Fotograferen met Halide voor iOS

Door: Ronald Smit | 24 november 2020 09:14

How To

De camera in de gemiddelde iPhone is tot bijzondere prestaties in staat. De standaard camera-app maakt zo uit de doos al mooie plaatjes. Maar er kan véél meer, inclusief fotograferen in RAW-formaat. En daar hoef je echt niet de allerlaatste iPhone 12 Pro voor te hebben!

Een van dé ‘selling points’ van de iPhone 12 Pro is dat ‘ie in RAW-formaat kan fotograferen. Vergis je echter niet: ook voorgaande modellen vanaf de iPhone 6s kunnen dit, mits voorzien van een beetje recente iOS-versie (vanaf 10 om precies te zijn). Alleen kun je dan niet rechtstreeks in RAW fotograferen vanuit de camera-app, maar moet je een van de beschikbare losse apps installeren die dat mogelijk maken. Zonder enige twijfel een van de mooiste is Halide, onlangs aanbeland bij de geheel nieuwe MkII-versie. Het aardige is dat deze app gebruik maakt van alle hardwaremogelijkheden die je iPhone aan boord heeft om slim en snel te fotograferen, maar tegelijkertijd desgewenst ook gedeeltelijk of zelfs geheel handmatig ingesteld kan worden. Waarbij als opslagformaat voor RAW gekozen kan worden, of voor een combinatie van én een RAW-afbeelding én een in een standaard gecomprimeerd en ‘ontwikkeld’ formaat afbeelding.

Die RAW-afbeelding kun je verder verwerken in een app als bijvoorbeeld Lightroom (iPhone-versieeniPad-versie). Of je kiest voor een automatische ontwikkeling binnen Halide. De resultaten daarvan zijn meestal best goed. Met als voordeel dat je enerzijds direct een mailbare foto hebt, en anderzijds de RAW-foto achteraf altijd nog (verder) kunt aanpassen in een RAW-editor.

Ingebouwde cursus

Halide biedt extreem veel mogelijkheden. Het is onmogelijk om in dit artikel alles te laten zien. Daarvoor heb je echt een soort van fotografiecursus nodig. Geen nood: ook die is ingebouwd in Halide! Een tiendaags exemplaar zelfs, bereikbaar door – nadat je de app hebt geïnstalleerd en gestart – op het streepje onderin de zoeker naar boven te vegen. Tik vervolgens op het instellingentandwiel en je ziet als eerste blok bovenaan in beeld Wat u kunt doen met Halide. Tik hierop, meld je aan en wordt een pro. Laat die instellingen nu trouwens even open staan.

Volg een cursus…

RAW, RAW en JPG, RAW+: kiezen maar!

Tik als eerste op Vastleggen. Schakel je de optie Dekking in, dan worden twee foto’s gemaakt: een RAW-exemplaar en een JPG-foto. Maar, zoals al gemeld: dat kost extra tijd. Plan B is – als je toch twee formaten wilt bewaren – om te gaan voor RAW+ (Dekking kan dan uitblijven). Er wordt dan een RAW-bestand met embedded HEIC-foto weggeschreven. Dat heeft dan weer als nadeel dat je RAW-bestand natuurlijk groter wordt. De standaardsetting RAW lijkt ons eigenlijk het best. Gebruik Halide dan voor als je echt bijzondere foto’s in de beste kwaliteit wilt schieten. En de standaard camera-app van iOS voor snapshots. Of – als je in het gelukkige bezit bent van een toestel met 256 GB of meer opslag en niet heel veel apps hebt geïnstalleerd: lekker alles met Halide fotograferen natuurlijk!

Kies hoe je je foto’s wilt bewaren!

Privacy

De overige instellingen van dit onderdeel kun je het best laten voor wat ze zijn. Maar neem er wel notie van. Eventueel kun je uit privacy-overwegingen de schakelaar achter Fotolocatie opslaan uitzetten. Heeft als voordeel dat wanneer je de foto deelt, niemand kan achterhalen waar deze gemaakt is. Met name praktisch voor op je thuislocatie gemaakte foto’s. Nadeel is dat je zelf dan ook nooit meer kunt achterhalen waar je foto gemaakt is. Tik linksboven weer op Instellingen als je een keuze gemaakt hebt

Meer opties

Weer terug in het hoofdpaneel van Instellingen tik je op Aanpassen. Mocht je het willen, dan kun je nu de plek van de bedieningselementen van Halide aanpassen. Niks veranderen? Dan tik je op Wijzigingen niet bewaren. Om weer terug te keren naar instellingen, tik je op het tandwiel. Onder geavanceerd tref je ook nog wat handige settings aan, deel je bijvoorbeeld naar Facebook en wil je niet dat daar de locatiegegevens zichtbaar zijn, zet dan de schakelaar achter Spionage op Facebook voorkomen aan. Leg je liever je foto’s vast in jpeg dan HEIC (hoewel dat laatste formaat zonder meer een betere beeldkwaliteit heeft), dan kies je onder Vastleggen in ander formaat dan RAW voor Meest compatibel in plaats van het standaard Hoge efficiëntie. Let wel: het betreft hier de eventueel extra náást RAW bewaarde afbeeldingen!

Zelf scherpstellen en belichting regelen

Standaard staat Halide ingesteld in de automatische modus. Kortom: om een foto te maken richt je de camera en tik je op de ontspanknop. Het scherpstelpunt bepaal je desgewenst zelf door in de zoeker op een gewenst punt dat beslist scherp moet zijn te tikken. De belichting stel je in door aan de rechterkant van de zoeker omhoog of omlaag te vegen. Handmatig scherpstellen is geen enkel probleem: tik daarvoor op het omcirkelde en standaard ingeschakelde (en dus geelgekleurde) AF, waarna de autofocus uitgezet wordt. Middels een schuifregelaar kun je nu zelf scherpstellen. Ideaal voor bijvoorbeeld nachtfoto’s waarbij je door extreem onscherp in te stellen mooie gekleurde lichtbollen kunt fotograferen, bijvoorbeeld.

Handmatig (on)scherpstellen is zo geregeld in Halide.

Slim ontwikkelen van RAW

Rechts van de AF-knop zie je een 3D-kubus. Tik hierop en je ziet live hoe je iPhone voor bijvoorbeeld wazige achtergronden en dergelijke zorgt. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de welbekende ‘computational photography-engine’ van Apple. Voor dagelijks gebruik kun je deze optie ook lekker uitlaten. Héb je eenmaal een foto gemaakt, dan wordt deze op de filmrol bewaard, standaard in de map RAW. Ook kun je een gemaakte RAW door Halide slim laten ‘ontwikkelen’. Dat is handig voor een ieder die even geen tijd heeft om te gaan tweaken in iets als het al genoemde Lightroom. Tik daarvoor op de mini-preview linksonder in beeld van de net gemaakte foto. Deze wordt nu geopend in de in Halide ingebouwde viewer. Tik daarin rechtsboven op INSTANT en je ziet wat Halide ervan maakt. Tik op de deelknop en er wordt een jpg’tje van de foto gemaakt die je kunt doorsturen naar bijvoorbeeld de mail-app of een messenger.

Handmatige modus, inclusief ISO-instellingen en meer

Zoals beloofd is er ook een volledig handmatige instelling mogelijk in Halide. Om deze te activeren, veeg je eerst van de rechter- naar de links van het scherm. Er opent nu een nieuw paneel. Tik hierin op MANUAL en je kunt je helemaal uitleven. Belichting regelen doe je weer door van boven naar beneden (of andersom) te vegen. De ISO-waarde is instelbaar door van links naar rechts of vice versa te vegen. Waarbij geldt: hoe lager de ISO-waarde, hoe minder de lichtgevoeligheid, maar ook hoe minder ruis. Voor de liefhebbers die ook zebrastrepen willen zien (waarmee belichtingsproblemen live aan het licht komen): veeg weer even vanaf de rechter schermrand naar links en je ziet het inmiddels bekende paneel weer. Tik op ZEBRAS en klaar. Uitzetten is een kwestie van nogmaals op die knop tikken. Terugkeren naar de automatische modus regel via een tik op AUTO.

Kies zelf je ISO-waarde.

Abo-app

Halide kan nog veel en veel meer. Maar je hebt nu de basis in de vingers. Door veel te doen maak je al snel indrukwekkende foto’s die er beter uitzien dan de standaard snapshot-kiekjes uit de standaard camera-app. Was je al een gebruiker, dan krijg je Halide MkII voor een jaar gratis. In principe is de app een abo-app, wat betekent dat je er per jaar voor betaalt. Er is op moment van schrijven een mooie aanbieding die je €13,49 per jaar kost als je nu toehapt. We gokken dat deze prijs uiteindelijk wel omhoog gaat.

0 Reactie(s) op: Fotograferen met Halide voor iOS

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.