HEIC - Wat is het, en wat moet je ermee?

Door: Ronald Smit | 08 juli 2022 14:14

Apple iPhone 13
How To

Sinds iOS 11 gebruikt je iPhone en iPad een nieuw bestandsformaat voor foto's en video's: HEIC, ook wel bekend als HEIF en HEVC. Wat is het grote verschil met bijvoorbeeld het bekende .jpg-formaat? En kun je de bestanden wel openen op je Windows-pc?

Sinds iOS 11 gebruikt het besturingssysteem standaard een nieuw bestandsformaat voor foto's en video's op apparaten die ermee overweg kunnen. Onder de naam HEIC (of HEIF) en HEVC hebben nieuwe compressietechnieken het levenslicht gezien in het mobiele besturingssysteem van Apple. Foto's en video's nemen daarmee maar liefst tot zo'n 50% minder ruimte in dan .jpg en het oudere .H264. Nu is er echter wel een probleempje: hoewel HEVC (ook wel bekend als .H265) inmiddels redelijk standaard ondersteund wordt door zichzelf respecterende videospelers is dat met HEIC veel minder het geval. Een van de redenen is dat HEIF/HEIC stevig dichtgetimmerd is door patenten van Apple. Je zal ondersteuning dus niet snel aantreffen in populaire viewers als IrfanView, helaas.

Gelukkig is iOS heel slim opgezet en hoef je niet bang te zijn dat je ineens foto's deelt die door niemand zijn te openen. Mail je bijvoorbeeld iets, of upload je een foto naar sociale media dan wordt deze automatisch geconverteerd naar het universele .jpg-formaat. Maar conversie en bijbehorende hercompressie levert natuurlijk ook weer wat kwaliteitsverlies op. Wil je gewoon standaard in de meest gangbare formaten blijven fotograferen en filmen, dan kan dat. Desondanks blijft het nieuwe bestandsformaat onpraktisch en door zijn gesloten karakter voelt het meer als pesterij, dan een vooruitgang.

Standaardformaten kiezen

Open de app Instellingen en tik op Camera. Tik dan op Structuren en kies voor de optie Meest compatibel. Foto's worden dan altijd in .jpg-formaat opgeslagen. Standaard is in iOS echter de optie High Efficiency geselecteerd. Let op: als je de optie Structuren niet onder Camera vindt, ondersteunt jouw apparaat HEIF/HEIC niet en is er sowieso niets aan de hand. Helaas is het bij apparaten die de keuzemogelijkheid wél hebben niet mogelijk om bijvoorbeeld het meer ingeburgerde HEVC (.H265) wél aan te laten staan en het minder compatibele HEIC uit te zetten. Het is dus een typisch geval van alles of niks.

Kies hier voor Meest compatibel om foto's in .jpg formaat te bewaren

Automatisch converteren

We schreven net al dat je iPhone slim is en foto's van het nieuwe naar het oude formaat converteert bij acties als mailen en uploaden naar social media. Je kunt er ook voor kiezen om wel in HEIF/HEIC te fotograferen en filmen, waarbij iOS foto's ook tijdens het overhevelen naar een Windows-pc naar .jpg converteert. Let wel: daardoor blijf je dus opgezadeld met een hercompressie wat nooit ideaal is als het gaat om kwaliteit. Maar mocht je dit willen, kijk dan in de app Instellingen onder Foto's of de optie Automatisch is ingeschakeld. In dat geval krijg je in Windows altijd .jpg's. Mocht je uiteindelijk een fotobewerker of viewer te pakken krijgen die HEIF/HEIC ondersteunt, dan kan je de optie Behoud originelen selecteren, waarna de oorspronkelijke foto's zonder conversie worden overgeheveld. Kortom: géén paniek betreffende de nieuwe bestandsformaten, maar zorg dat je weet hoe een en ander in de praktijk werkt.

HEIC en jpg

Het HEIC-formaat of het High Efficiency File Format heeft een veel betere compressie dan de veel populairdere jpg-indeling. Het komt erop neer dat dezelfde afbeelding in heic-formaat de helft minder opslagruimte inneemt dan in het jpg-formaat. Je kunt zo dus veel meer plaatjes kwijt op hetzelfde toestel. Apple belooft zelfs om de kwaliteit en de compressie van heic in de toekomst nog verder te verbeteren. De keerzijde van de medaille is dat andere besturingssystemen dan die van Apple nog geen ondersteuning hebben voor deze nieuwkomer. Totdat het heic-formaat is ingeburgerd, zijn er gelukkig oplossingen zoals CopyTrans HEIC. Je vindt de software op www.copytrans.net/copytransheic. Tijdens de installatieprocedure moet je bevestigen dat je de software voor persoonlijk gebruik installeert, in een commerciële omgeving zul je langs de kassa moeten.

Dezelfde afbeelding is in het HEIC-formaat de helft kleiner dan in jpg.

Nadat je de software hebt geïnstalleerd, is het de bedoeling dat je de HEIC-indeling koppelt aan Windows Photo Viewer. Klik dus met de rechtermuisknop op de HEIC-afbeelding en selecteer Openen met en daarna Windows Photo Viewer. Je kunt met de rechtermuisknop ook de opdracht Kies een andere app selecteren, dan kun je Windows Photo Viewer selecteren en aanvinken dat je systeem altijd deze app zal gebruiken om HEIC-bestanden te openen.

Voortaan zal Windows Photo Viewer altijd HEIC-afbeeldingen openen.

Wil je liever het HEIC-bestand omzetten naar het jpg-formaat, dan kun je ook dat doen vanuit Windows Verkenner. Klik met de rechtermuisknop op het bestand en gebruik de opdracht Convert to JPEG with CopyTrans. Op die manier kun je in één keer maximaal 100 afbeeldingen in batch converteren. De fotobestanden worden niet op een online server verwerkt, alle conversie gebeurt lokaal. De software zal iedere afbeelding in de achtergrond omzetten naar jpg en daarna in dezelfde map plaatsen. Daarbij zal CopyTrans HEIC tijdens de conversie de oorspronkelijk exif-gegevens van de HEIC-afbeelding overnemen. Dat betekent dat de informatie over datum, locatie, camera-instellingen enzovoort bewaard blijven.

Met de rechtermuisknop kun je HEIC-bestanden omzetten naar jpg.

Bovendien voegt deze software ondersteuning toe aan externe freeware viewers zoals FastStone Image Viewer (www.faststone.org/FSViewerDetail.htm) en IrfanView (www.irfanview.com). En voortaan kun je zelfs HEIC-bestanden rechtstreeks in Microsoft Word-documenten toevoegen.

Je hebt ook converters, zoals heictojpg.com (web-based, handig voor enkele foto's) en iMazing HEIC Converter (geschikt voor meerdere foto's tegelijkertijd) die dit voor je kunnen doen.

2 Reactie(s) op: HEIC - Wat is het, en wat moet je ermee?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 16 november 2020 22:10 MarkS90
  Fijn altijd dat Appel een andere standaard bedenkt …
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 november 2020 16:01 zighlveit
  Ronald, je schrijft: "Je kunt er ook voor kiezen om wel in HEIF/HEIC te fotograferen en filmen, waarbij iOS foto's ook tijdens het overhevelen naar een Windows-pc naar .jpg converteert." Dat is nou net het probleem, want dat doet Windows in veel gevallen dus niét. Het Apple-device wordt in dat geval tijdens het overbrengen niet meer herkend, waardoor het niet lukt om de foto's/video's te kopiëren. Dat lukt alleen als je in de iPhone/iPad 'Automatisch' uitzet en kiest voor 'Behoud originelen' - wat weer betekent dat je in je Windows-pc opgezadeld zit met HEIC-bestanden die je weer moet omzetten. Nogal irritant, vooral omdat Apple er geen uitleg bij geeft (totdat ik gelukkig bij dit artikel uitkwam ;-) )
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.