Ga je echt beter slapen van Apple's Night Shift?

Door: Martin Gijzemijter | 12 juni 2016 08:16

Blog

Met de komst van iOS 9.3 introduceerde Apple Night Shift, een functie die de kleuren van je iPhone zo aanpast, dat je er beter van zou moeten gaan slapen. Is dat daadwerkelijk het geval? Of is het gewoon een knap staaltje marketing?

Er wordt al jaren geroepen dat het blauwe licht in smartphones de oorzaak is van verstoorde nachtritmes. Hoewel het plausibel klinkt, moeten keiharde bewijzen dat dit daadwerkelijk zo is nog geleverd worden. Toch heeft dat Apple er niet van weerhouden om een functie in te bouwen in iOS 9.3 die het kleurenspectrum van de iPhone zo aanpast dat het blauwe licht wordt uitgefilterd. Lees ook: f.lux - Pas je scherm aan het daglicht aan.

Werkt Night Shift echt? Er is geen enkel bewijs voor.

Nu is dat laatste een beetje een wassen neus, omdat het technisch gezien helemaal niet mogelijk is om het blauwe licht softwarematig uit te filteren, daar zouden andere beeldschermen voor nodig zijn. Wat Apple doet, is de kleuren van het display aanpassen, zodat er minder blauw in aanwezig is. Dat maakt het blauwe licht wel minder, maar uitfilteren? Daar is geen sprake van.

Werkt het of niet?

De grote vraag is dan ook, werkt Night Shift nu wél of niet? Hard bewijs is daar niet voor te leveren, maar er is evenmin hard bewijs te leveren voor het feit dat het niet werkt. Onze persoonlijke ervaring is dat het helemaal niets uitmaakt, wij lieten er geen uur slaap meer (of minder) om.

Daarbij moet het placebo-effect natuurlijk niet worden onderschat, als je er heilig in gelooft dat dit je aan nachtrust gaat helpen, dan zou dat best wel eens zo kunnen zijn, maar of dat aan het licht ligt? Dat betwijfelen we.

Er gaan inmiddels veel plausibelere theorieën op die beweren dat het slechter slapen te maken heeft met de hersenactiviteit zo vlak voor het slapengaan en dat je je nachtrust kunt verbeteren door je smartphone gewoon een uur voor het slapen links te laten liggen. En dat dát werkt, dát kunnen we je inmiddels garanderen.

3 Reactie(s) op: Ga je echt beter slapen van Apple's Night Shift?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 12 juni 2016 13:18 Anoniem
  Apple is Marketing, vandaar de te hoge prijzen, blijft u er in trappen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 juni 2016 20:07 Anoniem
  jeetje onderzoek eens de wetenschap achter blauw licht en hoe dit precies werkt want dit is pure gewets van jullie! Zelf heb ik hier f.lux en onderzoek ook eens de reviews en ervaringen hierna! In het kort komt het erop neer dat blauw licht, wanneer dit onze ogen bereikt, ons lichaam het signaal geeft om het hormoon cortisol aan te maken en zo wordt je wakker s'morgens wanneer het licht begint te worden. Nu als je s'avonds nu laat achter je blauw schermpie zit dan denkt je lichaam dat het nog dag is en zo wordt er bitter weinig het slaaphormoon Melatonine aangemaakt waardoor je dus minder goed van in slaap kunt geraken en zo is de cirkel rond. Nu onderzoek eens eerst dit en vooral hoe het lichaam werkt want jullie weten wel het één en ander over pc's maar over jullie eigen lichaam met eigen dagritme (biologische klok) snappen jullie nog maar weinig van. Tijd om wakker te worden of te gaan slapen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 juni 2016 14:54 Anoniem
  http://www.davidwolfe.com/3-reasons-stop-using-smartphone-night/
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.