Hugin Panorama photo stitcher 2011.4.0

Door: onno-karman | 11 januari 2012 13:17

Review

Hoewel steeds meer digitale camera's de mogelijkheid bieden om panoramafoto's te nemen, kan dat ook met tools als Hugin Panorama photo stitcher. Het maken van een panoramafoto is met een camera eenvoudig, door een foto te nemen en dan de camera naar rechts of links te bewegen om vervolgens een enigszins overlappende foto te maken. Biedt uw fototoestel die optie niet of wilt u achteraf een panorama maken, dan komt Hugin Panorama photo stitcher van pas.

Hugin Panorama photo stitcher is een open-sourceprogramma dat u gratis kunt downloaden van SourceForge. Op Flickr is een aardig overzicht te vinden van foto's die met Hugin zijn bewerkt. Hoewel het programma nog voortdurend in ontwikkeling is, is Hugin 2011.4.0 inmiddels wel een stabiele versie, dat bovendien vertaald is naar het Nederlands.

Panorama's maken

Hoewel het programma zeer geavanceerde mogelijkheden biedt die beginners wellicht af zullen schrikken, is het maken van een panorama niet al te moeilijk. Eerst selecteert u twee of meer foto's, daarna bepaalt u de positie van de foto's. Geef op twee opeenvolgende foto's punten aan die overlappen (ijkpunten) - heel nauwkeurig hoeft dit overigens niet - en klik op Voeg toe. Hoe meer ijkpunten u instelt, hoe nauwkeuriger de software zal werken. Aangeraden wordt om zo'n vijf a zes ijkpunten per set foto's in te stellen. Maar zelfs met slechts één ijkpunt per foto werkt Hugin al verbluffend goed. Als alles is ingesteld, klikt u op Maak panorama, geeft u aan waar de foto moet worden opgeslagen en Hugin doet de rest.

Selecteer een of meerdere ijkpunten op beide foto's en klik op Voeg toe.

Zoals gezegd biedt Hugin zeer geavanceerde mogelijkheden, die zeker niet voor iedereen weggelegd zijn. Hebt u hier interesse in, dan zijn er goede (Engelstalige) handleidingen te vinden.

Het eindresultaat: vier foto's samengevoegd tot een panorama.

Hugin Panorama photo stitcher 2011.4.0

Freeware

Taal Nederlands

Download 25,1 MB

OS Windows XP/Vista/7; Mac OS X 10.3 of hoger

Systeemeisen 153 MB vrije schijfruimte

Maker diverse Hugin-developers

Oordeel 9/10

Pluspunten

Geeft zelfs bij weinig ijkpunten verbluffend goede resultaten

Zeer geavanceerde mogelijkheden

Minpunten

Niet geschikt voor beginners

0 Reactie(s) op: Hugin Panorama photo stitcher 2011.4.0

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.