Handleiding: Autocorrectie-functie op de iPhone en iPad uitschakelen of aanpassen

Door: wouter-hoeffnagel | 11 april 2013 15:35

Nieuws

De iPhone, iPod touch of iPad corrigeert automatisch spelfouten die je maakt. Dit gaat helaas niet altijd foutloos. Irriteer jij je aan de correcties die jouw apparaat maakt? Dan kan je deze functie uitschakelen in de instellingen. In deze handleiding lees je hoe je de autocorrectie-functie op je iPhone en iPad kunt uitschakelen of het gedrag van de feature kunt aanpassen.

Autocorrectie-functie uitschakelen

De autocorrectie-functie van de iPhone, iPod touch of iPad geeft vaak problemen als je vreemde woorden die niet in het Nederlandse woordenboek zijn opgenomen probeert te schrijven. Denk hierbij aan nieuwe straatnamen, bedrijfsnamen en websites. Schrijf je met grote regelmaat dit soort woorden en irriteer je je aan de autocorrectie-functie? In dit geval kan het handig zijn de autocorrectie-functie volledig uit te schakelen.

De autocorrectie-functie is beschikbaar in de instellingen van je iOS-apparaat. Open de app Instellingen en ga naar het tabblad Algemeen. Kies hier de optie Toetsenbord. Zet nu de schakelaar achter de tekst Autocorrectie uit om de autocorrectie-functie uit te schakelen.

De autocorrectie-functie en spellingscontrole kunnen worden uitgeschakeld

Nu je de autocorrectie-functie hebt uitgeschakeld blijft iOS je spelling controleren en geeft fouten aan door deze met een rode lijn te markeren. Ook deze functie kan je uiteraard uitschakelen. Ga hiervoor opnieuw naar optie Toetsenbord onder het tabblad Algemeen in de Instellingen. Zet vervolgens de schakelaar achter de tekst Controleer spelling uit. Je bent nu wat betreft spelling volledig op jezelf aangewezen.

Andere taal instellen als woordenboek

Schrijf jij vaak in andere taal dan de taal waarin je iPhone, iPod touch of iPad is ingesteld? Dan probeert iOS je continu te corrigeren als in deze 'vreemde' taal een tekst probeert te schrijven. Het is echter ook mogelijk een tweede taal als woordenboek te selecteren, waardoor iOS begrijpt dat je ook in deze taal regelmatig teksten schrijft en hier dus rekening mee houdt.

Een ander woordenboek selecteren kan via de instellingen van je iOS-apparaat. Open dus opnieuw de app Instellingen en ga naar het tabblad Algemeen. Open vervolgens het tabblad Toetsenbord en ga naar de optie Toetsenborden. Klik vervolgens op de knop Voeg toetsenbord toe… om een nieuw woordenboek aan de autocorrectie-functie toe te voegen.

Voeg een tweede toetsenbord toe zodat je iPhone spelfouten naar twee verschillende talen kan corrigeren

Het toetsenbord wordt als extra woordenboek aan iOS toegevoegd. De autocorrectie-functie gebruikt dus voortaan twee woordenboeken bij het corrigeren van je spel- en grammaticale fouten. Wil je een woordenboek weer verwijderen? Klik dan op de knop Wijzig, druk op de - voor het toetsenbord en klik op de knop Verwijder. Klik op de knop Gereed zodra je klaar bent.

Spelfouten voorkomen met afkortingen

In sommige gevallen is het niet handig om een lang bericht te tikken, terwijl je toch even snel iets aan iemand wilt laten weten. Ben je bijvoorbeeld te laat voor je afspraak? Dan wil je niet de tijd nemen een uitgebreid bericht te schrijven, maar wel even laten weten dat je iets later bent. In dit geval helpt iOS je met trefwoorden waarmee je een voorgeprogrammeerde tekst te voorschijn kunt toveren.

Standaard staat de zin ‘Ik kom zo!’ op de iPhone voorgeprogrammeerd onder het trefwoord ‘ikz’. Je kunt zelf nieuwe trefwoorden instellen. Open hiervoor de app Instellingen, ga naar het tabblad Algemeen, kies het menu Toetsenbord en kies onderaan de lijst de optie Nieuw trefwoord.

Vul nu bij Zin de tekst in die je wilt voorprogrammeren. Aan deze tekst lijkt geen limiet te zitten, waardoor je dus ook lange zinnen kunt instellen. Het is echter niet mogelijk witregels in de tekst aan te brengen. Geef vervolgens bij Trefwoord aan met welk trefwoord je deze zin wilt kunnen oproepen. Het is uiteraard de bedoeling dat je dit trefwoord zo kort mogelijk houdt, zodat je deze snel en eenvoudig kunt intikken. Het trefwoord mag geen spaties bevatten. Klik op de knop Bewaar om het trefwoord te bewaren.

Standaard staat de tekst ‘Ik kom zo!’ onder het trefwoord ‘ikz’ ingesteld

De ingestelde zin wordt nu voortaan automatisch opgeroepen zodra je het trefwoord schrijft. De zin verschijnt net als een correctie als een soort pop-up zodra je het trefwoord intikt. De zin wordt geplaatst zodra je op de spatiebalk klikt. Het is mogelijk de ingestelde zin niet te laten verschijnen door op het kruisje naast de pop-up te klikken.

15 Reactie(s) op: Handleiding: Autocorrectie-functie op de iPhone en iPad uitschakelen of aanpassen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 19 oktober 2013 18:54 Anoniem
  Ik erger me maar een beetje aan de spellingschecker op mijn iPad, maar heel érg aan mensen die denken dat 'irriteren aan' correct Nederlands is.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 januari 2014 11:24 Anoniem
  Ben het volledig eens met vorige reactie; je ergert je aan iets of iets irriteert jou, ofwel: ik erger me aan de spellingcorrectie / de spellingcorrectie irriteert mij. Dit noemt men grammatica!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 oktober 2014 21:32 Anoniem
  Ik heb een probleem met mij iPad Air. De taal Op Google wilt miet veranderen naar het Nederlands en ik zie nu andere leestekens
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 juni 2015 08:06 Anoniem
  Schrijft men zo'n overzichtelijk duidelijk artikel, en dan is er een muggezifter die zich ergert aan een stijlfout van de Nederlandse taal.
  Triest…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 juli 2015 15:10 Anoniem
  Dank je wel , voor deze duidelijke uiteenzetting. Kan nu weer verder. Leo
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 september 2015 12:31 Anoniem
  Om het zo genoemde (t9) uit te zetten druk 2 maal ahter elkaar op de cijfer knop.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 december 2015 10:45 Anoniem
  De uitleg heeft gewerkt….bedankt.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 maart 2016 11:59 Anoniem
  Geweldig bedankt.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 maart 2016 12:34 Anoniem
  dank voor de brede uitleg, maar wat ik zoek of het mogelijk is een woord wat steeds verkeert wijzigt tijdens het typen van een mail of iets dergelijks.
  Voorbeeld, ik toets "naar' en dan wordt het woord automatisch aangepast in "Naer"…. Dus mijn vraag is kan je dit woord dus laten vervallen en of aanpassen?'
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 april 2016 21:21 Anoniem
  Mijn iPad mini Geert (geeft) voor ninja (bijna) elk Nederlands word (woord) een Engelse be adhering (benadering). Hoop te (hoopte) hire (hier) de opposing (oplossing) te binder (vinden), maar Hellas (helaas), onder "instellingen" algae een (algemeen) stat (staat) bid (bij) mij green (geen) optic (optie) "toetsenbord". Suggestions (suggesties)? Dank!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 april 2016 21:37 Anoniem
  Sorry, gevonden… Wat een opluchting (relief)!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 april 2016 10:06 Anoniem
  Ergerde me rot en ben blij dat ik het gevonden heb dat ik de autocorrectie heb uitgeschakeld.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 mei 2016 14:16 Anoniem
  "Irriteer jij je aan .." is fout Nederlands. Spellingscontrole helpt daar niet tegen ;)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 mei 2016 03:04 Anoniem
  Het gedrag van ouders tegenover leerkrachten: het is namelijk dat er vandaag protest aktie was wij mochten eerst niet weg later kregen wij de boodschap van we kunnen gaan, maar onder 1 voorwaarde alle kids moeten weg zyn hoe je dat klaar speel is jou koppyn de school telefoon was niet ter beschikking zo gezeg zo gedaan wy hebben samen een vuist gevormd en de ouders massaal opgebeld om hun kind om 10u af te halen op 1 ouder na waren alle ouders bereikbaar. Die ene ouder telefoon ging over maar werd niet opgenomen 2 mensen hadden geprobeerd om te bellen geen gehoor dus dat betekent je mag niet weg je hebt nog Een kind vijf voor twaalfd belt de schoolhoofd de ouder met schooltelefoon dan werd er wel opgenomen. Moeder komt het kind halen wordt aangesproken van mevr. We hebben u zoveel keren
  gebeld u nam niet op , want tien uur zouden wy gaan protesteren, ze zeg der mobiel
  Was thuis, later zei ze k zag de miscals wel, ik zei dan had u het initiatief niet genomen om even terug te Bellen om te vragen wie het is of zo als er wat met uw kind was wat dan ja maar me telefoon was thuis ik zei kykt u uw zoon alleen de school wordt precies genomen als een opvang, u bent elke ochtend laat voor school en naschool ook weer laat elke dag zoveel keren gezeg, maar gaat de ene oor in en de andere oor eruit. ze zei oke sorry ik zei oke is goed kwart over twaalf rydt ik weg en ik wordt achtervolgd door die zelfde ouders ze hadden mij ingehaald en vlak voor my geremd. oke geen nood k zou dan voorby ryden dwars hy die auto voor my even en rydt daarna weg, want iedereen was al bij mijn auto om te kijken wat er gebeurde en vroegen juf wat is er bent u goed wie is die klootzak ik zei nou iemand die de realiteit niet kan aanhoren. Als de leerkracht wat zou doen zou je weer horen zyn die leerkrachten dat komt heel snel seconde gewys in de media, maar dat van de ouders komt nooit hun zyn toch zo perfect en mogen toch alles van de staat, de leerkrachten zijn een stukje poep gewoon weg nooit worden ze gewaardeerd al wat ze ook doen is stank voor dank dat is het werk van de leerkracht.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 juni 2016 21:32 Anoniem
  Onleesbaar het bericht van gast die op 14 mei om 03:14 uur iets plaatste. Snap zijn/haar punt niet.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.