Handleiding: Identificatienummers van een iPhone, iPod of iPad achterhalen (IMEI, MEID, ICCID en serienummer)

Door: wouter-hoeffnagel | 28 februari 2013 14:58

Nieuws

Een iPhone, iPad of iPod touch beschikt over verschillende identificatienummers die onder andere gebruikt kunnen worden om aangifte te doen van diefstal, het apparaat door een telecomprovider te laten blokkeren of deze te laten traceren. Denk hierbij aan de International Mobile Equipment Identity (IMEI), Mobile Equipment Identifier (MEID), Integrated Circuit Card ID (ICCID) of het serienummer van het apparaat. In deze handleiding leggen we je uit hoe je de IMEI, MEID, ICCID en het serienummer van een iPhone, iPad of iPad touch kunt achterhalen.

Zowel de IMEI, MEID, ICCID als het serienummer is eenvoudig af te lezen door op je iPhone, iPad of iPod touch naar Instellingen te gaan, het menu Algemeen te kiezen en naar optie Info te gaan. Je kunt hier zowel het serienummer, de IMEI als de ICCID van je iPhone aflezen. De MEID bestaat uit de eerste 14 cijfers van de IMEI en is dus eenvoudig af te leiden van deze informatie.

Zowel de IMEI, MEID, ICCID als het serienummer worden weergegeven in de instellingen van je iPhone, iPad of iPod touch

Identificatienummers achterhalen zonder de instellingen te gebruiken

Heb je de iPhone, iPad of iPod touch wel in je bezit, maar start het apparaat niet meer op? Dan kan je desondanks een deel van de informatie achterhalen. De wijze waarop je dit doet verschilt per apparaat. Heb je een iPhone 5? Dan staat de IMEI, en daarmee dus ook MEID, op de achterkant van het apparaat gegraveerd. Bij de iPhone 3G, iPhone 3GS, iPhone 4 en iPhone 4S is dit niet het geval en kan je zowel het serienummer als de IMEI terugvinden op de simkaarthouder. Op de originele, eerste generatie iPhone zijn beide nummer wel gegraveerd op de achterzijde van het apparaat. Dit geldt ook voor de iPad en de iPod touch.

Het serienummer en de IMEI staan op de simkaarthouder van een iPhone 3G, iPhone 3GS, iPhone 4 en iPhone 4S

Daarnaast is het mogelijk het apparaat te verbinden met je Mac of computer en via iTunes de identificatienummers te achterhalen. Selecteer hiervoor je iPhone, iPad of iPod touch in de balk aan de linkerzijde van iTunes en open het tabblad Overzicht. Zowel het serienummer als telefoonnummer van je iPhone worden standaard vertoond. Klik op Telefoonnummer om de IMEI en ICCID te voorschijn te toveren. Bij de iPad en iPod touch ontbreekt uiteraard het telefoonnummer. Klik daarom op Serienummer. De gegevens kunnen eenvoudig worden gekopieerd door met de Control-toets ingedrukt op het identificatienummer te klikken en de optie Kopieer te kiezen in het contextmenu.

Zoek de IMEI, ICCID of het serienummer van je iPhone, iPad of iPod touch op via iTunes

Identificatienummers achterhalen zonder de iPhone, iPad of iPod

Is je iPhone, iPad of iPod touch gestolen of ben je het apparaat verloren? Dan kan je natuurlijk niet in de instellingen kijken of het apparaat aansluiten op je Mac of PC om de identificatienummers te achterhalen. Gelukkig is het wel mogelijk via iTunes op een Mac of PC waarop van het apparaat een reservekopie is opgeslagen de gegevens alsnog te achterhalen.

Open hiervoor iTunes. Selecteer in de menubalk van OS X aan de bovenzijde van het scherm het menuiTunes en kies de optie Voorkeuren. Open het tabblad Apparaten om een overzicht te bekijken van alle apparaten waarvan je op deze Mac of PC een reservekopie hebt gemaakt. Plaats je muis op het apparaat om de IMEI en serienummer af te lezen.

Via iTunes kan je de identificatienummers van een gestolen of verloren iPhone, iPad of iPod touch achterhalen

2 Reactie(s) op: Handleiding: Identificatienummers van een iPhone, iPod of iPad achterhalen (IMEI, MEID, ICCID en serienummer)

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 24 oktober 2013 08:16 Anoniem
  Bedankt voor deze duidelijke handleiding!
  Ik heb dit tot nu toe nog nergens op het internet kunnen terugvinden, het was voor mij dus zeer nuttig :-)
  groeten
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 juli 2014 18:50 Anoniem
  013033000988697
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.