Handleiding: Automatisch foto's laten synchroniseren met Fotostream

Door: Wouter Hoeffnagel | 19 maart 2013 17:03

Apple

Als je een foto maakt op je iPhone is het natuurlijk handig als deze ook gelijk op je iPad en MacBook (of Windows-PC) beschikbaar is. Apple maakt dit met Fotostream mogelijk. Fotostream is een dienst die ervoor zorgt dat alle nieuwe foto's die je met je iPhone, iPad of iPod touch maakt automatisch naar al je andere Apple-producten worden gekopieerd. In deze handleiding leer je hoe je Fotostream instelt.

Fotostream is beschikbaar in twee varianten: mijn fotostream en gedeelde fotostreams. Mijn fotostream verspreid foto's die je maakt op je iPhone, iPod touch of iPad automatisch naar al je andere Apple-producten. Gedeelde fotostreams bieden de mogelijkheid foto's die je hebt gemaakt te delen met bekenden of iedereen ter wereld. Je kunt zelf bepalen wie welke foto's mag bepalen.

Welke apparaten worden ondersteund?

Gedeelde fotostreams zijn beschikbaar op iedere iPhone, iPod touch of iPad met iOS 6.0 of hoger. De foto's kunnen ook worden gedeeld vanaf iedere Mac die is voorzien van Mac OS X Mountain Lion 10.8.2 en iPhoto 9.4 of Aperture 3.4. Gebruik je Windows? Zorg dat dan je PC is voorzien van Windows 8, Windows 7 of Windows Vista Service Pack 2 en het iCloud-configuratiescherm 2.1 of hoger voor Windows. De tweede generatie Apple TV met Software-update 5.1 of hoger is ook geschikt voor het delen van foto's gedeelde fotostreams.

Zorg dat zowel OS X of Windows, je iPhone, iPod touch of iPad als iPhoto of Aperture up-to-date zijn om Fotostream te kunnen gebruiken

Beschik je over een iPhone, iPad of iPod touch met iOS 5.1 of hoger? Of heb je een Mac met OS X Lion 10.7.5 of hoger en iPhoto 9.2.2 of Aperture 3.2.3 of hoger? Dan kan je wel gebruik maken van mijn fotostream, maar zijn de gedeelde fotostreams niet beschikbaar. Dit geld ook als je een PC met Windows 7 of Windows Vista (Service Pack 2) en het iCloud-configuratiescherm v2.0 of hoger voor Windows of een tweede generatie Apple TV met Software-update 5.0 of hoger gebruikt.

Fotostream inschakelen

Fotostream staat standaard uitgeschakeld. Je moet dan de dienst dan ook eerst op al je Apple-producten inschakelen voordat foto's kunt delen. Op de iPhone, iPod touch of iPad kan de feature worden ingeschakeld door naar Instellingen te gaan, het menu iCloud te kiezen en de optie Fotostream te selecteren. Schakel hier Mijn fotostream en Gedeelde fotostreams in. Gedeelde fotostreams zijn op met name oudere apparaten dus niet beschikbaar.

Fotostream inschakelen kan op de iPhone, iPod of iPad via de Instellingen

Op de Mac kan fotostream worden ingeschakeld door naar Systeemvoorkeuren te gaan en het menu iCloud te openen Selecteer hier Fotostream in de lijst en klik op de knop Opties. Schakel nu Mijn fotostream en Gedeelde fotostreams in de dienst te activeren.

Gebruik je een Windows-PC? Open dan het iCloud-configuratiescherm en selecteer Fotostream. Klik nu op de knop Opties en schakel Mijn fotostream en Gedeelde fotostreams in. Klik op Pas toe om je keuze te bevestigen.

Activeer Fotostream op de Mac via de Systeemvoorkeuren

Mijn fotostream gebruiken

Fotostream is nu zowel op je Mac of PC als iPhone, iPod touch of iPad ingeschakeld. Mijn fotostream verspreidt voortaan foto's je op je iPhone, iPod of iPad maakt automatisch naar je Mac of PC. Dit geldt ook voor foto's die je handmatig in iPhoto of Aperture importeert. De foto's zijn op alle apparaten beschikbaar in iPhoto of Aperture.

Let op! Foto's worden alleen geüpload als een apparaat verbonden is met een WiFi-netwerk. Een foto die op een iPhone wordt gemaakt terwijl het apparaat alleen met een 3G-netwerk is verbonden wordt dus niet direct gesynchroniseerd met andere apparaten.

Foto's delen via gedeelde fotostream

Een gedeelde fotostream aanmaken is eenvoudig. Open op je iPhone, iPod touch of iPad de app Foto's. Klik in de rechterbovenhoek op de knop Wijzig] en selecteer de foto's die je wilt delen via een gedeelde fotostream. Klik nu onderaan het scherm op de knop Deel en kies de optie Fotostream.

Deel foto's met bekenden via een gedeelde fotostream

Foto's vraagt je nu het e-mailadres(sen) in te voeren van de persoon of personen waarmee je de foto's wilt delen. Deze kan je ook selecteren uit je adresboek door op de + te klikken. Geef vervolgens de gedeelde fotostream een naam. Je kunt zelf bepalen of de fotostream openbaar is of alleen toegankelijk voor de ontvanger(s). Klik op de knop Volgende om je keuze te bevestigen. Geef nu eventueel een boodschap op die je aan de ontvanger(s) wilt meegeven. Klik op Stuur in de rechterbovenhoek om de fotostream te delen.