Hoe verwerken we de dood van FireWire?

© CIDimport

Hoe verwerken we de dood van FireWire?

Geplaatst: 2 november 2012 - 08:54

Aangepast: 16 november 2022 - 09:22

Redactie ID.nl

IT-afdelingen die ondersteuning voor Mac bieden hoeven niet per se over naar Thunderbolt of USB 3.0. Maar blijven hangen op Firewire komt met een prijs.

In de Retina MacBook Pro die Apple afgelopen zomer presenteerde, zat een opvallende verrassing. Of liever gezegd, er ontbrak iets bijzonders. Voor het eerst in jaren presenteerde het bedrijf namelijk ene computer zonder FireWire-poort. Daarvoor in de plaats is een USB 3.0-connector gekomen, die dezelfde snelheid biedt en compatibel is met recente Windows pc’s. Vorige week liet Apple een 13 inch MacBook Pro en een nieuwe line-up iMacs zien die dezelfde beperking kennen. Het duidt erop dat FireWire heeft doodverklaard.

Toch wordt FireWire in de Mac-wereld nog steeds vaak gebruikt om externe harde schijven, camera’s, camcorders en muziekapparatuur aan te sturen. USB 2.0 is namelijk een stuk trager, terwijl USB 3.0 nog zo nieuw is dat het niet wordt ondersteund door bruikbare (en dure) legacy apparatuur. De Thunderbolt-technologie die Apple 18 maanden geleden introduceerde in nieuwe Mac-modellen is zeldzaam en bijzonder duur. (Met 10Gbps is Thunderbolt tien keer sneller dan de snelste 800Mbps Firewire-verbinding en zeven keer zo snel als USB 3.0.) Wat kunnen bedrijven doen afgelopen jaren flink in FireWire hebben geïnvesteerd, maar toch over willen gaan op nieuwe Mac-machines? Er zijn oplossingen, maar die kennen allemaal neveneffecten. Het is goed om die goed te onderzoeken voordat je een besluit maakt.

Adapters

De meest logische oplossing voor het FireWire-vraagstuk heeft Apple dit najaar gepresenteerd: de Thunderbolt-naar-Firewire adapter. Maar deze stekker ondersteunt enkel FireWire 800 en geen FireWire 400. Daarvoor heb je een apart converterkabeltje of -stekkertje nodig.

Deze adapter werkt op zich prima en biedt volledige FireWire 800-prestaties. Maar gebruikers van de adapter worden met een frustrerende beperking opgezadeld. De stekker kan niet meer dan 7 Watt voeding leveren, terwijl de FireWire-standaard tot maximaal 45 Watt ondersteunt. Sommige FireWire-apparaten worden geleverd met een AC-adapter waarmee dit probleem wordt opgelost, maar voor andere apparatuur betekent het dat deze onbruikbaar wordt.

Zelfs al heb je aan 7 Watt genoeg, dan nog is er een probleem dat roet in het eten kan gooien. Voor het Mac-besturingssysteem wordt de adapter nog steeds als Thunderbolt gezien, dus als je applicatie niet met Thunderbolt compatibel is, kan het zijn dat de adapter alsnog nutteloos blijkt.

Het draaien van Windows onder BootCamp levert eveneens problemen op. Apple levert namelijk geen drivers voor de adapter die geschikt zijn voor Windows. Een workaround is het draaien van een Windows-applicatie in een OS X-hypervisor als Parallels of VMware Fusion, maar dit brengt extra kosten met zich mee.

Apparaatspecifieke oplossingen

Als je na bovenstaand verhaal hebt besloten dat Apple’s eigen adapter in jouw situatie niet gaat werken, dan kun je kijken naar apparaatspecifieke oplossingen.

Een makkelijke, maar misschien wat arbeidsintensieve oplossing, is het aansluiten van harde schijven op een compatible NAS die uitgerust is met zowel USB 3.0 als FireWire-interfaces. (Zie hier een voorbeeld.) Wat betreft harde schijf snelheid ga je er door het wisselen van FireWire naar USB 3.0 niet op achteruit. Heb je meerdere externe schijven, dan kun je die bijvoorbeeld in een JBOD RAID-opstelling aansluiten op je NAS en die eventueel via Ethernet benaderen.

Voor andere FireWire-apparatuur geldt dat je naar een meer creatieve oplossing moet zoeken. Je zou ervoor kunnen kiezen om een met de Apple adapter een compatibel FireWire harde schijf als bridge tussen de beperkte adapter en je FireWire-apparaat te laten fungeren.

ExpressCard

Een bijna vergeten standaard is ExpressCard, de PCMCIA-slot interface die op oudere Mac-laptops ondersteund werd. Je kunt een Thunderbolt-naar-ExpressCard externe adapterbox kopen en daarmee vrijwel ieder FireWire-apparaat op FireWire 800 aansluiten via een FireWire PCMCIA-kaart. Ook deze hulpstukken werken op volledige snelheid.

Nadeel hiervan is dat je al snel met een hoop extra kabels en kastjes loopt. Een losse aansluiting schopt je hele setup in de war, waardoor deze oplossing wat betreft mobiel werken niet is aan te raden.

Buigen voor Apple

Als geen van deze opties voor jouw situatie werkt, moet je de bittere pil slikken en je FireWire-apparatuur aan de kant schuiven ten faveure van een USB 3.0 of ThunderBolt-oplossing.

Voor harde schijven is de pijn draaglijk, omdat de prijzen afgelopen jaren scherp zijn gedaald en de capaciteit gigantisch is toegenomen. Wel zul je de moeite moeten nemen om al je data over te zetten.

Voor andere apparatuur geldt dat het lastig kan zijn een goede, betaalbare vervanger te vinden. Met name op gebied van audio- en videoapparatuur is het soms helaas verdraaid ingewikkeld een alternatief te vinden.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000