Handleiding: Gatekeeper omzeilen en onbekende software toch installeren

Door: wouter-hoeffnagel | 15 februari 2013 13:52

Nieuws

Heb je een app gedownload en wil je deze op OS X Mountain Lion openen? Dan is het mogelijk dat Gatekeeper aangeeft dat de app van een onbekende ontwikkelaar afkomstig is en het openen daarom onmogelijk maakt. In deze handleiding leggen we uit hoe je Gatekeeper kan omzeilen en ook onbekende software gewoon op je kunt Mac openen.

De Mac staat bekend als een platform dat vrij is van malware en virussen. Dit is helaas inmiddels niet meer het geval. Mac’s worden steeds populairder en door steeds meer mensen gebruikt. Het OS X-besturingssysteem wordt hierdoor steeds interessanter voor hackers en cybercriminelen, waardoor steeds meer malware en virussen op de Mac opduiken.

Gatekeeper

OS X Mountain Lion is uitgerust met Gatekeeper, een nieuwe beveiligingstechnologie die Mac-gebruikers hiertegen moet beschermen. Gatekeeper controleert de herkomst van software en zorgt ervoor dat onbekende software niet geopend kan worden. Apple wilt Mac-gebruikers hierdoor beschermen tegen kwaadaardige software. Gebruikers zijn nog wel in staat kwaadaardige software van internet te downloaden, maar kunnen deze niet langer op hun Mac openen.

Standaard blokkeert Gatekeeper het openen van alle apps die niet afkomstig zijn uit de Mac App Store. Dit betekent dat een app die je hebt gedownload van internet niet kan worden geopend, ook niet als de app afkomstig is van de website van de ontwikkelaar. Gelukkig is het mogelijk de beveiliging van Gatekeeper te omzeilen en zelf te bepalen welke apps je wel of juist niet opent.

Gatekeeper blokkeert standaard het openen van alle apps die niet uit de Mac App Store zijn gedownload

Instellingen van Gatekeeper

Het wijzigen van de beveiligingsinstellingen van Gatekeeper is eenvoudig. De instellingen van Gatekeeper zijn beschikbaar in de Systeemvoorkeuren, die beschikbaar zijn via het Apple-icoontje in de menubalk van je Mac. Open vervolgens het menu Beveiliging en privacy en ga naar het tabblad Algemeen. Onder het kopje Sta programma’s toe die zijn gedownload vanuit: kan je aangeven vanuit welke bron applicaties die geïnstalleerd kunnen worden afkomstige mogen zijn.

Open het menu 'Beveiliging en privacy' in de Systeemvoorkeuren

Gatekeeper geeft je de keuze uit drie verschillende beveiligingsniveau’s. Je hebt de keuze uit de opties Mac App Store, Mac App Store en bij bekende ontwikkelaars en Elke willekeurige bron. Als je de optie Mac App Store kiest staat Gatekeeper alleen toe apps te openen die je uit de Mac App Store hebt gedownload. Bij de optie Mac App Store en bij bekende ontwikkelaars is Gatekeeper minder streng en kan je ook software downloaden via de website van bekende en vertrouwde ontwikkelaars.

Kies uit welke bron apps die geopend kunnen worden afkomstig mogen zijn

Alle software kunnen openen

Wil je exotische apps van onbekende ontwikkelaars kunnen openen? Kies dan voor de optie Elke willekeurige bron. Let op, door deze optie te kiezen schakel je Gatekeeper eigenlijk volledig uit en moet je dus zelf goed op letten dat je alleen veilige software opent. Voordat je de instellingen kunt wijzigen moet je eerst op het slotje in de linkeronderhoek van het venster klikken en je wachtwoord invoeren.

Je kunt de instellingen van Gatekeeper pas wijzigen nadat je je wachtwoord hebt ingevoerd

Naast de drie standaard opties is het echter ook mogelijk een vierde werkwijze te hanteren, die tevens de meest veilige optie is. Kies in de instellingen onder Sta programma’s toe die zijn gedownload vanuit: voor de optie Mac App Store. Heb je software gedownload van het internet waarvan je zeker weet dat deze veilig is? Klik dan met de ctrl-knop ingedrukt op de app en kies de optie Open. Gatekeeper waarschuwt je nu dat de app afkomstig is van onbekende ontwikkelaar en vraagt of je zeker weet dat je de app wilt openen. Kies Open om de software toch in openen.

Kies Open om de app van de onbekende ontwikkelaar toch te openen

5 Reactie(s) op: Handleiding: Gatekeeper omzeilen en onbekende software toch installeren

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 22 november 2013 08:09 Anoniem
  Bedankt, duidelijke en bruikbare informatie!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 januari 2014 16:09 Anoniem
  ik probeer uw voorgestelde optie uit (via de ctrl knop), maar ook dan blijft het systeem finaal weigeren.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 mei 2014 20:22 Anoniem
  ik zou graag op mn mac,de spelletjes van Facebook willen spelen.Helaas lukt dit niet,pagina wil niet laden en het beeld blijft knipperen.gr
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 mei 2015 21:06 Anoniem
  Prima uitleg!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 juli 2015 13:56 Anoniem
  Opmerking bij de optie met de -knop; dit werkt natuurlijk alleen als je iets statisch op je Mac hebt geïnstalleerd. Persoonlijk werk ik met zogenaamde 'cloud-software' en die werkt met een Java .jnlp bestandje. Dit wordt iedere keer vers op je Mac geïnstalleerd en dan gaat het trucje met de -knop niet op, want dan zou je elke keer weer opnieuw dat trucje toe moeten passen. Helaas is er geen optie waarbij je aan kunt geven dat een bepaalde website 'vertrouwd' is. Kleine ontwikkelaars zijn onbekend en dus de dupe van de maatregel van Apple. Zij worden gedwongen om hun software via de App Store te laten lopen of om een Apple ID aan te schaffen, terwijl er in de 'open' wereld al genoeg betrouwbare softwarecertificaten in omloop zijn. Maar ja, daar verdient Apple natuurlijk niet aan.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.