Handleiding: Je Mac overzichtelijk houden met behulp van labels

© PXimport

Handleiding: Je Mac overzichtelijk houden met behulp van labels

Geplaatst: 13 maart 2013 - 13:08

Aangepast: 16 november 2022 - 10:06

Wouter Hoeffnagel

Heb jij veel bestanden en mappen op je Mac staan? Dan is het mogelijk dat je het overzicht over je bestanden kwijtraakt. OS X heeft een ingebouwde feature die helpt door bestanden met een kleur te labellen. Je ziet hierdoor in één oogopslag welke bestanden bij elkaar horen. In deze handleiding leggen we uit hoe je labels instelt en beheert.

Je kunt de labels het best vergelijken met gekleurde stickers. Op ieder bestand of iedere map dat bij een bepaald onderwerp hoort plak je een bepaalde kleur sticker, waardoor direct zichtbaar bij welke categorie het bestand hoort. Je kunt kiezen uit de kleuren rood, oranje, geel, groen, blauw, paars en grijs. Bestanden kunnen dus met behulp van labels worden verdeeld over zeven verschillende groepen.

Bestanden labellen

Het labellen van bestanden of mappen is erg eenvoudig. Zoek simpelweg een bestand of een map op die je wilt labellen en klik met de Command-toets ingedrukt op het bestand of de map om het context-menu te openen. Selecteer in het context-menu onder het kopje Label: de gewenste kleur. De naam van het bestand of de map wordt nu voorzien van de geselecteerde kleur en is dus voortaan duidelijk herkenbaar. Wil je het label van een bestand wijzigen? Herhaal dan het proces en kies een andere kleur. Het label verwijderen kan door in het context-menu onder Label: te kiezen voor het doorzichtige vlak dat is voorzien van een kruis.

© PXimport

Label een bestand door een kleur te kiezen in het context-menu

Labels een naam geven

Als je gebruik maakt van zeven verschillende kleuren labels is het belangrijk goed onthouden welke kleur bij welk onderwerp hoort. Je kunt de betekenis van een kleur gelukkig opslaan in een handig overzicht. Dit overzicht is beschikbaar door in de menubalk van Finder op de knop Finder te klikken en de optie Voorkeuren te selecteren. Open vervolgens het tabblad Labels om het overzicht te bekijken.

Iedere label is standaard vernoemd naar de kleur die het label heeft. Je kunt echter zelf bepalen welke naam het label krijgt. Deze naam wordt nergens in OS X gebruikt en is dus puur als geheugensteuntje bedoeld. Iedere naam is dus mogelijk.

© PXimport

Geef labels een duidelijke naam zodat je hun functie niet kan vergeten

Bestanden met een label terugvinden

Nu dat je al je belangrijke bestanden hebt gelabeld kan je deze eenvoudig terugvinden door gebruik te maken van Spotlight, de zoekmachine in OS X. Type een willekeurige letter (het kan ook een spatie zijn) in de zoekbalk in de Finder om Spotlight te activeren. Klik vervolgens op de + in de balk met zoekopties. Je kunt nu een voorwaarde opgeven waar bestanden aan moeten voldoen. Zoek in het lijstje met voorwaarden Bestandslabel op. Kan je deze voorwaarde niet in de lijst vinden? Klik dan op Andere… en selecteer Bestandslabel in het overzicht dat wordt getoond. Kies vervolgens de kleur label waarop je Spotlight wilt laten zoeken. Alle bestanden met dit label worden nu in een overzicht verzameld.

© PXimport

Je kunt via Spotlight zoeken naar bestanden met een bepaald label

Het is ook mogelijk bestanden met een bepaald label automatisch te laten verzamelen in een slimme map. Wil je weten hoe je een slimme map aanmaakt op OS X? Lees dan de handleiding ‘Bestanden zoeken met slimme mappen in Finder’.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten