Haal meer uit je iCloud back-up

Door: Martin Gijzemijter Martin | 15 februari 2014 09:02

Apple

De mogelijkheid om bestanden als reservekopie op te slaan in iCloud is fantastisch. Maar Apple zou Apple niet zijn als het die omgeving behoorlijk had dichtgetimmerd. Gelukkig zijn er manieren om toch méér te halen uit je iCloud back-up.

Plain Cloud

Het is natuurlijk makkelijk om Apple te bekritiseren om het feit dat het bedrijf je als gebruiker geen toegang geeft tot de bestanden in iCloud. De reden daarvoor heeft voor de verandering eens niets met licenties en copyright te maken, maar simpelweg met het feit dat Apple de ervaring graag eenvoudig houdt. Oftewel, altijd toegang tot al je bestanden, zonder dat je zelf iets hoeft aan te passen of fout kunt doen.

Plain Cloud is dan ook vooral handig voor mensen die de dingen graag in eigen hand willen houden. Je downloadt Plain Cloud gratis vanaf http://cookingrobot.de/plaincloud/. Zodra je het programma hebt geïnstalleerd, kun je de inhoud van de iCloud-account gewoon in een Finder-venster bekijken.

Met het programma Plain Cloud kun je de inhoud van je iCloud-folder zien.

Terminal

Je hebt echter geen extern programma nodig om de bestanden in iCloud te kunnen bekijken, als je het geen probleem vindt om een aanpassing te doen via Terminal. Onthoud daarbij dat een verkeerd commando in Terminal het besturingssysteem flink om zeep kan helpen, dus als je twijfelt over wat je doet, doe het dan vooral niet. Open Terminal door rechtsboven in Spotlight Terminal te typen en vervolgens te klikken op het gevonden resultaat. In Terminal plak je nu de volgende regel:

ln -s ~/Library/Mobile\ Documents ~/Desktop/SyncFolder

Druk op enter. Er wordt nu een map aangemaakt met de inhoud van je iCloud-account. Belangrijk om te weten is dat deze map synchroniseert, oftewel, wat je erin plaatst, wordt ook op je iPhone/iPad aangepast.