Foto's bewerken in iOS met Pixelmator Photo

Door: Ronald Smit | 12 mei 2019 13:00

iPhone XR
How To

Foto's bewerken op het ruime scherm van je iPad is heerlijk. Je kneedt als het ware met je vingers alles naar smaak. Maar ook de nieuwere iPhones met grotere schermen lenen zich verrassend goed voor deze activiteit. Zeker in combinatie met een goede fotobewerker als bijvoorbeeld Pixelmator Photo voor iOS.

Pixelmator Photo is het 'kleine' broertje van de duurdere app Pixelmator. De Photo-versie is geoptimaliseerd voor puur fotobewerking en kost een paar Euro. Je haalt er een alleraardigste app mee in huis waarmee je foto's razendsnel kunt aanpassen en oppimpen. Start de app en tik op de + rechtsboven in beeld om een foto te openen vanaf de filmrol. Tik vervolgens - nog steeds rechtsboven - op Import. Voor een snelle fotoverbetering is er de knop met de toverstaf, bovenaan in de knoppenbalk. Dankzij uitgekiende algoritmen zijn de resultaten vaak verbazingwekkend goed! Ideaal dus als je een wat troosteloos ogende foto snel wilt oppeppen om te delen via social media of mail. Probeer deze knop zeker eens uit, perfect voor iets dat haast heeft. De knop met de schuifregelaars verhuist je naar een onderdeel waarin alles handmatig (desnoods via een voorinstelling als basis) is in te stellen. Het lijkt verdacht veel op Lightroom, alleen dan zonder het bijbehorende prijskaartje!

Met Pixelmator Photo voor iOS zijn ook heel veel handmatige instellingen mogelijk

Ongewenste onderdelen

De pleisterknop is ook aardig. Hiermee zijn snel ongewenste objecten (of personen) uit beeld te verwijderen. Selecteer een onderdeel door er overheen te tekenen met je vinger. Pas eventueel de dikte van de selectie aan met de daarvoor bestemde schuifregelaar onder in beeld. Afhankelijk van wat er zoals nog meer in beeld aanwezig is rondom het verwijderde onderdeel verdwijnt de selectie nagenoeg onzichtbaar. De ene keer lukt dit verwijderen trouwens beter dan de andere keer. Dit soort trucs blijven altijd wat moeilijk, omdat de software een achter het verwijderde voorwerp gelegen stukje afbeelding moet verzinnen. Soms gaat dat fantastisch en soms is het resultaat om te huilen. Proberen dus maar weer.

Pixelmator Photo voor iOS rekent snel af met ongewenste zaken in beeld

iCloud

Standaard bewaart Pixelmator Photo aangepaste foto's op je iCloud drive. Nadeel daarvan is dat deze op zo'n manier snel volloopt natuurlijk. Wil je bewerkte foto's liever standaard lokaal op je i-apparaat bewaren, start dan de app Instellingen. Scroll in de lijst met geïnstalleerde apps naar beneden tot je Pixelmator Photo tegenkomt en tik hierop. Tik dan rechts op Documentenopslag en kies vervolgens Op mijn iPad. Klaar. Nu nemen de Pixelmator-bestanden meer ruimte in dan een gewone foto, omdat je dingen dan achteraf ook weer zonder extra kwaliteitsverlies kunt aanpassen. Ben je tevreden over een foto, dan kun je deze beter exporteren naar de filmrol. Tik daarvoor op de deelknop in Pixelmator Photo en kies voor Save Copy to Photos. Je kunt nu de 'interne' foto (klik op Files om Pixelmator-fotobestanden te zien) verwijderen. Dat doe je door even je vinger op het te verwijderen exemplaar te houden en dan op Verwijder te tikken.

0 Reactie(s) op: Foto's bewerken in iOS met Pixelmator Photo

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.