Hoe je desktopvirtualisatie kunt verzieken

© CIDimport

Hoe je desktopvirtualisatie kunt verzieken

Geplaatst: 7 februari 2012 - 13:54

Aangepast: 16 november 2022 - 09:23

Redactie ID.nl

De app van OnLive om Office op de iPad is een typisch voorbeeld van hoe verkeerd je als leverancier desktopvirtualisatie kunt benaderen.

Voor wie het nog niet wist: Demonstraties kunnen een vertekend beeld schetsen. Op de CES-beurs in Las Vegas van vorige maand, was een van de meest in het oog springende nieuwe apps OnLive Desktop, een dienst die gebruikers een Windows 7 desktopomgeving met Office 2010 biedt, zodat iPad-bezitters de suite ook kunnen gebruiken. Voor veel mensen is het idee van het gebruik van het volledige Office-pakket een aantrekkelijk idee, zeker gezien de beperkingen die de native productiviteitssuite Apple iWork met zich meebrengt.

Helaas is de realiteit dat OnLive Desktop verschrikkelijk is. Ja, je krijgt weliswaar de volledige Windows 7 desktop en volledig Word, Excel en PowerPoint, maar door de gebrekkige integratie van de Windows en iOS-omgeving, valt er nauwelijks mee te werken. De gebruikservaring is daarom bedroevend te noemen.

Op afstand werken verder weg dan ooit

De remote desktop voelde nog nooit zo ver weg. Je kunt namelijk tekst en afbeeldingen niet copy/pasten en ook geen bestanden van OnLive Desktop naar je iPad doorsturen. Je verliest je sessie wanneer je op de iPad naar een andere applicatie wisselt. Bestanden die in gebruik zijn worden opgeslagen naar een OnLive-map in de cloud, dus die verlies je gelukkig niet door zo'n switch. Maar wanneer je terugschakelt naar OnLive, omdat je bijvoorbeeld een e-mail in Mail hebt geopend, moet je opnieuw inloggen en zelf het bestand opzoeken en weer openen.

Ook kun je niet het eigen onscreen toetsenbord van de iPad gebruiken met OnLive, maar moet je het doen met het veel te kleine onscreen toetsenbord van Windows 7. Deze is aanmerkelijk slechter ontworpen, wat maakt dat deze telkens blijft 'drijven' boven hetgeen je in de virtuele omgeving aan werkt. Ook werken de vingerhandelingen niet die je gebruikt om bijvoorbeeld in te zoomen, waardoor de veel te grote desktop van OnLive onleesbaar blijft, aangezien de resolutie van de gebruikte virtuele Windows-omgeving veel hoger is dan die van de iPad. (Ik moest zelf naar mijn leesbril grijpen.) Ook zijn er geen UI-instellingen voor OnLive Desktop in de app te vinden of in de Instellingen-app van de iPad. Heel erg jammer is dat de Windows-omgeving van OnLive geen configuratiescherm biedt, zodat je ook niet de interface van Windows zelf op de gebrekkige leesbaarheid kunt aanpassen.

Omgaan met de verschillen in interfaces

De enige iPad-functionaliteit die je kunt gebruiken is het gebruik van je eigen vinger of een stylus om de muisbewegingen van een pc binnen Windows na te bootsen en de app ondersteunt een extern Bluetooth toetsenbord om te kunnen typen. Je kunt dus wel een extern toetsenbord gebruiken, maar niet het eigen onscreen virtuele toetsenbord van de iPad.

Ieder bestand binnen de OnLive Desktop omgeving wordt geupload via OnLive's eigen up- en downloadpagina (desktop.onlive.com) en niet via de OnLive Desktop app. Dat is al vervelend, maar wat het nog erger maakt, is dat je vanuit de browser van de iPad geen bestanden kunt uploaden, omdat de iPad geen traditioneel bestandssysteem heeft. iPad apps kunnen alleen bestanden met elkaar uitwisselen en via de cloud (bijvoorbeeld met behulp van Dropbox). Helaas ondersteunt OnLive niet het Open In-systeem van iOS voor bestandsuitwisseling. Als je dus onderweg bent en je wil een Office-bestand dat je via e-mail hebt ontvangen openen in OnLive Desktop, dan gaat dit niet.

Het is ook essentieel om te weten dat OnLive Desktop alleen werkt met een internetverbinding van 1,5Mbps of sneller en alleen als de servers van OnLive genoeg capaciteit hebben. Je kunt de dienst niet gebruiken met een 3G-verbinding. Dat is de zoveelste beperking van deze tool. Je doet er verstandiger aan een native app te gebruiken die altijd beschikbaar is en ook offline werkt. Daarbij is het prettig dat je kunt werken met bestanden die al op je iPad opgeslagen staan of naar je gemaild worden.

Domme UI

Ik heb gemerkt dat de dienst vaak niet beschikbaar is, waarschijnlijk vanwege capaciteitsproblemen bij OnLive. Wanneer je geen verbinding kunt maken, is er helaas geen knop om het opnieuw te proberen - er is zelfs helemaal geen knop - dus je zit helemaal vast. Je moet de app verlaten of deze via de multitaskingbalk van iOS sluiten om opnieuw proberen verbinding te maken.

Het komt erop neer dat een non-touch besturingssysteem als Windows 7 op een tablet draaien met zo'n product niet te doen is. VDI-producten als Citrix Receiver doen het beter en kunnen bijvoorbeeld wel gebruikmaken van functionaliteit van de iPad om bestanden te uploaden of de schermweergave te wijzigen. Helaas is het bij zulke oplossingen een vereiste om zelf een eigen VDI-backend te hebben draaien, wat een complexe en kostbare investering kan zijn. Daarom is het ook niet zo gek dat OnLive ontzettend populair blijkt.

Misschien enkel voor noodgevallen

Toch kan ik er met mijn hoofd niet bij dat je OnLive serieus voor je werk zou kunnen gebruiken. Alleen voor Office-projecten waarin je snel iets zou moeten veranderen, zou je naar OnLive desktop kunnen grijpen wanneer er geen pc in zicht is.

Het product is dermate onvolwassen dat het in de huidige staat een geweldig voorbeeld is van het feit dat het ene besturingssysteem niet 1-op-1 ondervangen kan worden door het andere.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten