Handleiding: Aan de slag met FileVault

© PXimport

Handleiding: Aan de slag met FileVault

Geplaatst: 1 mei 2013 - 11:50

Aangepast: 16 november 2022 - 10:04

Wouter Hoeffnagel

Een MacBook kan onverhoopt gestolen worden. Heb jij gevoelige of persoonlijke informatie, foto's of andere content op je Mac staan die niet in handen mogen vallen van een eventuele dief? FileVault helpt je door je harde schijf te versleutelen met een wachtwoord, wat ook wel coderen wordt genoemd. In dit artikel lees je hoe je een harde schijf kunt versleutelen met behulp van FileVault.

Wat is FileVault?

FileVault is een beveiligingsfeature die al jaren in OS X beschikbaar is en in Mac OS X Lion een flinke update heeft gekregen. De nieuwe versie, FileVault 2, biedt de mogelijkheid je volledige harde schijf (of SSD) te coderen. De harde schijf wordt hierdoor versleuteld met behulp van de XTS-AES 128-codering.

Dit zegt je waarschijnlijk niet direct iets. In de praktijk betekent dit dat de data op de versleutelde harde schijf alleen toegankelijk is nadat een wachtwoord is ingevoerd. Derden kunnen zonder dit wachtwoord dus niet langer bij je data. Let op! Raak je wachtwoord niet kwijt. Apple geeft je een herstelcode waarin je in geval van nood de beveiliging van je harde schijf kunt uitschakelen. Ben je zowel je wachtwoord als de herstelcode kwijt? Dan heb je niet langer toegang tot je eigen data en gaat deze dus verloren.

FileVault inschakelen

FileVault inschakelen is vrij eenvoudig. Open de Systeemvoorkeuren van je Mac en ga naar het menu Beveiliging en privacy. Open vervolgens het tabblad FileVault. Klik nu op het hangslot dat links onder in het venster wordt vertoond en voer het beheerderswachtwoord van je Mac in om de instellingen te ontgrendelen.

© PXimport

Je kunt nu de instellingen van FileVault veranderen. Klik op de knop Schakel FileVault in om je harde schijf te vergrendelen. Je Mac toont nu een herstelcode waarmee je de beveiliging van je harde schijf kunt uitschakelen op het moment dat je je wachtwoord kwijt bent. Bewaar deze code van 24 karakters dus goed! Let op. Het heeft geen zin de herstelcode op de versleutelde harde schijf op te slaan. Je hebt als je je wachtwoord kwijt bent en de herstelcode nodig hebt immers geen toegang meer tot de versleutelde harde schijf.

© PXimport

Klik op Ga door om verder te gaan. Je wordt nu gevraagd of je de herstelcode door wil geven aan Apple zodat het bedrijf de code voor jou kan bewaren. Door de code aan Apple door te geven kan Apple de code aan jou verstrekken op het moment dat je de herstelcode onverhoopt toch kwijt bent geraakt. Wil je dit? Selecteer dan de optie Bewaar de herstelcode bij Apple. Deze code krijg je echter niet zo maar. Je zult eerst drie beveiligingsvragen moeten beantwoorden, die je nu kunt instellen. Beantwoord de vragen dus naar waarheid!

© PXimport

Wil je niet dat Apple de beschikking krijgt over de herstelcode? Selecteer dan de optie Bewaar de herstelcode niet bij Apple. In dit geval hoef je geen beveiligingsvragen te kiezen. Klik op Ga door om je keuze te bevestigen. Je Mac moet opnieuw worden opgestart om de harde schijf te kunnen versleutelen. Klik op Herstart om je Mac te herstarten. Zodra je Mac opnieuw is opgestart wordt je harde schijf versleuteld. Zodra de boodschap Codering voltooid in beeld verschijnt is het coderen afgerond.

© PXimport

FileVault weer uitschakelen

Wil je niet langer gebruik maken van FileVault? Dan kan je de beveiligingsfeature altijd weer uitschakelen. Ga hiervoor naar de Systeemvoorkeuren van je Mac en open het menu Beveiliging en Privacy. Ga vervolgens naar het tabblad FileVault en ontgrendel de instellingen door op het hangslot te klikken. Klik vervolgens op de knop Schakel FileVault uit om de beveiligingsfeature uit te schakelen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten