Geen Nederlands onderzoek machtsmisbruik Apple

Door: loek-essers | 18 februari 2011 11:25

Nieuws

De Nederlandse antitrustwaakhond NMa doet geen onderzoek naar het App Store beleid van Apple. "Het is zeer onwaarschijnlijk dat hier sprake is van misbruik van de economische machtspositie."

De aanpassing van de App Store regels is voor de Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa) geen reden om de marktpositie van Apple verder te onderzoeken. Eerder deze maand meldde minister Maxime Verhagen van Economische Zaken (EZ) nog dat de NMa het Amerikaanse bedrijf kritisch in de gaten houdt.

Dit gebeurde naar aanleiding van de aankondiging dat de App Store regels voor contentproviders zouden veranderen. Uitgevers waren boos, maar draaiden na de officiële aankondiging van die nieuwe regels hun mening bij. De optie om buiten de App Store om abonnementen te verkopen bleef aanwezig. Dit leidde wel tot grote woede van de aanbieders van streaming muziek.

Geen Nederlandse markt

Ook de NMa lijkt tevreden. "De situatie van afgelopen week is voor ons geen reden om een ander standpunt in te nemen", aldus een woordvoerster van de NMa. De mededingingsautoriteit heeft gekeken naar mogelijk misbruik van de economische machtspositie. "Maar het is zeer onwaarschijnlijk dat hier sprake is van misbruik van de economische machtspositie. Het is een markt volop in ontwikkeling. Apple heeft iets nieuws neergezet maar er zijn ook concurrenten volop aan de slag om vergelijkbare producten neer te zetten."

Verder merkt de NMa op dat het ook maar de vraag is in hoeverre de App Store gezien moet worden als een afgebakende Nederlandse markt. "Dus voor ons is er vooralsnog geen aanleiding om hier een onderzoek naar te starten."

Vooronderzoek in de VS

Niet iedere mededingingsautoriteit denkt daar zo over. De Federal Trade Commission (FTC), de Amerikaanse evenknie van de NMa, zegt tegen de Wall Street Journal een vooronderzoek te starten naar de machtspositie van Apple. Daarmee is geenszins gezegd dat dit ook uitmondt in een formele zaak.

Onder anderen jurist Paul Pols van ICT Recht is een andere mening toegedaan. Hij op Webwereld stelt vandaag in een opiniestuk op deze site dat de zaak juist schreeuwt om een mededingingsonderzoek. Volgens hem maakt Apple wel degelijk misbruik van zijn macht, ook op de Nederlandse markt.

"Er zijn per land aparte versies van Apple's App Store, waaronder dus ook een versie die specifiek op Nederland is gericht", vult Pols aan. "Het feit dat de NMa zelf al aangeeft dat er voor hen bepaalde vragen onbeantwoord zijn, lijkt me reden te meer om de conclusies pas te trekken nadat er een onderzoek is uitgevoerd."

0 Reactie(s) op: Geen Nederlands onderzoek machtsmisbruik Apple

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.