Fotograferen, filteren en zoeken in iOS

Door: Ronald Smit | 14 november 2017 10:31

Fotograferen met een iPhone of iPad levert prima resultaten op
How To

Zowel de iPhone als de recentere iPad's beschikken over verbazingwekkend goede camera's. En de standaard foto-app biedt aardige mogelijkheden wat fotograferen betreft.

Fotograferen (en filmen) met een iPhone of desnoods iPad is erg eenvoudig. Start de app Camera en de werking spreekt nagenoeg voor zich. Toch is het de moeite waard om even verder te kijken dan je neus lang is. Zo bespaar je bijvoorbeeld snel opslagruimte door de standaard ingeschakelde optie Live Foto's uit te zetten. Hoewel heel aardig - als je je foto's terug kijkt zie je een kort filmpje eraan voorafgaand - neemt die clip opslagruimte in beslag. Heb je daar altijd te weinig van, dan tik je in de app Camera op het bovenste (iPad) of middelste (iPhone) pictogram in de vorm van een stip met daaromheen een vaste en een gestippelde cirkel. Standaard geel - wat betekent dat de optie aan staat - maak je deze dan wit met een streep erdoor. Check ook meteen even de optie HDR, standaard staat deze op Auto ingesteld. Soms oogt een foto niet mooi als de camera een inschattingsfout maakt. Vaak is HDR bovendien niet nodig, alleen in specifieke situaties. Omdat - eveneens standaard - bij het maken van een HDR-foto zowel een gemiddelde als de gecombineerde foto wordt bewaard bespaart je met het uitzetten ook weer een beetje opslagruimte. Sowieso is het beter om HDR bewust aan en uit te zetten in situaties die daar om vragen en niet de camera (app) te laten beslissen.

Dan is er nog de flitser, die veelal ook op automatisch staat ingesteld. Omdat het hier slechts een eenvoudige LED-flitser betreft kan je beter eerst proberen om zónder flitsen een foto te maken. Vaak ziet die er beter uit dan een geflitst exemplaar! Het is soms een beetje experimenteren, maar uiteindelijk krijg je er wel gevoel voor wat wel en niet kan qua flitsloos fotograferen. Zet de flitser dus standaard op uit, en gebruik hem alleen als het echt niet anders kan. Een voorbeeld waarbij zelfs die LED-flitser overigens nog van pas kan komen is tegenlichtfotografie. Als je bijvoorbeeld een foto tegen het licht in maakt van iemand, ga dan niet te ver van die persoon af staan en zet de flitser aan. Deze techniek voorkomt zwarte inhoudsloze silhouetten tegen een heldere achtergrond.

De timer-knop spreekt voor zich, net als de cameraknop waarmee je tussen de camera aan de achter- en voorkant schakelt. Met de keuzering onder de ontspanknop kies je voor video of foto. Kies overigens bij voorkeur nooit voor de optie VIERKANT. Daarmee maak je vierkante foto's, maar zonder drastisch uitsnijden maak je daar nooit meer een foto in 'normale' beeldverhouding van. Andersom kan altijd achteraf. Check ook de andere beschikbare foto- en filmopties vooral even en probeer ze uit.

De knoppenbalk in de camera-app van iOS, fotograferen maar!

Filters

Mobiele fotografen zijn gek op filters, dat zien we elke dag weer op social media. Op de iPhone (en vreemd genoeg niet op de iPad) is er in het bovenstaande rijtje met knoppen nog eentje beschikbaar in de vorm van over elkaar heen liggende balletjes in grijstinten. Tik je daar op, dan kies je uit een hele serie live filters. De foto's worden opgeslagen zoals je ze in de zoeker ziet, ofwel: what you see is what you get. Het is wel een beetje een optie voor 'luie' fotografen die vooral hun kiekjes zo snel mogelijk willen delen met de rest van de wereld. Want het is beter om gewone, ongefilterde foto's te maken en de filtering pas achteraf toe te passen. De reden is logisch: een eenmaal naar bijvoorbeeld zwart-wit gefilterde foto weer terugbrengen naar de oorspronkelijke kleurenfoto is onmogelijk. Maar van een kleurenfoto een zwart-wit-foto maken is een eitje, ook in iOS. Overigens: als een filter actief is, is dat ook herkenbaar aan de 'bolletjesknop' die nu gekleurde bolletjes toont.

Fotograferen met een live filter in iOS

Achteraf bewerken

Gemaakte foto's zijn achteraf eenvoudig te bewerken in de app Foto's. Tik daarin op een foto en tik vervolgens op Wijzig. Ten eerste is er dan een toverstafje beschikbaar. Soms reanimeert dat een ogenschijnlijk mislukte foto. Beter is het meestal om dat handmatig te doen. Tik daarvoor eerst eens op de 'volumeknop'. Je kunt nu met een schuifregelaar helderheid en verzadiging (kleur) regelen. Ook is hier de knop Z/W te vinden waarmee je veel meer controle over de conversie naar zwart-wit krijgt dan met het live filter. En als we het dan toch over filters hebben: ook die zijn hier beschikbaar via een tik op de inmiddels bekende bolletjesknop. Alleen pas je ze nu op je gemak achteraf toe en kies je iets dat mooi past. Verder is er nog de knop voor uitsnijden, waarmee foto's ook zijn recht te trekken. Het aardige is dat rechttrekken automatisch gaat; alleen als de software de mist in gaat kan je het zelf bijsturen. Tot slot is er de knop met de drie puntjes. Hiermee verzend je de foto naar bijvoorbeeld een andere app. Of - nieuw in iOS 11 - voorzie je de foto van markeringen, tekst en meer.

Je kunt ook na het fotograferen gaan bewerken

Zoeken

Heb je eenmaal een bomvolle filmrol met foto's, dan is het mogelijk om in de app Foto's tekstgebaseerd te zoeken. iOS herkent namelijk de inhoud van foto's en zo kan je bijvoorbeeld zoeken naar foto's met daarop een fiets. Tik simpelweg op de zoekknop in de app en tik een zoekwoord. Je zal ontdekken dat er heel veel trefwoorden beschikbaar zijn en dat de nauwkeurigheid behoorlijk hoog is.

0 Reactie(s) op: Fotograferen, filteren en zoeken in iOS

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.