Handleiding: Kalibreer een MacBook-batterij die niet meer volledig wil opladen

Door: Wouter Hoeffnagel | 26 april 2013 16:35

Apple

Laad jouw MacBook niet meer volledig op? Dan is de kans groot dat de batterij van je MacBook opnieuw gekalibreerd moet worden. Dit kan je zelf in een aantal eenvoudig stappen doen. In dit artikel lees je hoe je de batterij van je MacBook weer volledig kunt laten opladen.

Wat is kalibreren?

De batterij van je MacBook is voorzien van een interne microprocessor. Deze microprocessor maakt een schatting van de hoeveelheid energie in de batterij en de tijd die je hiermee nog kunt werken. Deze informatie wordt in de menubalk op je Mac vertoond. De microprocessor kan na verloop van tijd echter onnauwkeurig worden en zowel de inhoud van de batterij als de batterijduur niet meer correct weergeven. Door de microprocessor te kalibreren verhelp je dit probleem.

De microprocessor kalibreren

Het kalibreren van de microprocessor is een eenvoudig proces dat bestaat uit slechts drie stappen. Het proces neemt echter enige tijd in beslag, aangezien de batterij onder andere volledig moet worden ontladen.

Stap één

Sluit je MacBook aan op de stroomadapter en laat het apparaat volledig opladen. Aangezien je MacBook niet langer de inhoud van de batterij correct weergeeft, is het verstandig te letten op de stroomadapter. Zodra het groene lampje op de stroomadapter gaat branden is je MacBook volledig opgeladen. Laat het apparaat vanaf dit moment nog tenminste twee uur aan het stroomnet hangen. Je kunt het apparaat tijdens deze periode gewoon gebruiken.

Stap twee

Laat de batterij nu volledig ontladen. Dit doe je door de MacBook los te koppelen van de stroomadapter en het apparaat te gebruiken. Zodra de MacBook bijna leeg is verschijnt een waarschuwing in beeld dat je het apparaat op de stroomadapter moet aansluiten om door te kunnen werken. Doe dit niet, maar sla wel alle bestanden die je hebt open staan op zodat deze niet verloren gaan.

Blijf vervolgens het apparaat gebruiken tot de MacBook automatisch in slaapstand gaat. Leg het apparaat nu weg en wacht tenminste vijf uur. Ook het laatste beetje energie in de batterij wordt tijdens deze vijf uur verbruikt. De batterij is nu volledig leeg.

Stap drie

Sluit de MacBook nu opnieuw aan op de stroomadapter en laat het apparaat volledig opladen. Wacht dus opnieuw tot het groene lampje op de stroomadapter brand voordat je de stroomadapter van de MacBook loskoppelt. Zodra het apparaat weer volledig is opgeladen is de microprocessor van de batterij gekalibreerd.

Levensduur van je batterij verlengen

Wist je dat je de levensduur van je batterij kan verlengen door deze op de juiste wijze te behandelen? Lees meer in het artikel ‘Tips en truc waardoor de batterij van je MacBook langer meegaat

2 Reactie(s) op: Handleiding: Kalibreer een MacBook-batterij die niet meer volledig wil opladen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 28 november 2013 01:32 Anoniem
  Goede tip! Veel mensen denken dat het slecht is voor de accu om deze volledig te ontladen, maar ongeveer 1x in de maand volledig ontladen en weer volledig opladen is juist goed!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 oktober 2015 08:57 Anoniem
  ik ben erg blij met computer totaal
  ik haal vaak nuttige informatie uit dit blad.
  het voordeel van digitaal is,dan hoef ik het blad niet te kopen
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.