iOS-ondersteuning: Hoelang krijgt jouw iPhone nog een update?

Door: Justin Doornekamp | 25 maart 2020 09:30

iPhone
Blog

Als je apparaten hebt die al jaren meegaan, dan loop je de kans dat deze op termijn niet meer worden ondersteund door de fabrikant.Welke toestellen draaien nog op het laatste besturingssysteem en welke telefoons worden al niet meer van updates voorzien? Wij maakten een overzicht met de huidige iOS-ondersteuning. En als extraatje onze verwachting over welke iPhones binnenkort niet meer ondersteund zullen worden.

In 2007 bracht Apple de eerste iPhones uit, te weten de iPhone 2G en 3G(s). Inmiddels zijn we jaren verder en zitten we bij de iPhone 11. En het avontuur houdt nog niet op voor Apple-fans: het bedrijf werkt alweer aan een opvolger.

Je zult begrijpen dat Apple niet langer meer ondersteuning biedt aan de oudere modellen. Dat kost namelijk teveel moeite en geld en stimuleert ook niet om een nieuwe iPhone te kopen. En daar is het Apple uiteraard wel een beetje om te doen. Bovendien hebben de oudere telefoons te weinig werkgeheugen om goed te draaien op de laatste versie van het iOS-besturingssysteem.

Zo kun je de oudste iPhones enkel upgraden tot iOS 6. De iPhone 4 uit 2010 werkt met iOS 7, de iPhone 5 uit 2012 met iOS 10.

iPhone SE
De iPhone 5 uit 2012 draait nog op iOS 10.

Veel toestellen ondersteunen iOS 13

Ter vergelijking: inmiddels zitten we bij iOS 13. Verrassend genoeg ondersteunen veel telefoons van Apple nog het laatste besturingssysteem:

iPhone 11
iPhone 11 Pro
iPhone 11 Pro Max
iPhone XS
iPhone XS Max
iPhone XR
iPhone X
iPhone 8
iPhone 8 Plus
iPhone 7
iPhone 7 Plus
iPhone 6S Plus
iPhone 6S
iPhone SE

Als je bedenkt dat de iPhone 6S alweer dateert uit 2015, dan blijft Apple nog best een lange tijd trouw aan gebruikers met een oud model. Dat is geen overbodige luxe: de extra functionaliteiten op nieuwe telefoons zijn lang niet meer zo revolutionair als vroeger en mensen zijn daarom minder snel geneigd om een nieuw toestel te kopen. Bovendien gaan de telefoons langer mee dan vroeger. En Apple lijkt dat te beseffen.

Smartphones
Telefoons gaan langer mee dan vroeger.

IOS 14

Toch ligt het voor de hand dat Apple binnen niet al te lange tijd de ondersteuning gaat opgeven voor wat oudere modellen. De lancering van iOS 14, die volgens de geruchten in juni wordt gepresenteerd en eind september beschikbaar zal zijn, kan het startschot zijn. Mogelijk worden de iPhone 6s, 6s Plus en iPhone SE dan niet meer ondersteund. De telefoons zijn allemaal voorzien van dezelfde chip en interne technologie. Bovendien werkt Apple volgens de laatste geruchten aan een opvolger van een iPhone SE, in de vorm van een iPhone SE 2. Het klinkt daarom niet logisch dat dit toestel dan nog langer wordt ondersteund.

iPhone SE
Apple gaat de iPhone SE mogelijk binnenkort niet meer ondersteunen, omdat de opvolger eraan komt.

Toch zijn er ook berichten die tegenspreken dat de ondersteuning voor de genoemde telefoons wegvalt, dus dat is nog even koffiedik kijken. Bijna zeker is wel dat de iPhone 7 tot en met 11 zullen draaien op het nieuwe besturingssysteem.

0 Reactie(s) op: iOS-ondersteuning: Hoelang krijgt jouw iPhone nog een update?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.