Hoe formatteer je de harde schijf van je Mac?

Door: Chwhynny Overbeeke | 04 maart 2016 11:17

How To

In dit artikel leggen we uit hoe je het Schijfhulpprogramma van OS X kunt gebruiken om je harde schijf te formatteren.

Als je je harde schijf wilt formatteren, is het Schijfhulpprogramma een handige, in het besturingssysteem ingebakken optie. Klik op het vergrootglas icoon in de rechterbovenhoek van het scherm om Spotlight te openen en typ Schijfhulpprogramma in het zoekveld. Druk vervolgens op Enter om het programma te laden. Lees ook: Bestanden van een externe harde schijf wissen met je Mac.

Als je Mac niet wil opstarten, kun je het programma ook laden door tijdens het opstarten op Command+R te drukken om het apparaat in de herstelmodus op te starten. In het menu kun je dan het Schijfhulpprogramma selecteren. Met het Schijfhulpprogramma kun je partities aanmaken, weggooien, leegmaken, of aanpassen.

Formatteren

Om een individuele schijf of partitie te wissen, moet je deze selecteren en naar het tabblad Wissen gaan. Geef het volume een herkenbare naam zodat je voortaan altijd weet om welke partitie het gaat, en kies een formaat. Als je de schijf alleen in een Mac zult blijven gebruiken, moet je Mac OS Uitgebreid kiezen.

Met het schijfhulpprogramma van OS X kun je de verschillende partities beheren.

Als je de schijf geïndexeerd wilt hebben, kun je Journaled aanvinken, maar anders is dat niet nodig. Je kunt de optie altijd op een later tijdstip nog inschakelen via de knop Activeer journaling in het Schijfhulpprogramma.

Gaat het om een externe schijf die bedoeld is voor gebruik in een Windows-pc, dan kun je het beste exFAT als formaat kiezen.

Klik vervolgens op Beveiligingsopties om de schijf veilig te wissen, zodat de gewiste data niet zomaar hersteld kan worden. Selecteer een methode om te wissen en klik op Wis om de schijf te formatteren.

Partitioneren

Als je een harde schijf geselecteerd hebt in plaats van een partitie, krijg je de optie om de schijf te partitioneren. Dit betekent dat je een grotere schijf in kleinere stukken verdeelt, zodat ze als aparte volumes worden weergegeven en gebruikt. Het maken van partities heeft ook als gevolg dat de data gewist wordt, dus dit is iets wat je het beste kunt doen terwijl je een nieuwe of lege harde schijf indeelt.

0 Reactie(s) op: Hoe formatteer je de harde schijf van je Mac?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.