Zo werkt het iOS logboek

© PXimport

Zo werkt het iOS logboek

Geplaatst: 1 oktober 2018 - 02:40

Aangepast: 16 november 2022 - 09:26

Ronald Smit

De kans dat er iets gruwelijk mis gaat op je iPhone of iPad is altijd aanwezig. Maar wil je eens weten waarom, of juist wanneer bepaalde apps crashen, dan is dat op te zoeken in het iOS logboek. Met een beetje moeite.

Ook een iPad, iPhone of iPod Toch zijn uiteindelijk maar gewoon een computer. Draaiend op een besturingssysteem dat z'n basis heeft in UNIX. En dat betekent dat er misschien zo af en toe eens wat mis gaat. In 99 van de 100 gevallen merk je daar als gebruiker niks van: het is allemaal 'zelfreparerend', zeg maar. Toch beschikt ook iOS over een logboek waarin allerlei meldingen en problemen zijn terug te vinden. Een waarschuwing voordat we je vertellen wáár je dit logboek kunt vinden: maak je er niet al te druk over. Zolang jouw i-apparaat gewoon doet wat het moet doen is er natuurlijk niks aan de hand. Wel zou je kunnen overwegen om bij een continu crashende app de ontwikkelaar eens op de hoogte te brengen. Of simpelweg de dwarsligger de-installeren en een alternatief zoeken.

Verstopt

Goed, na deze wijze woorden is het tijd om een blik te werpen op het logboek. Start daarvoor de app Instellingen en tik daarin - hoe logisch - op Privacy. Tik vervolgens op Analyse en dan op Analysegegevens. Je krijgt nu een - waarschijnlijk - lange rij meldingen te zien. Het overgrote deel is eigenlijk nietszeggend voor jou als eindgebruiker. Je kunt apps die logmeldingen hebben gegenereerd aan de appnaam herkennen; alles staat op alfabetische volgorde gesorteerd. Door op een melding te tikken zie je meer - tamelijk cryptische informatie - verschijnen. Ook zie je in diezelfde logs bijvoorbeeld wanneer je apparaat zichzelf heeft moeten uitschakelen vanwege een lege batterij. Deze events vind je terug onder de naam LowBatteryLog. En dat is misschien ook de enige log waar je nog ietwat zinnige informatie uit kunt halen. Door hier op te tikken zie je namelijk de totale gebruikstijd (Awake time) en de Standby Time voor de betreffende ontlaadcyclus. Altijd leuk, zo kun je precies zien hoe goed jouw batterij nog in het zadel zit. Voor de rest: maak je verder geen zorgen over logmeldingen zolang je apparaat gewoon werkt zonder problemen. Zijn er wel rare dingen gaande (zoals bijvoorbeeld een vaak herstartend systeem zonder aanwijsbare oorzaak, dan vind je hier mogelijk een antwoord. Crasht bijvoorbeeld een bepaalde app precies op het moment (of vlak daarvoor) dat ook je apparaat herstart, dan is die app mogelijk de boosdoener. Verwijder de app en zie of het probleem dan is opgelost. Indien niet, dan is het wellicht tijd om eens contact op te nemen met Apple support.

De LowBatteryLog is tenminste iets waar je als eindgebruiker nog wat uit kunt halen

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten