Geheimen van het iOS 7 toetsenbord

Door: redactie-computertotaal | 30 oktober 2013 13:33

How To

iOS 7 zit vol veranderingen: nieuwe iconen, nieuwe app-interfaces en nieuwe functies. De kans is groot dat je nog niet echt hebt stilgestaan bij een vernieuwd onderdeel dat je dagelijks veel gebruikt: het toetsenbord. Ontdek hier verborgen karakters en handige sneltoetsen voor je iPhone en iPad.

Het iOS 7-toetsenbord laat verschillende toetsen zien, afhankelijk van de functie van een app. Het toetsenbord van Berichten is simpel en kaal. Wanneer je Mail gebruikt krijg je echter de @-knop duidelijk te zien in de onderste rij van het toetsenbord, zodat je gemakkelijk e-mailadressen kunt typen. Vroeger moest je hiervoor de 123-toets indrukken.

In Twitter-apps krijg je een toetsenbord te zien dat zowel het @-symbool als het #-symbool bevat - de eerste voor Twitter namen, de tweede voor hashtags.

Vind web benodigdheden

Hoewel het iOS-toetsenbord vaak redelijk je behoeften kan inschatten, zal je waarschijnlijk verrast worden door het ontbreken van een aantal toetsen. Zo is de '.com'-toets, die vroeger verscheen als je in het adresveld van Safari typte, verdwenen.

Geen zorgen; er is nog steeds een '.com'-sneltoets, je moet alleen weten waar je hem kunt vinden. Houd de 'punt'-toets (.) ingedrukt totdat er een pop-up venster verschijnt, en versleep je vinger omhoog naar de '.com' of '.nl'-toets. Deze sneltoets is niet nieuw, maar hij is veel handiger nu de directe '.com'-toets weg is.

Ontdek verborgen tekens

Moet je tekens met een accent gebruiken? Of valutasymbolen zoals de £- of €-tekens? Er is een snelle manier om dit te doen. Voor karakters met een accent: houd de letter die je wilt typen ingedrukt en er verschijnt een pop-up-menu met verschillende accenten voor die letter. Sleep met je vinger naar de versie die je wilt gebruiken, en til je vinger op.

Op zoek naar valutasymbolen? Houd de toets met het dollarteken ingedrukt om je opties te zien. Als je andere leestekens ingedrukt houdt krijg je nog meer speciale tekens te zien.

Sneller punctuatie typen

Het gebruik van punctuatie kan op ieder iOS-apparaat een heel gedoe zijn. Neem het vraagteken: Eerst moet je op de 123-toets drukken om naar het cijfer en punctuatietoetsenbord te gaan, dan moet je op het vraagteken drukken en vervolgens op de ABC-toets om terug naar het lettertoetsenbord te gaan.

Er is een snellere manier. Houd de 123-toets ingedrukt en versleep je vinger zonder optillen naar het vraagteken (of enig ander leesteken) en til je vinger op. Het toetsenbord zal het symbool invoeren en automatisch terug naar het ABC-toetsenbord gaan.

Voeg het Emoji-toetsenbord toe

Die kleine afbeeldingen die sommige mensen in sms-berichten en tweets gebruiken heten Emoji, en iOS heeft een speciaal toetsenbord met honderden grappige karakters en symbolen.

Je kunt het aan je iOS-apparaat toevoegen zodat ook jij grappige symbolen naar je vrienden kunt sturen. Ga naar Settings > General > Keyboards > Keyboard. Druk op Add New Keyboard en scrol omlaag totdat je Emoji ziet staan. Druk erop om het aan je toetsenborden toe te voegen.

Nu zal je een kleine wereldbol-toets onderaan je toetsenbord zien staan. Druk erop om het Emoji-toetsenbord tevoorschijn te halen.

Onderaan het toetsenbord verschijnen er een aantal knoppen; elke knop laat een verschillende categorie Emoji karakters zien. Boven de karakters laten de puntjes zien hoeveel "pagina's" met symbolen elke categorie bevat: Veeg met je vinger naar links of naar rechts om te veranderen wat je kunt benaderen. Om terug te gaan naar het gewone toetsenbord druk je nogmaals op de wereldbol-toets.

Met deze iOS 7 trucs wordt het typen een stuk eenvoudiger.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze zustersite Macworld.com, geschreven door Kirk McElhearn (@mcelhearn). De mening van de auteur komt niet per definitie overeen met die van ComputerTotaal.nl.

5 Reactie(s) op: Geheimen van het iOS 7 toetsenbord

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 30 oktober 2013 14:06 Anoniem
  het 'sneller punctuatie typen' wist ik nog niet. SUPER HANDIG
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 31 oktober 2013 10:43 Anoniem
  Is dit serieus pas op iOS 7? Dit had ik al op mijn eerste android 2.3 smartphone…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 november 2013 10:43 Anoniem
  de meeste hierboven genoemde punten zijn niet nieuw in iOS7, maar zaten er al in
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 november 2013 14:36 Anoniem
  Dit was serieus al in iOS 3. Juist saying
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 augustus 2014 19:06 Anoniem
  Ik ben een beginner en ik zoek de del toets, de alt toets en de Ctrl-toets toets.
  Waar legt u dit uit?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.