Informatie overzetten van je oude naar je nieuwe iPhone

Door: redactie-computertotaal | 20 juni 2022 13:13

informatie overzetten iphone
How To

Als je een nieuwe telefoon hebt gekocht, dan wil je waarschijnlijk de gegevens van je oude toestel overzetten naar de nieuwe. Hoe doe je dat met een iPhone?

Apple biedt twee mogelijkheden voor het overzetten van data naar een nieuwe iPhone: via iCloud of via iTunes. Het is alleen mogelijk data over te zetten via iCloud als je een iCloud-account hebt. Voor beide backup-methodes geldt dat op zowel je oude als nieuwe iPhone een recente versie van iOS geïnstalleerd moet zijn. Je moet in sommige gevallen dus eerst het toestel Configureren als nieuwe iPhone, om deze vervolgens te updaten en weer volledig te resetten om een back-up terug te kunnen zetten.

Let op! Een reservekopie die is opgeslagen in iCloud bevat geen muziek, films en TV-shows die niet zijn gekocht in de iTunes Store, podcasts en audio books of foto’s die vanaf je computer naar de iPhone zijn gekopieerd. Wil je deze data ook bewaren? Kies dan dus altijd voor het overzetten van je data via iTunes.

Informatie overzetten via iCloud

Informatie overzetten via iCloud is relatief eenvoudig, maar kost wel veel bandbreedte aangezien alle data van je iPhone via internet op de iCloud-servers wordt geplaatst. Voer de volgende stappen dus alleen uit als je met een wifi-netwerk bent verbonden. Ook is het verstandig het apparaat met de oplader aan het stroomnet te hangen om te voorkomen dat het apparaat onverwachts uit kan vallen.

Maak eerst een back-up van je oude iPhone op iCloud. Ga hiervoor naar Instellingen > iCloud > Opslag en reservekopie. Zet hier onder het kopje Reservekopie de optie iCloud-reservekopie aan.

iCloud maakt standaard één keer per dag een reservekopie. In dit geval is het echter handiger de back-up handmatig aan te zetten. Klik daarom op de knop Maak nu reservekopie. De reservekopie wordt nu gekopieerd naar iCloud. De hoeveelheid data op je iPhone en de snelheid van je internetverbinding bepaalt hoelang de iPhone hiermee bezig is.

Bedenk ook dat een back-up van je oude iPhone veel ruimte in beslag kan nemen, waardoor je snel aan je maximale opslag in iCloud zit. Wil je ruimte vrijmaken? Ga op je iPhone naar de Instellingen, tik je gebruikersnaam aan en kies voor iCloud. Onder Beheer opslag vind je vervolgens mogelijkheden om een back-up te verwijderen of om toekomstige back-ups stop te zetten. In dit opslagmenu vind je ook een lijstje met apps die van iCloud gebruikmaken. Per app kun je een koppeling met iCloud in- of uitschakelen. Dit ruimt wat op en dat is handig als je een nieuwe reservekopie wilt maken en geen ruimte meer hebt. 

Een andere optie is om de optie Ruim apps op in te schakelen. iOS verwijdert apps dan volautomatisch als ze een tijdje niet gebruikt zijn. Maar dan met behoud van documenten, settings enzovoort. Start je zo’n verwijderde app, dan wordt deze eerst gedownload. Nadeel is dat je niet echt controle hebt over wat wanneer verwijderd wordt. En dat is vervelend als je onderweg bent en afhankelijk van een mobiele internetverbinding.

Maak een reservekopie van je iPhone in iCloud

Zodra de reservekopie op de iCloud-servers is geplaatst, kan de data naar je nieuwe iPhone worden gekopieerd. Vergeet niet eerst je simkaart over te zetten naar het nieuwe apparaat! Zet hiervoor je nieuwe iPhone aan en doorloop de eerste stappen van de configuratie door aan te geven in welk land je woont en in welke taal je de iPhone wilt gebruiken. Geef daarnaast aan welk WiFi-netwerk je wilt gebruiken. Deze stap is belangrijk, aangezien een internetverbinding noodzakelijk is om de reservekopie van iCloud te kunnen downloaden.

De iPhone vraagt je nu hoe je de iPhone wilt configureren. Je hebt hierbij de keuze uit de opties Configureer als nieuwe iPhone, Zet iCloud-reservekopie terug en Zet iTunes-reservekopie terug. Kies de optie Zet iCloud-reservekopie terug en selecteer de juiste de juiste reservekopie. Klik op Herstel om de reservekopie op je iPhone te plaatsen. Zodra de reservekopie volledig op je iPhone is geplaatst herstart het apparaat en is het klaar voor gebruik.

Informatie overzetten via iTunes

Voordat je informatie overzet via iTunes adviseert Apple altijd de laatste versie van zowel het iPhone-besturingssysteem iOS als iTunes te installeren. Sluit vervolgens je iPhone aan op je Mac of computer met behulp van de usb-kabel en start iTunes op. iTunes herkent automatisch je iPhone en toont deze in het menu aan de linkerzijde van het venster. Klik op je iPhone terwijl je de Control-toets ingedrukt houdt en de kies de optie Maak reservekopie. iTunes begint nu met het kopiëren van alle data van je iPhone naar je Mac of PC. Hoelang dit proces in beslag neemt is afhankelijk van de hoeveelheid data op je iPhone.

overzetten nieuwe iphone

Maak een reservekopie van je iPhone in iTunes

Zodra iTunes de reservekopie heeft aangemaakt kan je de oude iPhone loskoppelen van de Mac of pc. Klik hiervoor altijd op het eject-icoon die achter je iPhone aan de linkerzijde van het scherm wordt weergegeven. Zet je simkaart over naar het je nieuwe iPhone en zet het apparaat aan. Geef aan in welk land je woont en in welke taal je de iPhone wilt gebruiken en selecteer een WiFi-netwerk.

De iPhone vraagt je nu op welke wijze je het apparaat wilt configureren. Je kunt kiezen uit opties Configureer als nieuwe iPhone, Zet iCloud-reservekopie terug en Zet iTunes-reservekopie terug. Kies de optie Zet iTunes-reservekopie terug en verbind vervolgens je iPhone met je Mac of pc. Open iTunes en wacht tot iTunes je nieuwe iPhone heeft gedetecteerd. iTunes vraagt je nu hoe je de iPhone wilt configureren. Kies hierbij voor de optie Zet reservekopie terug van: en selecteer de back-up die hebt gemaakt. Klik op Ga door om de reservekopie op je iPhone te plaatsen. Zodra de reservekopie volledig op de iPhone is geplaatst herstart het apparaat automatisch. Je kunt hierna de iPhone gebruiken.

iPhone migratie

Sinds enkele jaren is het ook mogelijk je gegevens over te zetten via iPhone-migratie, ook wel Begin direct genoemd. Dit werkt alleen voor telefoons met iOS 12.4 of hoger. Daarbij geldt dat zowel je oude als nieuwe telefoon op deze of een hogere versie van het besturingssysteem moet draaien. Is dit het geval, stop dan je simkaartje in het nieuwe toestel en start het op met je oude toestel in de buurt. Vervolgens zie je op je nieuwe iPhone je Apple ID en als dit inderdaad jouw account is, tik dan op Ga door. Door vervolgens de camera van je oude telefoon te richten op het scherm van het nieuwe model kun je, na het invoeren van je toegangscode, je gegevens overzetten. Als je een Apple Watch hebt en een nieuwe iPhone configureert, wordt je ook gevraagd of je je gegevens en instellingen van de Apple Watch wilt overzetten.

Is je internetverbinding niet zo snel is, dan kan het vrij lang duren voordat je alle gegevens kunt overzetten naar het nieuwe toestel. In zo'n geval kun je overwegen een Lightning-naar-USB-3-camera-adapter te gebruiken. Sluit de adapter aan op je oude iPhone en verbind je nieuwe iPhone via een Lighting-naar-usb-3-kabel aan de adapter. Doorloop dan dezelfde stappen als hierboven beschreven.

13 Reactie(s) op: Informatie overzetten van je oude naar je nieuwe iPhone

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 27 april 2014 19:11 Anoniem
  Foto staat verkeerd om
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 mei 2014 15:25 Anoniem
  itunes herkent mijn nieuwe iphone niet..
  wat kan ik nu doen
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 september 2014 00:27 Anoniem
  Klik op je iPhone terwijl je de Control-toets ingedrukt houdt ???
  Neem aan op de iPhone-aanduiding in iTunes op het pc-scherm en de Control-toets op het toetsenbord !
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 maart 2015 03:08 sharonkates
  Een zeer belangrijk punt is: je moet een backup van je bestanden eerst.
  Eigenlijk heb ik er niet van om iTunes te gebruiken, ik denk dat het een beetje lastig.
  Ik vond een telefoon beheren tool die eenvoudig bestanden kunt overzetten.
  Ik overgedragen muziek naar mijn iPhone 6 met succes.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 maart 2015 11:13 Anoniem
  Als ik mijn iPad air verbind met mijn laptop staat er rechts boven
  Laad niet op.
  Hoe kan ik dit problaam verhelpen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 maart 2015 12:59 Anoniem
  h
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 mei 2015 20:32 Anoniem
  ik heb dit bovenstaande gedaan maar mijn iPhone 5c zegt deze iPhone heeft ios 8.3 (is geupdate dus) echter, als ik deze kopie op mijn nieuwe iPhone 6 wil zetten zegt deze : software is te oud…..ik heb geen idee wat ik moet doen
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 mei 2015 11:05 Anoniem
  Kan ik ook een reservecopy terug zetten op een nieuw toestel met een nieuwe sim (nieuw nummer)?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 juni 2015 14:50 Anoniem
  wtf man je kan niet eens foto's overzetten wat heeft deze pagina dan voor zin!!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 oktober 2015 17:29 Anoniem
  Hallo, moeten alle instellingen van accounts wel manueel overgezet worden of is dit ook mogelijk via een bepaalde procedure ?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 december 2015 09:21 Anoniem
  Koop een android !
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 januari 2016 08:59 Anoniem
  Waar blijven de REACTIE'S van ComputerTotaal!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 mei 2016 17:24 Anoniem
  ben mijn wachtwoord van Itunes vergeten. Wat nu?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.