Hebbes: De nieuwe iPad Air van Apple

Door: Elmar Rekers Elmar | 23 oktober 2013 06:10

Apple

Apple heeft dinsdag de vijfde generatie iPad aangekondigd, en het apparaat voorzien van de nieuwe benaming 'iPad Air'. Waarom? De tablet is slechts 7,5 millimeter dik en weegt amper 450 gram. Ik was bij Apple in Londen om het nieuwe paradepaardje alvast uit te proberen.

De iPad 4 werd slechts enkele maanden na de iPad 3 geïntroduceerd, maar voor de vijfde generatie iPad valt Apple weer terug op zijn jaarlijkse upgradecyclus. De iPad Air is dan ook een volwaardige nieuwe iPad; dat zie je niet alleen, je voelt het ook.

Design van de iPad Air

Heb je de laatste maanden het Apple-nieuws een beetje gevolgd, dan kan het niet anders dan dat je met enige regelmaat kiekjes van de vermeende iPad 5-behuizing voorbij zag komen. En zoals deze geruchten al deden vermoeden, is het design van de vijfde iPad grondig op de schop gegaan.

Doordat de schermranden op de lange-zijde van de tablet een stuk dunner zijn geworden (vergelijkbaar met de iPad mini), voelt het apparaat een stuk handzamer aan. Daarbij oogt het 9,7 inch-Retina scherm groter en heb je in verhouding gewoon meer schermoppervlakte in je handen. En dat merk je direct wanneer je aan de slag gaat met apps. Vooral visueel aantrekkelijke software als de vernieuwde iPhoto of Keynote. Ik was nooit een groot fan van de dikke bezels om het iPad-scherm, dus dit is zeker een positieve ontwikkeling van de Apple-tablet.

Elegante tablet

Iets anders dat meteen opvalt: het gewicht. Toen ik de tablet in de demoruimte in handen kreeg, voelde het aavankelijk wat onwennig, zo'n extreem lichte tablet. Als je echter ziet dat Apple voor de behuizing weer voor degelijk aluminium heeft gekozen, weet je dat het wel snor zit met de bouwkwaliteit. Daarbij zorgt het glimmende randje om de tablet (bekend werk voor de iPhone 5 en iPad mini-gebruikers) voor een elegante uitstraling. Wel is het apparaat extreem gevoelig voor vingerafdrukken, maar goed, dat kennen we inmiddels van de iPads.

Zoals enigszins verwacht, draait de iPad 5 op de nieuwe A7-processor, die ook al in de iPhone 5S gebruikt wordt. Ik heb tijdens de test even kort wat grafische applicaties gedraaid zoals autoCAD en Infinity Blade III, maar de 64-bit cpu lijkt alles vrij moeiteloos te kunnen draaien. Daarbij openen apps en websites ook razendsnel. Maar goed, definitief uitsluitsel kunnen we hier natuurlijk pas over geven als we de iPad Air op de redactie eens grondig onder handen hebben kunnen nemen.

Conclusie

Apple lijkt met de iPad Air verreweg zijn beste tablet tot op heden af te leveren. Vooral de grondige update van het design stemt mij erg positief. Daarbij draait het apparaat ook als een zonnetje en is het Retina-scherm, zoals altijd, een indrukwekkende feature. Hoe de iPad Air zich verhoudt tot de concurrentie? We gaan het voor je testen zodra de nieuwe iPad op 1 november in Nederland verschijnt.