gebruikt. U kunt de huidtinten aanpassen via Verbeteren / Kleur aanpassen / Huidskleur aanpassen. Klik vervolgens op een egaal stukje huid. Mocht het na enkele klikjes nog steeds niet goed zijn, klik dan eerst op Herstellen en waag daarna weer een nieuwe poging. Het kan bij bepaalde huidtypen nodig zijn de schuifregelaars te veranderen. Rode ogen weghalen is net zo gemakkelijk, en doet u met het gereedschap Rode ogen verwijderen (sneltoets Y). Klik gewoon in het rood van elk oog waarna de rode kleur als sneeuw voor de zon verdwijnt.

15. Retoucheren

Hebt u een mooie foto gemaakt, maar ontsiert een stopcontact de net geschilderde muur, of valt die muggenbult op het gezicht van uw model wel heel erg op? Dan is het moment aangebroken om de foto te retoucheren met het Snel retoucheerpenseel (sneltoets J). U herkent het gereedschap aan een pleister met een cirkel erop. Ziet u dat cirkeltje niet, druk dan nogmaals op sneltoets J. Klik of sleep over het plekje dat u kwijt wilt. Photoshop Elements gebruikt materiaal uit de omgeving om het onzichtbaar weg te poetsen. Het penseel brengt u op maat met de toetsen [ en ]. Schilder altijd tot iets over de randen van het voorwerp wat u kwijt wilt raken.

16. Uitsnijden

Gaat het u slechts om een deel van de foto, of bevindt zich langs de rand een storend object, dan is al het overbodige materiaal weg te snijden met het gereedschap Uitsnijden (sneltoets C). Sleep in de foto om aan te geven wat u wilt houden. Zodra u de muisknop loslaat, is de selectie nog aan te passen via de kleine vierkantjes in het kader. Klik binnen de selectie en houd de muisknop ingedrukt en u kunt het selectiekader vrij over de foto bewegen. U hoeft dus zeker niet in één keer exact het juiste gebied te selecteren, maar kunt het altijd nog verfijnen tot u helemaal tevreden bent. Klik daarna op het groene vinkje onder het kader.

© PXimport

Alles buiten het kader (het donkere gebied) zal worden weggesneden.

17. Nieuwe foto opslaan

Bent u tevreden over alle aanpassingen die u hebt gedaan, dan is het tijd om de foto te bewaren. Het beste slaat u het resultaat als een kopie op via Bestand / Opslaan als. Dan blijft de originele foto intact en kunt u die altijd nog als basis voor een nieuwe bewerking gebruiken. Het is niet verstandig een fotobestand telkens opnieuw aan te passen, omdat hierdoor de fotokwaliteit achteruit gaat. Om te voorkomen dat u het origineel per ongeluk overschrijft, kunt u ook eerst een kopie van de foto maken en die vervolgens in de fotobewerker openen.

18. PhotoPlus

Adobe Photoshop Elements is een heel compleet programma dat zijn werk goed doet, maar het is zeker niet de enige goede fotobewerker. PhotoPlus X5 van Serif is een voorbeeld van een goed alternatief met enorm veel mogelijkheden. Er zitten in dit programma zelfs opties in die niet in Photoshop Elements zitten, maar alleen in het veel duurdere Adobe Photoshop CS5 dat voor professionals bedoeld is. PhotoPlus is met een prijs van ongeveer 85 euro zo'n vijftien euro goedkoper dan Photoshop Elements. De prijs zegt natuurlijk niet alles, maar we kunnen helaas niet ingaan op alle voor- en nadelen van beide pakketten. Voor wat betreft de tips in dit artikel voldoen ze in ieder geval allebei uitstekend.

19. Picasa

Wilt u helemaal geen geld uitgegeven aan een fotobewerker, dan kunt u gebruikmaken van Googles Picasa. Het aantal bewerkingen is in dit programma beperkt, maar zal voor de meest voorkomende problemen vaak wel voldoende zijn, mits u geen al te hoge eisen stelt aan de mate van invloed die u op de bewerkingen hebt. Het programma is niet te vergelijken met Photoshop Elements of PhotoPlus en is meer bedoeld om foto's enigszins te verbeteren, zoals het optimaliseren van kleur en belichting of het toevoegen van leuke effecten, dan om ze ingrijpend te bewerken.

© PXimport

Picasa is een gratis alternatief voor simpele bewerkingen.

Camera MX

20. Bewerken met een smartphone

Steeds meer foto's worden met smartphones gemaakt. Erg handig, want die telefoon hebt u toch al bij u en zo kunt u onverwachte fotomomenten altijd vastleggen. Bijna niemand loopt continu met een echte camera op zak en veel mensen hebben die ook helemaal niet meer nodig, nu de kwaliteit van camerafoto's steeds beter wordt. Toch blijft de kwaliteit van dat soort foto's altijd achter op die van bijvoorbeeld een spiegelreflexcamera. Wanneer u een met uw telefoon gemaakte foto direct wilt delen via sociale websites of e-mail, is het handig als u een app op uw telefoon hebt staan waarmee u de foto meteen kunt verfraaien.

© PXimport

Camera MX is gratis en geschikt voor Android-toestellen.

21. Camera MX

Hebt u een Android-smartphone, dan is de kans groot dat er standaard al een fotobewerker op het toestel aanwezig is. Het hangt echter wel van het merk en het model telefoon af. U kunt sowieso aan de slag met de app Camera MX van Magix, die u gratis in Google Play kunt ophalen. Foto's zijn direct vanuit de app te maken en vervolgens naar uw smaak aan te passen, maar wij kiezen ervoor om een foto te bewerken die we al eerder gemaakt hebben. Dat kan door op het hoofdscherm van de app te kiezen voor Media Manager. Alle fotomappen op de telefoon verschijnen, zodat u alleen nog maar een map en daarna de foto hoeft uit te kiezen. Zodra u een foto geselecteerd hebt, tikt u op het pictogram met het penseel (tweede pictogram). Er verschijnen een aantal opties in beeld waaruit u een keuze kunt maken.

© PXimport

Camera MX heeft voldoende gereedschappen om een foto op smaak te brengen.

22. Witbalans en horizon

Druk in Camera MX bijvoorbeeld op Witbalans en breng met uw vinger het pipetje naar iets wat wit, zwart of grijs hoort te zijn. U ziet de kleuren in de foto meteen veranderen. Als u niet goed kunt zien of u het pipetje op de goede plaats hebt gezet, kunt u in het vierkantje linksboven kijken, die vergroot het stuk waar u het pipetje neerzet, zodat u precies kunt zien of u goed zit. Met deze app kunt u ook een scheve foto rechtzetten (Horizoncorrectie) of een andere uitsnede (Knippen) maken. Tik na een aanpassing altijd op het vinkje om de wijziging te behouden.

© PXimport

Tik op de grote knop met het vinkje om uw wijzigingen op te slaan.

23. Kleuren en contrast

Is uw foto te rood of te blauw, dan brengt u de juiste balans aan via Kleurtemperatuur. U kunt dit ook gebruiken om een foto expres koeler (meer blauw) of juist extra warm (meer oranje) te maken, of zelfs een creatieve kleurzweem te geven. Met Helderheid past u de belichting aan en met Verzadiging laat u de kleuren meer spreken of maakt u ze juist ingetogener. Contrast gebruikt u om lichte en donkere gebieden extra te benadrukken of om de foto af te vlakken.

24. Bewerkingen stapelen

U kunt met Camera MX meerdere aanpassingen achter elkaar in een foto aanbrengen. Na elke bewerking springt u automatisch terug naar het weergavescherm van de foto. Daar kunt u dan opnieuw op het pictogram met het penseel tikken voor een nieuwe bewerking. Zodra u helemaal klaar bent, tikt u op de grote knop met het vinkje om alle wijzigingen in één keer op te slaan. U kunt hierbij het origineel overschrijven, maar dat raden wij af. Kies er liever voor om een kopie van de foto op te slaan.

25. Photoshop Express

Op zowel een Apple iPhone als een smartphone met Android kunt u foto's verbeteren met het gratis Adobe Photoshop Express. U kunt een foto meteen vanuit de app maken, maar ook bestaande foto's aanpassen. Zodra u een foto bewerkt, verschijnt een rijtje van vier pictogrammen in beeld. Met het eerste pictogram kunt u naast het maken van een uitsnede, ook een scheve foto rechtzetten. Ernaast vind u een pictogram waarmee onder meer de belichting, verzadiging en het contrast is aan te passen door met een vinger over het scherm te strijken.

© PXimport

Ook Photoshop Express biedt genoeg basisgereedschappen om foto's op te knappen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten