Google eist herziening patent op in-app aankopen

Door: uhro-van-der-pluijm | 16 augustus 2011 09:41

Nieuws

Google heeft zich gemengd in de strijd tegen een patent op in-app aankopen. Het Amerikaanse bedrijf Lodsys eist van app-makers dat zij betalen voor een licentie op dat patent.

Wired meldt dat Google het Amerikaanse bureau voor patenten (PTO) heeft gevraagd om de patenten die het bedrijf Lodsys heeft op in-app aankopen opnieuw te beoordelen. “Wij zijn van mening dat deze patenten nooit toegekend hadden mogen worden", aldus Google senior vice president Kent Walker tegenover Wired. “Ontwikkelaars zijn een kritiek onderdeel van het Android ecosysteem en Google zal hen blijven ondersteunen."

Apple mengt zich

Lodsys kwam in mei in het nieuws omdat het bedrijf dreigde rechtszaken te starten tegen ontwikkelaars die geen licentiekosten wilden betalen. Toen werd al duidelijk dat Apple en Google zelf een licentie bij Lodsys hadden afgesloten voor in-app aankopen. Apple maakte een paar dagen later al duidelijk dat het ontwikkelaars zou beschermen omdat die ook vallen onder de deal die het bedrijf met Lodsys heeft gesloten. Vanuit Google bleef het toen nog stil.

Lodsys zelf heeft zich altijd op het standpunt gesteld dat de deal met Apple en Google niet voor individuele ontwikkelaars geldt. Vandaar dat Apple in juni al besloot in te grijpen in de rechtszaken die Lodsys tegen 'haar ontwikkelaars' voert. Als de rechter die inmenging van Apple toestaat, moet Lodsys in de rechtszaal vechten tegen de reus uit Cupertino in plaats van tegen kleine appmakers die geen geld hebben voor langdurige rechtszaken.

'Zaken niet vertraagd'

Patentexpert en -lobbyist Florian Mueller stelt dat de PTO de patenten misschien wel opnieuw gaat onderzoeken, maar dat dit de zaken die Lodsys voert waarschijnlijk niet zal vertragen. “Gebaseerd op statistieken is er een kans van 80 procent dat Googles aanvraag de geschillen niet zal vertragen", blogt hij.

De lobbyist met een agenda tegen softwarepatenten deelt ook nog een gevoelige tik uit aan Google. “Als dit alles is wat Google doet, dan is het te weinig en te laat. Deze stap halfhartig noemen zou nog een overstatement zijn", schrijft hij met gevoel voor drama.

0 Reactie(s) op: Google eist herziening patent op in-app aankopen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.