Honderden Mac-apps verdwijnen: dit moet je doen

Door: Justin Doornekamp | 03 oktober 2019 17:13

Apple iMac
Blog

Volgende maand kunnen Mac-gebruikers het nieuwe besturingssysteem Catalina verwachten. Volgens de website Cult of Mac zal dit gepaard gaan met het verdwijnen van 235 apps, omdat 32-bits apps niet langer worden ondersteund. Je kunt vanaf oktober dus enkel nog 64-bit programma's draaien op je Mac. Maar wat als je nog één of meerdere van die 235 apps wilt gebruiken?

Apple wilde al een tijdje van 32-bit apps af en heeft in de afgelopen jaren veel appontwikkelaars geholpen om een 64-bit versie van hun software te ontwikkelen. In het algemeen zijn 64-bit apps sneller en kunnen ze meer werkgeheugen adresseren. Als onderdeel van de transitie van 32-bit naar 64-bit, heeft Apple inmiddels de eis gesteld dat alle apps in de App Store overschakelen op 64-bit.

Wat betekent dit?

Als je regelmatig je apps van een update voorziet of apps gebruikt uit de App Store, dan is er niets aan de hand. Maar als je nog steeds bepaalde, verouderde apps graag gebruikt (denk aan de apps uit het Office 11-pakket of Adobe CS5, maar ook aan bekende tools van Apple als Aperture) dan ben je genoodzaakt om een alternatief te zoeken; Apple verwijdert deze.

Je kunt er uiteraard voor kiezen om in oktober niet over te stappen op het Catalina-besturingssysteem, maar dat valt vanuit veiligheidsoverwegingen niet aan te raden.

Mac, keyboard, toetsenbord, os x

Wat kun je wel doen?

Je kunt in de eerste instantie eens checken of de app die je regelmatig gebruikt wel of niet blijft bestaan na oktober. Klik op je Mac op het Apple-icoontje, linksboven op je scherm. Klik op Over deze Mac en vervolgens op Systeeminformatie. Scrol naar beneden om de ondersteuning voor software te vinden en klik vervolgens op Programma’s. Nu zie je een lijst met apps en een kolom met 64-Bit (Intel). Als er bij een programma ‘Nee’ staat in de kolom, dan is er geen 64-versie van de app beschikbaar. Je moet deze app dan snel updaten voordat je de Catalina-update installeert. Is er geen update beschikbaar, dan moet je helaas een alternatief zoeken.

1 Reactie(s) op: Honderden Mac-apps verdwijnen: dit moet je doen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 28 november 2019 15:52 Hekography
    Sinds update naar Catalina werkt mijn foto’s app niet meer naar behoren, loopt vast bij opstarten of midden in werk herstart mijn MacBook Pro ineens vanzelf, enig idee wat ik hieraan kan doen?
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.