Handleiding: Aan de slag met FaceTime

Door: Wouter Hoeffnagel | 04 april 2013 15:04

Apple

FaceTime is een app van Apple waarmee je via internet kunt videobellen met andere Mac, iPhone-, iPod- of iPad-gebruikers over de gehele wereld. In deze handleiding lees je hoe je aan de slag kunt gaan met FaceTime.

Op de Mac is FaceTime beschikbaar op OS X 10.6.6 of hoger. Controleer daarom eerst of je Mac van dit besturingssysteem of een nieuwere variant is voorzien. Klik hiervoor op het Apple-logo in de menubalk aan de bovenzijde van het scherm en kies de optie Over deze Mac. Het venster dat nu opent toont direct boven de knop Software-update welke versie van OS X op de Mac is geïnstalleerd. Update het besturingssysteem indien de Mac niet is voorzien van OS X 10.6.6 of hoger.

FaceTime is daarnaast beschikbaar op de iPhone 4 (en nieuwere modellen), iPad 2 (en nieuwere varianten), vierde generatie iPod touch (en nieuwere modellen). Op iedere iPhone, iPod touch of iPad die geschikt is voor FaceTime is de app standaard geïnstalleerd. Op de Mac wordt FaceTime vanaf OS X Lion standaard meegeleverd. Gebruik jij OS X 10.6 op je Mac? Download dan FaceTime uit de Mac App Store. De app maakt gebruik van de webcam op je Mac of camera aan de voorzijde van de iPhone, iPod touch of iPad in combinatie met de ingebouwde microfoon.

FaceTime gebruiken op de Mac

Als je FaceTime voor het eerst wilt gebruiken moet je je eerst identificeren met behulp van je Apple ID. FaceTime vraagt je op de Mac daarom je wachtwoord in te voeren en in te loggen op je Apple ID. Andere personen kunnen jouw op je Mac via FaceTime bereiken door te bellen naar het e-mailadres waaraan je Apple ID is gekoppeld. Klik op de knop Volgende om door te gaan.

FaceTime laadt nu alle contactgegevens die je in het adresboek van je Mac hebt opgenomen. Wil je een nieuwe contactpersoon toevoegen? Voeg het contact dan toe aan het adresboek. Het adresboek is beschikbaar via de map Programma's in het dock. Open hier de app Contacten. Je kunt een nieuwe contactpersoon toevoegen door op de + aan de onderzijde van het venster te klikken. Vul vervolgens de naam van de contactpersoon en het e-mailadres dat hij of zij voor FaceTime gebruikt in. Klik op Gereed om je keuze te bevestigen.

FaceTime maakt gebruik van de app 'Contacten' om contactgegevens te verzamelen

Wil je de nieuwe contactpersoon bellen via FaceTime? Open dan FaceTime via de map Programma's in het dock. Aan de rechterzijde van het venster wordt op alfabetische volgorde een overzicht van alle contactpersonen getoond. Zoek de contactpersoon op in de lijst en klik op zijn of haar naam. Je krijgt nu alle informatie over de contactpersoon te zien. Wil je de contactpersoon op zijn of haar Mac, iPad of iPod bereiken? Klik dan op het e-mailadres. Probeer je het liever via FaceTime op zijn of haar iPhone? Klik dan op het telefoonnummer van de contactpersoon.

Contactpersonen die je regelmatig belt kunnen worden opgeslagen in de favorieten, die snel bereikbaar zijn via een apart tabblad. Zoek hiervoor de contactpersoon op in het adresboek en klik op zijn of haar naam. Klik vervolgens op de knop Zet in favorieten.

Sla contactpersonen die je regelmatig via FaceTime belt in je favorieten

FaceTime gebruiken op de iPhone, iPad of iPod touch

Gebruik je FaceTime op de iPad of iPod touch? Dan ben je net als op de Mac bereikbaar via je e-mailadres dat gekoppeld is aan je Apple ID. Koppel daarom eerst dit e-mailadres aan FaceTime als je FaceTime voor het eerst gebruikt. Op de iPhone hoef je geen extra stappen te nemen, aangezien de app standaard is gekoppeld aan je telefoonnummer.

Wil je iemand via FaceTime bellen op de iPhone? Open dan de app Telefoon en zoek in het tabblad Contacten de contactpersoon op die je wilt bellen. Klik op zijn of haar naam om de contactgegevens te bekijken en klik op de knop FaceTime om een FaceTime-gesprek te starten. Op het moment dat je met iemand aan het bellen ben kan je het gesprek eenvoudig omzetten in een FaceTime-gesprek. Klik hiervoor simpelweg op het FaceTime-icoon op het scherm.

Klik op de knop 'FaceTime' om een FaceTime-gesprek te starten

Op de iPad en iPod touch is de app Telefoon niet beschikbaar. Deze apparaten zijn daarom voorzien van de app FaceTime. Open de app en zoek de contactpersoon op in de contactenlijst. Klik op de contactpersoon om de contactgegevens te bekijken en klik op het e-mailadres of het telefoonnummer om een FaceTime-gesprek te starten.

Je kunt op de iPad of iPod touch ook de app Contacten gebruiken. Zoek ook in deze app de contactpersoon op en bekijk de contactgegevens van deze persoon. Klik op de knop FaceTime om een FaceTime-gesprek met de persoon te starten.