Handige iOS-toegankelijkheidsopties voor iedereen

© PXimport

Handige iOS-toegankelijkheidsopties voor iedereen

Geplaatst: 14 september 2022 - 05:53

Aangepast: 25 november 2022 - 11:48

Ronald Smit

Toegankelijkheidsopties in iOS en iPadOS zijn in principe bedoeld om het digitale leven te vergemakkelijken van een ieder die een lichamelijke beperking heeft. Denk aan slecht zicht, slecht gehoor, moeite met bewegen enzovoort. Maar: een deel ervan is ook prima geschikt voor bredere inzet!

Neem nou dat verdraaid handige vergrootglas dat voor je klaar staat. Werk je veel met kleine zaken – denk aan die friemelig kleine elektronische componenten met minuscule opdruk, bijvoorbeeld – dan is een vergrootglas geen overbodige luxe. Je kunt de tool Vergrootglas starten door even van boven naar beneden over je scherm te vegen (niet helemaal vanaf de rand, want dan zie je meldingen). Tik dan als zoekterm Vergrootglas en je kunt de app starten.

Nog handiger wordt het als je eerst de app Instellingen start. Tik daarin op Toegankelijkheid en dan op Activeringsknop. Kies je in de dan getoonde lijst de optie Vergrootglas. Heeft tot gevolg dat als je voortaan drie keer achter elkaar op de aan/uit-knop van je iPad of iPhone drukt het Vergrootglas verschijnt. Lekker snel en makkelijk! 

Extra voordeeltje op je iPad in combinatie met Vergrootglas is, dat de lens daarvan veel dichterbij gehouden kan worden voor scherpe opnamen. Gecombineerd met het grotere schermoppervlak ontstaat zo een handige tool.

 

© PXimport

Kijk trouwens ook even in het lijstje met opties onder Activeringsknop. Wellicht ben je zelf wat minder geïnteresseerd in het Vergrootglas, maar kun je iets met een van de andere opties. Als je een optie activeert, wordt deze voortaan via drie keer drukken op de aan/uit-knop bereikbaar.

Het is ook mogelijk meerdere functies te selecteren, in dat geval verschijnt eerst een keuzemenu na dat drie keer drukken op genoemde knop. Bedenk daarbij wel dat je sommige functies alleen via dat drie keer drukken aan kunt zetten, maar dat je om ze weer uit te zetten een duik moet nemen in het onderdeel Toegankelijkheid van de app Instellingen.

Meer toetsenbordfunctionaliteit

Het standaard (virtuele) toetsenbord van zowel iPad als iPhone heeft voor de meeste mensen in principe genoeg mogelijkheden aan boord. Door echter – nog altijd in Instellingen onder Toegankelijkheid – de optie Toetsenborden te kiezen, op Uitgebreide toetsenbordfuncties te tikken en dan deze optie middels de daarvoor bestemde schakelaar aan te zetten, krijg je echter de beschikking over wat extraatjes. Waaronder een serie sneltoetsen als tab-H voor help en anderen. 

Het aardige is dat deze sneltoetsen naar wens zijn te definiëren onder Commando’s. Een optie als deze kan erg praktisch zijn in combinatie met een fysiek toetsenbord. Ook een exemplaar zonder specifieke toetsen voor Apple-apparaten kan dan toch behoorlijk bruikbaar gemaakt worden. Zonder meer de moeite waard om eens naar te kijken, vooral als je zelf een echte toetsenbordtijger bent.

 

© PXimport

Geluidsherkenning

Een aardige functie is het herkennen van geluiden die mogelijk een gevaar voor je opleveren. Denk aan brand, brekend glas of rook. Voor slechthorenden (en een ieder die overal heerlijk doorheen slaapt) is ook het herkennen van bijvoorbeeld een deurbel, huilende baby, blaffende hond en meer mogelijk. 

Herkent je iPhone of iPad zo’n geluid, dan wordt een alarm naar keuze ten gehore gebracht. Met hopelijk als gevolg dat je dan wél wakker wordt natuurlijk. Inschakelen doe je door in Instellingen onder Toegankelijkheid op Geluidsherkenning te tikken. Zet dan de schakelaar achter de gelijknamige optie aan. Tik op Geluiden en geef per geluid aan of je je toestel erdoor wilt laten triggeren en kies in dat geval een passend alarm. 

Gebruik je deze optie nooit en ben je ook niet van plan ‘m te gebruiken, dan kun je het ook uitzetten. Voor de meer privacy-gevoeligen onder ons scheelt dat weer wat in gemoedsrust wellicht.

 

© PXimport

Stembediening

Nog altijd in Toegankelijkheid vind je ook de optie Stembediening. Die optie komt bijvoorbeeld prima van pas als je handsfree moet of wilt werken met je iPhone of iPad. Om ‘m in te schakelen tik je eerst in Instellingen op het genoemde onderdeel en dan op Configureer stembediening.

Denk vervolgens even goed na of je een apparaat met voldoende (vrije) opslagruimte hebt, want deze feature vereist het downloaden en opslaan van 350 MB aan gegevens. Een catch is verder dat stembediening nog niet in het Nederlands beschikbaar is, maar wel (onder meer) in het Engels. Daarbij loop je natuurlijk altijd het risico dat jouw Hollandse steenkolenengels niet goed wordt verstaan, kwestie van proberen dus. 

Mocht het voor jou echter werken, dan kun je zelf ook spraakopdrachten toevoegen (of aanpassen) via de optie Pas commando’s aan. Voor een deel van de mensen zal echter gelden dat deze functie pas écht bruikbaar wordt als Nederlandse spraakherkenning wordt toegevoegd. Toch lijkt het ons een uitkomst voor bijvoorbeeld tijdens het rijden. Handsfree wordt dan écht handsfree. Al bestaat het risico op nog meer afleiding…

 

© PXimport

Muis-instellingen

Heb je een muis, dan heb je vast al ontdekt dat je daar onder de ‘gewone’ instellingen bar weinig spannends aan in kunt stellen. Zo zit je opgescheept met een wat flauwig grijs balletje als muiscursor. En dat ding is – afhankelijk van achtergrond en omgeving – niet altijd even duidelijk te zien. Door in Instellingen onder Toegankelijkheid op Aanwijzerbediening te tikken krijg je echter wel diverse interessante instellingsmogelijkheden. 

Zo is het contrast van het aanwijsballetje te verhogen wat voor net een tikkie meer duidelijkheid zorgt. Nog duidelijker wordt het, als je een kleurtje kiest onder Kleur. De kleur van de cursor zelf verandert dan niet, maar er komt een helder gekleurde ring omheen. Jammer genoeg is de vorm niet in een meer standaard pijltje te wijzigen. Wel kun je een niveau terug eens spelen met de schuifregelaar onder Aanwijzergrootte

Het aardige is, dat er op de helft een puntje in het midden van de cursor komt. Jammer genoeg hebben we het dan al over een forse ‘vlek’ die voor dagelijks gebruik meestal als (veel) te groot beschouwd zal worden. Maar zo’n puntje in het midden is wel verdraaid handig voor precies selectiewerk. Jammer dat Apple niet standaard zo’n puntje in het midden heeft staan. Nou ja, hier kun je het zo af en toe eens aanzetten, voor extra nauwkeurig tekenwerk.

 

© PXimport

Als we tot slot nog even bij alternatieve aanwijzers blijven: heb je een Apple TV, dan kun je de afstandsbediening daarvan ook gebruiken om de cursor te bewegen. Kan handig zijn bij bijvoorbeeld presentaties. Om dat te regelen tik je onder Toegankelijkheid op Apple TV Remote en zet je de schakelaar achter Richtingsknoppen aan. 

Doorloop verder zeker de vele Toegankelijkheidsopties eens. Wellicht zit iets tussen wat zonder meer een uitkomst is voor je!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000