Handleiding: Backup je data met Time Machine naar meerdere locaties

Door: wouter-hoeffnagel | 04 februari 2013 17:43

Nieuws

Time Machine is een handig hulpmiddel dat volledig automatisch een backup van je data maakt op bijvoorbeeld een Time Capsule of een externe harde schijf. Wist jij dat je een Time Machine-backup op twee verschillende locaties kan opslaan? In deze howto leer je hoe je een reserviekopie op twee plekken opslaat.

Het opslaan van een Time Machine-backup op twee verschillende locaties lijkt misschien een overkill, maar is voor mensen die zeker willen weten dat data nooit verloren gaat erg interessant. Bewaar je de Time Machine-backup bijvoorbeeld op dezelfde locatie als je Mac? Dan bestaat de kans dat bij bijvoorbeeld brand zowel je Mac als de externe harde schijf met je backup beschadigd raken, waardoor je data alsnog verloren gaat. Door data op meerdere locaties op te slaan verklein je deze kans aanzienlijk. Let op, de methode die hier beschrijven is alleen mogelijk op OS X 10.8 Mountain Lion.

Time Machine instellen

Time Machine is een eenvoudig programma dat standaard op OS X aanwezig is. Het programma is toegankelijk in de menubalk aan de bovenzijde van je scherm en is toegankelijk via het icoon dat bestaat uit een klok en een pijl. Klik op dit icoon en kies de optie Open Time Machine-voorkeuren. Kies op het scherm dat je nu te zien krijgt de optie Selecteer reservekopieschijf.

Je krijgt nu een overzicht te zien van alle schrijven die Time Machine kan vinden. Selecteer de schijf waar je de Time Machine-backup wil opslaan en klik op Gebruik reservekopieschijf. Time Machine start nu automatisch met het maken van een reservekopie van je harde schijf. Hou er rekening mee dat dit enkele uren in beslag kan nemen, zeker als je een grote hoeveelheid data op je harde schijf hebt opgeslagen.

Tweede schijf toevoegen

Zodra je de eerste schijf hebt toegevoegd kan je een tweede schijf kiezen. Kies hiervoor opnieuw de optie Selecteer reservekopieschijf en selecteer het opslagmedium waar je de tweede reservekopie op wil plaatsen. Klik vervolgens op Gebruik reservekopieschijf. Time Machine wat je met de harde schijf die je eerder als reservekopieschijf hebt ingesteld wilt doen. Je kunt hierbij kiezen de oorspronkelijke schijf te vervangen of beide schijven te gebruiken. Kies voor Gebruik beide.

Time Machine kopieert vanaf nu al je bestanden naar beide schijven. Dit gaat overigens niet gelijktijdig. Time Machine kopieert de data eerst naar eerste locatie en een uur later naar de tweede locatie. Verliest je Mac de verbinding met één van de twee schijven? Dan blijft Time Machine gewoon reservekopieën maken op de andere schijf. Zodra de verbinding wordt hersteld werkt Time Machine de schijf weer volledig bij.

0 Reactie(s) op: Handleiding: Backup je data met Time Machine naar meerdere locaties

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.