HP ontslaat 27.000 werknemers

Door: rene-schoemaker | 24 mei 2012 11:34

Nieuws

HP gaat 27.000 banen schrappen. Dat is de grootste reorganisatie in de historie van het bedrijf. HP verliest te veel omzet en winst op zijn hardware, onder meer door de iPad en de smartphones.

De genoemde 27.000 banen is 8 procent van het totaal van meer dan 300.000 mensen dat HP wereldwijd aan het werk heeft. Het bedrijf wil in 2014 een kostenreductie van 3,5 miljard dollar bereiken door ontslagen te combineren met natuurlijk verloop. HP zegt daarmee al stilletjes bezig te zijn sinds afgelopen oktober en daarmee door te gaan tot oktober 2014.

HP maakte de banenreductie bekend tijdens de behandeling van de kwartaalcijfers. Het afgelopen kwartaal verliep niet florissant voor het bedrijf. De winst daalde met 31 procent naar 1,6 miljard dollar, de omzet ging naar 30,7 miljard dollar, 3 procent minder. Het resultaat was overigens beter dan de financiële markten hadden verwacht.

Gevolgen Nederland nog onbekend

Een derde van de ontslagen vallen in de Verenigde Staten. Webwereld heeft aan HP Nederland gevraagd naar de gevolgen voor de lokale organisatie, maar woordvoerder Herbert Wormgoor kan daarover nog geen aanvullende informatie geven.

Het aantal werknemers in de Nederlandse organisatie van HP is officieel niet bekend, maar eerdere aannames gingen uit van een bestand van iets minder dan 3000 mensen. Dat waren er in 2009 nog 3700, maar dat was net na de overname van EDS. Naar integratie van die dienstverlener zijn al overbodige banen geschrapt.

HP pompt meer geld in hardware

HP zegt dat een groot deel van de 3,5 miljard dollar aan kostenbesparingen weer wordt geïnvesteerd in het bedrijf. Daarbij zal vooral geld worden gepompt in de hardwaredivisie, namelijk in de pc's en de printers, Het geld wordt dan gebruikt in onderzoek naar en de ontwikkeling van nieuwe producten en technologieën, schrijft Reuters.

HP zit al enige tijd in zwaar weer. Een jaar geleden wilde de toenmalige nieuwe CEO Leo Apotheker de computerdivisie afstoten, maar dat werd na zijn ontslag weer teruggedraaid door de nieuwe CEO Meg Whitman. Nu wordt er dus weer geïnvesteerd in die divisie.

Economie in Europa zit printers dwars

HP heeft vooral last van de economie in Europa, waar zowel consumenten als bedrijven de hand op de knip houden. Whitman waarschuwde dat die fikse tegenwind in Europa nog wel even zal doorblazen. Ook in de printermarkt gaat het niet goed. De omzet van HP's melkkoe ging met 10 procent naar beneden en Whitman zegt te verwachten dat die markt zwak blijft.

HP komt later dit jaar met tablets, zei Whitman. Daarbij legt het bedrijf de focus op Windows 8. Eerder ging het voor HP helemaal mis met de tablets draaiend op WebOS. Die TouchPad heeft het welgeteld zeven weken op de markt uitgehouden.

0 Reactie(s) op: HP ontslaat 27.000 werknemers

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.