Gemakkelijk en snel dvd's branden op de Mac met iDVD

Door: Robbert Brus | 27 december 2011 14:08

How To

Wilt u eenmaal terug van vakantie snel de gemaakte video's op dvd zetten? Hebt u een Mac, dan hebt u geen dure ingewikkelde software nodig. Bij elke nieuwe Apple-computer krijgt u iLife, een softwarepakket waaronder ook iMovie en iDVD behoren. Hiermee verplaatst u de video's van uw camera naar de computer en kunt u deze zonder poespas op een dvd branden.

1. Aansluiten videocamera en importeren

Er zijn verschillende aansluitingen, zowel voor de videocamera als de computer. Dit hangt af van het type camera en computer. Hanteer de handleiding van de digitale videocamera en computer om te controleren welke kabel u nodig hebt. Ook zijn er verschillen in de opslag, zo kunnen filmpjes op een bandje of dvd staan, of als bestand in het geheugen. Als uw camera (of ander video-opnameapparaat zoals een iPhone), bestanden opslaat zullen deze eerst op de computer moeten worden gezet en via iMovie worden geïmporteerd. Importeren van bestanden doet u als volgt: start iMovie, klik met de rechtermuisknop in de Gebeurtenisbibliotheek en kies Importeer films. Kies uw bestand(en) en klik op Importeer. Gebruikt uw camera een bandje of dvd, dan gaat u als volgt te werk: start iMovie en sluit de camera aan op de computer. Klik met de rechtermuisknop in de Gebeurtenisbibliotheek en kies Importeer van camera. Klik op Importeer, geef een naam aan de gebeurtenis en klik op de knop Importeer.

Bestanden moeten eerst met iMovie worden geïmporteerd, zodat iDVD deze ziet en op dvd kan branden.

2. Menu's maken en film bewerken

Met iDVD kunnen de filmpjes in een handomdraai op dvd worden gezet. Apple heeft een aantal kant-en-klare thema's, voor verschillende gelegenheden, al vooraf geïnstalleerd om als menu te gebruiken. Het enige wat u nog hoeft te doen is het thema kiezen en de gewenste filmpjes te importeren. Start iDVD en klik op de knop Magic iDVD. Vul de titel van de dvd in en kies het gewenste thema. Standaard staan 7.0-thema's geselecteerd, maar u kunt er ook voor kiezen alle thema's weer te geven. Ga naar het rechterveld en klik op iMovie om uw geïmporteerde bestanden te zien. Sleep de bestanden naar de filmstrook om te importeren. Eventueel kunt u ook foto's aan de dvd toevoegen met iPhoto. Als alle bestanden zijn overgezet en in de gewenste volgorde staan, dan klikt u rechtsonder op Brand. Kies het apparaat met de lege dvd en klik op Brand. Na het branden kunt u nog eenzelfde dvd branden door op de brand-knop (naast de afspeelknop) te drukken.

Met iDVD kunnen de filmpjes in een handomdraai in een mooi menu worden gemonteerd.

3. Video direct op dvd met iDVD

Hebt u geen zin om van alles te importeren en een menu in elkaar te knutselen, dan is iDVD OneStep DVD voor u een betere keuze. Met deze optie kunt u ervoor kiezen om in één stap een dvd met uw video te maken. U hebt weinig inbreng in het proces en het eindresultaat, maar hebt wel snel uw film op dvd staan. Sluit de camera aan op uw computer en start iDVD. Zorg dat er een lege dvd in uw dvd-brander zit en klik op de knop OneStep DVD. Kies het station waar de lege dvd inzit en klik op de knop Brand. Het programma zal automatisch het bandje in de camera terugspoelen en de film vastleggen, voorbereiden, verwerken en branden. Afhankelijk van de snelheid van uw computer en de lengte van de film kan het enkele uren duren voordat deze klaar is met alle stappen. Eenmaal klaar, kunt u ervoor kiezen om dezelfde dvd nog eens te branden of klik op de knop Gereed om af te sluiten.

Met de optie OneStep DVD, kunt u in slechts enkele klikken een dvd van uw videobandje maken.

3 Reactie(s) op: Gemakkelijk en snel dvd's branden op de Mac met iDVD

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 19 oktober 2013 12:39 Anoniem
  ik heb al ge probeert met deze converter en doet niet mts mestend
  en ik wil van video bestand mts naar avi of mov bestand van maken hoe kan ik dat liefs doen ?
  gr
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 juli 2014 10:11 Anoniem
  dank u
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 mei 2016 23:33 Anoniem
  Ik krijg het niet voor elkaar. Ik wil ook helemaal geen thema. Gewoon een clipje dat ik in final cut heb gemaakt branden. Punt. Wat ik ook doe, er komt niks op de dvd behalve het thema dat je kennelijk perse moet kiezen, maar de film die ik er in gesleept heb niet.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.