Handleiding: Berichten van je Mac naar een iPhone sturen met iMessage

Door: wouter-hoeffnagel | 17 april 2013 16:44

Nieuws

Berichten is een handige app waarmee Apple-gebruikers elkaar berichten kunnen sturen. De app is niet alleen beschikbaar op de iPhone, iPod touch en iPad, maar ook op de Mac. In deze handleiding lees je hoe je met behulp van Berichten vanaf je Mac berichten kunt versturen naar andere Apple-gebruikers.

Wat is Berichten?

Berichten is een app die standaard is geïnstalleerd op de Mac. De app maakt het mogelijk vanaf de Mac gebruik te maken van iMessage, een chatdienst waarmee Apple-gebruikers via internet gratis met elkaar kunnen communiceren. iMessage is daarnaast de opvolger van iChat, de chatapp die voorheen standaard op OS X aanwezig was. iMessage biedt daarom ook de mogelijkheid te chatten via een Jabber-, AIM-, Google Talk- of Yahoo!-account. Met de app Berichten kan je dus niet alleen gratis berichten versturen naar andere Apple-gebruikers, maar ook verschillende chatdiensten combineren in één app.

iMessage instellen op de Mac

Voordat je aan de slag kunt gaan met Berichten moet je de app eerst instellen. Berichten vraagt je in te loggen met je Apple ID zodat de app iMessage kan configureren. Vul daarom eerst de gebruikersnaam en het wachtwoord van je Apple ID in en druk op de knop Log in om verder te gaan. Zodra iMessage is geconfigureerd toont Berichten het e-mailadres waarmee je voortaan via iMessage op de Mac bereikbaar bent. Het gaat hierbij om het e-mailadres wat gekoppeld is aan je Apple ID. Rond de configuratie van iMessage af door op de knop Voltooi te klikken.

Log in met je Apple ID om iMessage te kunnen gebruiken

Jabber-, AIM-, Google Talk- of Yahoo!-account toevoegen

Heb je een account bij Jabber, AIM, Google Talk of Yahoo! Messenger? Dan kan je deze toevoegen aan Berichten, waardoor de chatdienst wordt geïntegreerd in de app. Dit wil zeggen dat je voortaan vanuit Berichten zowel via iMessage als Jabber, AIM, Google Talk of Yahoo! Messenger berichten kunt versturen en ontvangen.

Een account toevoegen aan Berichten kan via de Voorkeuren. Open daarom het menu Berichten in de menubalk van de app Berichten en kies de optie Voorkeuren. Ga vervolgens naar het tabblad Accounts om een overzicht te bekijken van de accounts die op dit moment aan Berichten zijn gekoppeld. Een nieuw account toevoegen kan door op de + in de linkeronderhoek van het venster te klikken. Kies bij Type account uit AIM, Jabber, Google Talk of Yahoo!. Vul vervolgens de gebruikersnaam en het wachtwoord voor deze chatdienst in en klik op Gereed om de ingevoerde gegevens te bevestigen.

Voeg een account bij AIM, Jabber, Google Talk of Yahoo! Messenger aan Berichten toe

Het is uiteraard ook mogelijk een account weer te verwijderen. Ga hiervoor opnieuw naar het tabblad Accounts in de Voorkeuren van Berichten. Selecteer het account en klik op de - in de linkeronderhoek van het venster om deze te verwijderen.

Berichten versturen

Nu je zowel iMessage hebt geconfigureerd als eventuele andere chataccounts aan Berichten hebt toegevoegd ben je klaar om berichten via de app te versturen. Berichten is een overzichtelijke app, waarvan het venster is opgedeeld in twee delen. Aan de linkerzijde van het venster vind je een balk met daarin alle gesprekken die je hebt gevoerd. De overige ruimte in Berichten wordt gebruikt om de berichten uit het gesprek dat je hebt geselecteerd te vertonen.

Wil je een nieuw gesprek starten? Klik dan in de linkerzijbalk van Berichten op de pen, die rechts naast de zoekbalk te vinden is. Klik vervolgens in de rechterbovenhoek van het venster op de +. Je kunt nu kiezen uit twee verschillende tabbladen: Contacten en Contactpersonen. Het tabblad Contacten bevat alle contactpersonen die bereikbaar zijn via iMessage. Deze gegevens zijn afkomstig uit de app Contacten. Contactpersonen die je hebt toegevoegd aan Jabber, AIM, Google Talk of Yahoo! Messenger zijn beschikbaar via het tabblad Contactpersonen. Je kunt gebruik maken van Spotlight om een contactpersoon te zoeken.

Klik op de plus in de linkerbovenhoek van Berichten om een contactpersoon te zoeken

Wil je een gesprek starten via iMessage? Zoek de contactpersoon dan op via het tabblad Contacten. Heb je de juiste persoon gevonden? Klik dan op zijn of haar naam om de contactgegevens te bekijken. iPhone-gebruikers zijn op iMessage bereikbaar via hun telefoonnummer, terwijl Mac-gebruikers bereikbaar zijn via hun e-mailadres. Staat achter het telefoonnummer van de contactpersoon een blauw spreekwolkje? Kies dan voor het telefoonnummer. Staat het spreekwolkje achter het e-mailadres? Dan gaat het om een Mac-gebruiker en moet je dus op zijn e-mailadres klikken om een gesprek te starten.

Wil je een gesprek starten via iMessage, Jabber, AIM, Google Talk of Yahoo! Messenger? Klik dan op de pen in de linkerzijbalk van Berichten en selecteer het tabblad Contactpersonen. Zoek het juiste contactpersoon op en klik op zijn naam. Het gesprek wordt direct gestart.

Druk op de pen naast de zoekbalk om een nieuw bericht te openen

Zodra je het een bericht naar een contactpersoon hebt verzonden verschijnt het gesprek met deze persoon in de linkerzijbalk van Berichten. Alle berichten die je hebt verzonden blijven in het gesprek staan, waardoor je eenvoudig terug kunt lezen. De gesprekken worden op chronologische volgorde vertoond. Zodra je een nieuw bericht ontvangt verschijnt deze dus bovenaan in de lijst. Gesprekken via iMessage, Jabber, AIM, Google Talk of Yahoo! Messenger worden door elkaar vertoond.

2 Reactie(s) op: Handleiding: Berichten van je Mac naar een iPhone sturen met iMessage

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 21 juni 2014 12:29 Anoniem
  Even
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 april 2016 21:25 Anoniem
  hoe kan ik een profiel foto in IMessage zetten?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.