Hoe veilig is iCloud?

Door: redactie-computertotaal | 06 januari 2014 14:19

Apple

Heb je een iPhone of iPad dan is de kans groot dat je gebruikmaakt van iCloud. Maar misschien vind je het helemaal niet prettig om wachtwoorden en persoonlijke informatie in de cloud te hebben vanwege mogelijke beveiligingslekken. Tijd dus om eens te kijken hoe veilig iCloud nou eigenlijk is.

Het is de moeite waard om Apple's iCloud: iCloud security and privacy overview document eens te lezen. Zoals de naam al doet vermoeden, wordt hierin uitgelegd hoe je data versleuteld wordt - zowel wanneer het tussen jouw computer en Apple's servers uitgewisseld wordt als wanneer het op die servers opgeslagen staat.

Het komt erop neer dat Apple minimaal 128-bit AES encryptie gebruikt. Dit is de encryptiestandaard die gebruikt wordt door banken en andere financiële instellingen. Momenteel is er geen praktische manier om AES-128 encryptie te kraken - tenzij natuurlijk de NSA een manier gevonden heeft om een kwetsbaarheid te introduceren waardoor het omzeild kan worden. Maar tenzij je een International Man of Mystery bent betwijfel ik het dat een overheid in jouw privézaken geïnteresseerd is.

Creditcard

Gezien het feit dat ik af en toe mijn sofinummer op formulieren krabbel en mijn creditcard aan vreemde mensen geef en maar moet hopen dat ze er netjes mee omgaan, kan ik 's nachts rustig slapen wetende dat Apple en andere online entiteiten op zijn minst even betrouwbaar zijn met mijn persoonlijke informatie (en meer bescherming bieden).

Je lokale opslagmethode is zeker een optie, maar het is niet erg handig. Immers, als je je zorgen maakt over het feit dat je data het internet opgaat, wil je niet dat het toegankelijk is via een ander middel dan je eigen lokale netwerk. En dan nog zal je die dienst moeten beveiligen met een heel erg sterk wachtwoord voor het geval iemand bij je thuis inbreekt en de boel gestolen wordt. En je moet het wachtwoord onthouden in plaats van ergens op te schrijven, mocht er een achteloos neefje door je huis dwalen, het wachtwoord vinden dat je aan de onderkant van je bureau geplakt hebt, en je spullen benadert. En dan moet je de data nog naar weer een ander apparaat back-uppen en op een andere locatie opslaan voor het geval de originele harde schijf kapot gaat of beschadigd raakt.

Voorzorgsmaatregelen

Ik wil niet luchtig doen over je bezorgdheden wat betreft beveiliging, maar als je je eenmaal gaat afvragen "hoe veilig is veilig?" wordt het al gauw een obsessie. Ik stel in plaats daarvan voor dat je redelijke voorzorgsmaatregelen treft.

Zo is het een slecht idee om wachtwoorden te noteren en ze op de zijkant van je computermonitor te plakken. Het is ook niet handig om hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts te gebruiken. Als je wachtwoorden gebruikt die eenvoudig te raden zijn vraag je natuurlijk om problemen. En het is ook geen goed idee om gevoelige informatie zoals creditcardgegevens of een sofinummer in een e-mail te zetten omdat e-mail vrijwel noot versleuteld is. Je moet altijd je mobiele apparaten en computer met een wachtwoord beveiligen om risico's te minimaliseren.

Met andere woorden, de dingen die we vaak voor de handigheid doen zijn vaak veel riskanter dan je data toevertrouwen aan diensten zoals iCloud.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze Amerikaanse zustersite Macworld.com, geschreven door Christopher Breen (@BodyofBreen). Het artikel wordt door Computer!Totaal gepubliceerd om je zo snel mogelijk van handige How To's, slimme tips en praktische oplossingen te voorzien. Beschreven termen, handelingen en instellingen kunnen regio gebonden zijn.

8 Reactie(s) op: Hoe veilig is iCloud?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 6 januari 2014 15:19 Anoniem
  Jammer dat de titel "Hoe veilig is iCloud" ophoudt bij de encryptie van Apple, en dat de risico's van thuis beewaren "groter zouden zijn". Dat is niet zo, kijk maat naar Apple's Privacy Policy:
  "At times Apple may make certain personal information available to strategic partners that work with Apple to provide products and services, or that help Apple market to customers."
  "Apple shares personal information with companies who provide services such as…"
  en als klap op de vuurpijl: "t may be necessary − by law, legal process, litigation, and/or requests from public and governmental authorities within or outside your country of residence − for Apple to disclose your personal information."
  De kans dat NSA aanklopt bij Apple (iCloud) lijkt mij vele malen groter dan dat ze aankloppen aan mijn voordeur (lokaal).
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 januari 2014 15:44 Oscar
  Kortom een eigen NAS server thuis is veiliger, dan een iCloud waar de NSA (National Security Agency) in mag kijken, wanneer het de NSA, Patriot Act technisch uit komt, onder het motto staatsveiligheid, wat uiteraard niet kan/mag worden gecheckt, vanwege staatsgeheim, NAS, NSA, wel ironisch zelfde letters andere volgorde…en betekenis…..En dat alles door 09/11
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 januari 2014 18:11 darknessblade
  oscar de NSA bespied andere landen al sinds WW2
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 januari 2014 00:30 Anoniem
  Als er uberhaupt bij mij iets de wolken in gaat dan versleutel ik dat zelf 256-bits. Daar zijn geweldige oplossingen voor. Al voor de cloud bestond en een USB stick €1 per Mb kostte, versleutelde ik mijn data op USB met rar waarbij ik een wachtwoord van 20 tekens gebruik. Ooit is op mijn kantoor mijn eerste USB stick gejat met al mijn wachtwoorden erop. Daar hoef ik geen angst voor te hebben dat iemand daar iets mee kan.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 januari 2014 08:46 Anoniem
  Je vraagt je af of de auteur het privacy document van Apple "wat de moeite waard is om te lezen" wel gelezen heeft.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 januari 2014 10:40 Anoniem
  't Is zelfs al zo dat je bij Maverick het adresboek alleen nog maar kunt synchroniseren via iCloud. http://www.theregister.co.uk/2013/11/07/apple_mandates_icloud_contact_syncing/
  Dan werkt de onderstaande oplossing van zelf versleutelen niet eens…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 februari 2014 21:53 Anoniem
  ik denk erover om over te stappen van windows naar mac. Is i cloud veiliger als microsoft exhanche?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 mei 2014 13:53 Anoniem
  Waarom data bij Apple, google of microsoft veiliger is dan bij je thuis.
  Deze grote bedrijven willen een goede naam behouden en zullen daarom je data veilig bewaren.
  Inbrekers, criminelen , brand in huis of een kapotte HD dergelijke kunnen je data afhandig maken/wissen waarbij criminelen er niet voor terugdeinzen om je data voor eigen gewin te misbruiken.
  Overheden weten al alles van je, of je het nu zelf opslaat thuis of ergens anders. Die overheden zullen je ook niets doen als je je netjes gedraagt.
  De veiligheid van een cloud-dienst is in ieder geval hoger dan wat je thuis kan bereiken. Familie had een tijd terug een hoge powersurge waarbij veel apparaten de geest lieten. De computer en HD waren niet meer te redden en de data was verloren gegaan. In de cloud was de data er nog geweest, ze baalden het meest van de verloren foto's
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.